Τέταρτο
461 Προβολές

Το πέρασμα της Κλεοπάτρας που ξεχάσαμε

cleopatra
Την γνωστή ταινία Κλεοπάτρα (1963) µε την Ελίζαµπεθ Τέιλορ στον ρόλο της σαγηνευτικής βασίλισσας της Αιγύπτου οι παλιοί σίγουρα την έχουν δει στον κινηµατογράφο και οι νεότεροι ίσως κάποια Κυριακή µεσηµέρι στην τηλεόραση.

Η ταινία αυτή έκανε δηµοφιλή τον µύθο της πανέµορφης βασίλισσας, παρέλειψε όµως να αναφέρει πως η Κλεοπάτρα και ο Μάρκος Αντώνιος έµειναν για αρκετούς µήνες στην Πάτρα λίγο πριν την κρίσιµη ναυµαχία στο Άκτιο (2 Σεπτεµβρίου 31 π.Χ).

Προετοιµάζοντας την τελική σύγκρουση µε τον Οκτάβιο, ο Μάρκος Αντώνιος σκόρπισε ελεύθερες τις λεγεώνες του στην περιοχή της Πάτρας για να ξεχειµωνιάσουν (το 32 π.Χ.) και να εξασφαλίσουν έτσι µε πλιάτσικο την τροφοδοσία τους από τα χωριά της Αχαΐας.

∆εν ξέρουµε αν η Κλεοπάτρα έπληξε στην ασήµαντη τότε επαρχία της Αχαΐας. Πάντως οι Πατρινοί –λάτρεις του ωραίου φύλου και της γυναικείας γοητείας παλαιόθεν– τίµησαν την Κλεοπάτρα κόβοντας νόµισµα προς τιµήν της.

Επιπλέον έφτιαξαν και ανάγλυφο που παρίστανε την Κλεοπάτρα καθισµένη στον θρόνο της. Το ανάγλυφο βρέθηκε το 1870 στα θεµέλια σπιτιού και στη συνέχεια χάθηκε.

Όπως χάθηκε και το πέρασµα της Κλεοπάτρας από την µνήµη της πόλης…


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 24 Άρθρα

RELATED ARTICLES

Back to Top