Τα µυστικά µιας Πέµπτης…

Και η µια η κόρη του γερο-χρόνου από τα 365 παιδιά του είναι η Πέµπτη που παίρνει το χαϊδευτικό της όνοµα από την τσίκνα του κρέατος που ψήνουν σε κάθε σπίτι για να γιορτάσουν το πλησίασµα της τελευταίας Κυριακής του καρναβαλιού…
Έφτασε λοιπόν η Πέµπτη που τη χωρίζουν µόνο 11 ηµέρες από την αναµενόµενη Καθαρή ∆ευτέρα, και είµαι σίγουρη ότι θα τα περάσουµε όµορφα, γιορτινά µα και χορταστικά. Για να δούµε πώς και από πότε ξεκίνησε το ψήσιµο του κρέατος και γιατί!
Η Τσικνοπέµπτη είναι µια ετήσια τελετή, της οποίας η αρχή χάνεται µέσα στους αιώνες. Η ηµέρα που τρώγεται κρέας. Και µια και το καρναβάλι κρατάει ως περίοδος εορταστική τρεις ολόκληρες εβδοµάδες αποφασίστηκε κάποια στιγµή να µοιραστεί κάπως ο χρόνος αναµονής για την τελευταία Κυριακή του καρναβαλιού και την κορύφωση του ξεφαντώµατος και την Πέµπτη που βρίσκεται στη µέση των τριών αυτών εβδοµάδων να γίνεται ένα γλέντι προέρτιο αυτού που έρχεται να µας συναντήσει.
Είναι ηµέρα χαράς αλλά και προετοιµασίας για τους Ελληνορθόδοξους χριστιανούς, καθώς η σαρανταήµερη περίοδος της Σαρακοστής πριν το Πάσχα πλησιάζει. Την µέρα αυτή επιβάλλεται από το έθιµο το ψήσιµο κρέατος στα κάρβουνα.
Σήµερα σας δίνουμε µια ιδέα ενδιαφέρουσα να εκµεταλλευτείτε αυτές τις γιορτινές µέρες για να έρθετε πιο κοντά ως οικογένεια. Ζητήστε από τα µικρά σας αυτό το Σαββατοκύριακο να παίξετε ένα όµορφο παιχνίδι. Αφού µάθετε τα έθιµα που τηρούνται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας διαλέγει ο καθένας την πόλη που του αρέσει χωρίς να αποκαλύπτει το όνοµά της και παρουσιάζει το έθιµό της. Για παράδειγµα αν κάποιος διαλέξει την Πάτρα µας µπορεί στο παιχνίδι αυτό της µίµησης να παρουσιαστεί κάπως έτσι:
«Γιαννούλα µε βαφτίσανε και Κουλουρού µε λένε. Ερωτευµένη µε το ναύαρχο Ουίλσον είµαι και πρέπει να πάω να τον βρω. Ποια πόλη είµαι;».
Άλλος πάλι µπορεί να πει «Νησί του Ιονίου είµαι και αυτό που κάνουµε εδώ το λέµε “Κουτσοµπολιά” ή “Πέτε Γιόλα”. Ποιο είµαι;» Και για να σας βοηθήσω είναι η Κέρκυρα µια και εκεί κάθε Τσικνοπέµπτη βγαίνει ο κόσµος στα καντούνια και κοροϊδεύει την ντοπολαλιά του!
Και όσο και αν σας φοβίζει το πώς µπορεί αυτό να παιχτεί µέσα στο σπίτι σας ή µε φίλους παρέα θα σας πω το πολύ απλό. Κάθε µέρα γιορτής καλό είναι να γίνεται ευκαιρία να µαθαίνουµε πράγµατα βιωµατικά, ειδικά όταν είµαστε µικροί. Αφήστε που δεν υπάρχει πιο όµορφη ευκαιρία για µας τους µεγάλους να θυµόµαστε πώς είναι να χαµογελάς ανακαλύπτοντας τα µυστικά της λαϊκής σου ιστορίας! Άλλωστε ίσως αυτό να είναι η εξυπνότερη άµυνά µας στις µέρες που βιώνουµε περικυκλωµένοι από κινδύνους απώλειας των όµορφων χαρακτηριστικών µας ως λαός!