Τέταρτο
177 Προβολές

Συγκέντρωση βιβλίων για τη δημιουργία βιβλιοθηκών προσφύγων

vivliothiki-prosfygwn
Μια ενδιαφέρουσα κίνηση συγκέντρωσης βιβλίων για τη δημιουργία βιβλιοθηκών στους καταυλισμούς των προσφύγων γίνεται μέσω της καμπάνιας We Need Books με πρωτοβουλία της Ιωάννας Νισυρίου.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα περίπου 55.000 πρόσφυγες σε πάνω από 50 δομές.

Οι ζωές των προσφύγων βρίσκονται σε μια αέναη αναμονή. Τίποτα δεν προχωρά. Τίποτα δεν αλλάζει. Βρίσκονται εγκλωβισμένοι στους προσφυγικούς καταυλισμούς για μήνες, περιμένοντας να επεξεργαστούν τα αιτήματά τους για μεταφορά σε άλλες χώρες. Και παρόλο που στην αρχή τα διεθνή μέσα αναφέρονταν καθημερινά στην προσφυγική κρίση, τώρα φαίνεται να έχει βγει από το πεδίο του ενδιαφέροντός τους.

Εμείς όμως είμαστε εδώ και δε μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν το βλέπουμε. Ότι δεν τους βλέπουμε να απελπίζονται, παγιδευμένοι σε μια ανιαρή, ανούσια ρουτίνα όμοια με εκείνη των φυλακισμένων.

Στις πιο δύσκολες στιγμές τους, γιατί τους αρνούμαστε αυτό το δικαίωμα της ανακάλυψης, της γνώσης, της σύνδεσης, της φαντασίας;

Με τη βοήθειά όλων μας μπορούν είτε να δωριστούν βιβλία είτε να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά  βιβλίων από δεύτερο χέρι σε Αραβικά και Παστού και να δημιουργήσουμε βιβλιοθήκες στους καταυλισμούς, επιτρέποντας σε όλους πρόσβαση στον κόσμο της γνώσης και των ιδεών. Μπορούμε να τυπώσουμε σχολικά βιβλία στις γλώσσες των παιδιών για να μη χάσουν ακόμα ένα χρόνο μακριά από τη μάθηση.

Όλα αυτά έχουν βρεθεί. Είναι έτοιμα να γίνουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η δική μας συνεισφορά.

Με 10 ευρώ μπορούμε να πάρουμε 12 βιβλία. Όλα τα βιβλία που χρειάζεται ένα παιδί για ένα χρόνο στο σχολείο.

Έχουν επίσης συγκεντρωθεί σε ηλεκτρονική μορφή τα βιβλία όλων των σχολικών τάξεων από το Υπουργείο Παιδείας του Αφγανιστάν. Υπάρχουν περίπου 1.500 παιδιά στην Ελλάδα από το Αφγανιστάν που δεν έχουν πρόσβαση σε διδακτικό υλικό. Μπορούμε όλοι, λίγο λίγο, να τυπώνουμε όσες κόπιες μπορεί ο καθένας μας.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί μια μεγάλη δωρεά βιβλίων σε Dari και Pashto από το InterLit Foundation για τη βιβλιοθήκη του Ελληνικού και μέρος των συγκεντρωμένων χρημάτων κάλυψε το ταχυδρομικό κόστος αποστολής 400 βιβλίων. Όπως επίσης έχουν αγοραστεί περίπου 130 βιβλίων στις μητρικές γλώσσες των προσφύγων.

Όσοι μπορούν να δωρίσουν ξενόγλωσσα βιβλία ή να εκτυπώσουν μπορούν να επικοινωνήσουν με μήνυμα στο [email protected] και όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν χρηματικά, γίνεται μέσω της πλατφόρμας Generocity.

13669035_1625654737762978_8543182462259418907_n


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5910 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top