tetartopress

Τόρνος Ευρυτανίας: Πεζοπορικός παράδεισος

ΤΟΡΝΟΣ


Ο Τόρνος χωµένος σε µια βαθιά χαράδρα, ανατολικά της ιστορικής Μονής Προυσού στην Ευρυτανία, ζει στη σκιά του φηµισµένου της γείτονα και πασχίζει να βγει στην επιφάνεια.

Το χωριό βρίσκεται σε 800 µ. υψόµετρο και είναι πνιγµένο µες στα έλατα, µε τα λιθόκτιστα σπίτια του να ξεπροβάλλουν ανάµεσα σε αµπέλια, τοποθετηµένα σε πεζούλες (αναβαθµίδες). Αν και µικρή σήµερα η παραγωγή του κρασιού στο χωριό, δεν παύει η φηµισµένη και εξαιρετική του ποιότητα. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η Αγία Τριάδα είναι µια τρίκλιτη βασιλική, µε ωραίο ξυλόγλυπτο τέµπλο, χτισµένη το 1860 περίπου.

∆ίπλα από την εκκλησία βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο που εγκαινιάστηκε το 2006 και στεγάζεται στο χώρο του πρώην δηµοτικού σχολείου του χωριού. Οι κάτοικοι παραχώρησαν στο µουσείο αντικείµενα που χρησιµοποιούσαν οι πρόγονοί τους όπως εργαλεία από επαγγέλµατα που χάθηκαν, οικιακά σκεύη, αργαλειό, υφαντά, είδη ενδυµασίας κ.λπ. Πολύ κοντά είναι και το πολιτιστικό κέντρο-καφενείο-εστιατόριο, το σηµείο συνάντησης και συγκέντρωσης των λίγων µόνιµων κατοίκων και το «επίσηµο» σηµείο καλωσορίσµατος των επισκεπτών του χωριού.

Τα τελευταία χρόνια, µε πρωτοβουλία του Συλλόγου Απανταχού Τορνιωτών και των εναποµεινάντων κατοίκων, µε πολύ µεγάλη προσπάθεια και ακόµα περισσότερο µεράκι, οι Τορνιώτες αποφάσισαν να αλλάξουν την όψη του χωριού, δηµιουργώντας ένα µικρό πεζοπορικό παράδεισο. Περήφανοι για τις φυσικές οµορφιές του τόπου τους, αποφάσισαν να τις αναδείξουν, θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για µια προσεγµένη ανάπτυξη.

∆έκα σηµατοδοτηµένες διαδροµές µε βαθµό δυσκολίας που ποικίλει, από πολύ εύκολες έως δύσκολες, θα µας οδηγήσουν στην περιήγηση του χωριού, σε ξωκλήσια, πέτρινες βρύσες, κορυφές βουνών, ποτάµια, καταρράκτες, φαράγγια, γεφύρια, νερόµυλο και διπλανά χωριά.

Οι πεζοπορικές διαδροµές και η ονοµασία τους είναι:
• ∆ιαδροµή Α: Μονοπάτι των καταρρακτών
• ∆ιαδροµή Β: Μονοπάτι του βουνού
• ∆ιαδροµή Γ: Το φαράγγι του Τόρνου
• ∆ιαδροµή ∆: Μικρό Πανταβρέχι – Ψηλό γεφύρι
• ∆ιαδροµή Ε: Μονοπάτι της κορυφογραµµής
• ∆ιαδροµή Ζ: Μονοπάτι για Καστανιά
• ∆ιαδροµή Η: Το µονοπάτι του “Παλαβογιάννη
• ∆ιαδροµή Θ: Chilkoot Pass
• ∆ιαδροµή Ι: Κατάβαση καταρρακτών (ραπέλ)
• ∆ιαδροµή Κ: Η Μεγάλη ∆ιαδροµή

Από τις παραπάνω διαδροµές θα ξεχωρίσουµε αρχικά αυτές που οδηγούν προς την κορυφογραµµή δυτικά του χωριού προς τη θέση «Μεγάλη βρύση» και ενώνουν το χωριό µε το «Μονοπάτι των Προσκυνητών» (που ακολουθεί τη διαδροµή Θέρµο – Προυσός) και στη συνέχεια µε τη Μονή Προυσού. Οι ίδιες διαδροµές οδηγούν στην κορυφή Τριανταφυλιά (1.817 µ.) στα σύνορα µε την Αιτωλοακαρνανία.

Μετά θα ξεχωρίζαµε αυτές που οδηγούν κάτω από το χωριό, χαµηλά στο «Χαλικόρεµα», στο πέτρινο γεφύρι και τον ανακατασκευασµένο και σε λειτουργία νερόµυλο νότια του χωριού. Καθώς επίσης και αυτή που οδηγεί βόρεια του χωριού, στο φαράγγι µήκους χιλίων πεντακοσίων µέτρων περίπου κοντά στο συνοικισµό Σερεντάνι. Η εναλλαγή στις αισθήσεις που προσφέρει η διάσχιση του φαραγγιού, οφείλεται στα χρώµατα που έχουν τα τοιχώµατα των βράχων και στους καταρράκτες κατά µήκος της διαδροµής. Το φαράγγι είναι στενό και η διάσχισή του γίνεται µόνο µε αναρριχητικό εξοπλισµό.

Τέλος όµως θα ξεχωρίζαµε αυτή που οδηγεί επίσης βόρεια του χωριού, στο εντυπωσιακό φαράγγι «Μικρό Πάντα Βρέχει», το οµορφότερο ίσως σηµείο της περιοχής. Το όνοµα του το έχει πάρει όπως και το «Πάντα Βρέχει» στα ∆ολιανά από το νερό που πέφτει κατά µήκος του σαν βροχή όλη την διάρκεια του έτους από πηγές που βρίσκονται στις κορυφές των κατακόρυφων βράχων δηµιουργώντας ένα µοναδικό θέαµα για τον επισκέπτη.

Ο Τόρνος µε το εξαιρετικά εντυπωσιακό φυσικό τοπίο που τον περιβάλλει, είναι µια καλή και εύκολη επιλογή για ένα εκδροµικό διήµερο ή τριήµερο και οι χαραγµένες πεζοπορικές διαδροµές γύρω από το χωριό υπόσχονται µοναδικές φυσιολατρικές εµπειρίες. Στο χωριό δεν υπάρχει δυνατότητα διαµονής, παρά µόνον στο διπλανό χωριό Καστανιά και στον Προυσό. Φαγητό και τσίπουρο µπορείτε να απολαύσετε στο παραδοσιακό µικρό εστιατόριο του χωριού.

Περισσότερες πληροφορίες: www.tornos.gr

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 15 Άρθρα

Back to Top