Τέταρτο
87 Προβολές

Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης

Κυκλοφόρησαν ήδη τα πρώτα νέα για το φετινό κινηµατογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης και είναι αρκετά προκλητικά για όσους προγραµµατίζουν άνοδο προς τη συµπρωτεύουσα από 6 – 15 Νοεµβρίου.Στις Ειδικές Προβολές θα προβληθούν οι νέες πολυαναµενόµενες ταινίες των Αλεξάντρ Σοκούροφ, Απιτσατπόνγκ Βιρασεττάκουν, Τζαφάρ Παναχί, Κορνέλιου Πορουµπόιου, Χιροκάζου Κόρε – Έντα, Ναόµι Καουάσε και Λάζλο Νέµες.

Θα µείνουµε πρώτα στο φιλµ Francofonia του ρώσου auteur Αλεξάντρ Σοκούροφ -ένα ιδιόµορφο µείγµα µυθοπλασίας, ντοκιµαντέρ και video art- αφηγείται µια αληθινή, αξιοθαύµαστη ιστορία: τη συνεργασία του διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου Ζακ Ζοζάρ και του γερµανού αξιωµατικού Φραντς Γκραφ Βολφ-Μέτερνιχ κατά το Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, µε στόχο τη διάσωση των θησαυρών του µουσείου από τους ναζί.

Μια ακόµα νέα ταινία που θα προβληθεί, το Cemetery of Splendour του Απιτσατπόνγκ Βιρασεττάκουν, είναι µια αλληγορική, ονειρική ιστορία, στο γνώριµο, σουρεαλιστικό ύφος του δηµιουργού, που διαδραµατίζεται σε µια κλινική για στρατιώτες οι οποίοι βυθίζονται σε κώµα εξαιτίας µιας µυστηριώδους ασθένειας.

Παράλληλα το Φεστιβάλ θα ενσωµατώσει στο πρόγραµµά του και εικόνες µετανάστευσης. Ελληνικό ενδιαφέρον έχει το γεµάτο σασπένς One Breath του Κρίστιαν Ζούµπερτ, µια ταινία γυρισµένη στη Φρανκφούρτη και την Αθήνα, η οποία πραγµατεύεται το ταξικό και οικονοµικό χάσµα µεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου. Ηρωίδα είναι µια νεαρή ελληνίδα που αναζητά καλύτερη τύχη στη Γερµανία, όµως εµπλέκεται σε µια περιπέτεια µε αβέβαιο τέλος. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Αποστόλης Τότσικας, Ακύλλας Καραζήσης κ.ά.

Μια καθηλωτική ιστορία µετανάστευσης αφηγείται η ταινία Rising Voices των Μπενεντίκτ Λιενάρντ και Μέρι Χιµένες (Βέλγιο). Πρόσφυγες από χώρες της Μέσης Ανατολής καταφθάνουν στη ∆ύση και διεκδικούν άσυλο καταφεύγοντας στην ύστατη λύση: την απεργία πείνας. Η ταινία που θα πραγµατοποιήσει διεθνή πρεµιέρα στο φεστιβάλ.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5890 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top