tetartopress

Χαρταετέ, πολύτιμή μου εφεύρεση

stefan-rayner-64015

[wc_divider style=”solid” line=”double” margin_top=”” margin_bottom=””]

Καθαρά Δευτέρα, και όλοι ελπίζουμε σ’ έναν καθαρό ουρανό για να ζωγραφίσουμε στο μπλε του, με πολύχρωμους χαρταετούς. Ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που μας έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Ο χαρταετός φαίνεται να πρωτοανακαλύφθηκε στην Κίνα, μιας και η πρώτη καταγραφή του, είναι γύρω στον 5ο αιώνα. Υλικά ευνοϊκά για την κατασκευή του, ήταν εύκολα διαθέσιμα στους κινέζους, όπως ελαφρύ και ανθεκτικό μεταξωτό ύφασμα και ισχυρό μπαμπού για το σκελετό. Οι κινέζοι φιλόσοφοι Mozi & Lu Ban χρησιμοποίησαν το 549 μ.Χ τον πρώτο χαρταετό για να στείλουν ένα μήνυμα διάσωσης. Έκτοτε οι χαρταετοί απέκτησαν ευρεία χρήση. Χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση αποστάσεων, τον έλεγχο της αιολικής ενέργειας, την άρση βαρών, την ανύψωση ανθρώπων, για σηματοδότηση και για επικοινωνία.

Amundsen_kite2Οι πρώτοι χαρταετοί ήταν επίπεδοι και συχνά ορθογώνιοι, αργότερα τους προστέθηκε ουρά, ενώ κάποιοι εξοπλίστηκαν με χορδές και σφυρίχτρες ώστε να δημιουργούν μουσικούς ήχους, στη διάρκεια της πτήσης τους.

Στη συνέχεια οι χαρταετοί χρησιμοποιήθηκαν για θρησκευτικές τελετές.  Συχνά έγραφαν στους χαρταετούς ευχές και επιθυμίες και πετώντας τους, τις έστελναν κοντά στο θεό. Άλλες φορές πάλι, πετούσαν ταυτόχρονα πολλούς αετούς μαζί, με συνοδεία ύμνων, σαν προσευχή στους θεούς.

Από την Κίνα οι χαρταετοί εισήχθησαν στην Καμπότζη, την Ταϊλάνδη, την Ινδία, την Πολυνησία, τη Μαλαισία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ιαπωνία, την Κορέα και τέλος στον δυτικό κόσμο.

Παρότι τα ανεμούρια είχαν συχνή χρήση από τους Ρωμαίους, η πρώτη αναφορά χαρταετού στην Ευρώπη έγινε στο τέλος του 13ου αιώνα, με την εισαγωγή του από το Marco Polo. Και ενώ αρχικά είχαν θεωρηθεί ως παιχνίδι, στη συνέχεια άρχισαν να αξιοποιούνται στην επιστημονική έρευνα.

Το 1750 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος δημοσίευσε μια αναλυτική πρόταση για ένα πείραμα, το οποίο θα αποδείκνυε -με το πέταγμα ενός χαρταετού στη διάρκεια θύελλας-  πως η αστραπή προκαλείται από ηλεκτρική εκκένωση.

Βέβαια ο Φρανγλίνος στην τεκμηρίωσή του αποκάλυψε άθελά του και ένα μυστικό στους λάτρεις του χάρτινου πετάγματος. Επειδή τα σύννεφα εμπεριέχουν ηλεκτρικό φορτίο, ποτέ δεν πετάμε χαρταετό με συννεφιασμένο καιρό αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο της ηλεκτροπληξίας.

Οι χαρταετοί φαίνεται επίσης να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έρευνα των αδελφών Ράιτ για την κατασκευή του πρώτου αεροπλάνου στα τέλη του 1800.

Στα επόμενα χρόνια η χρήση των χαρταετών ως αρχική σύλληψη, χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες εφαρμογές. Στη μετεωρολογία, την αεροναυπηγική, τις ασύρματες επικοινωνίες, ακόμα και στη φωτογραφία (όπου και μας δόθηκαν οι πρώτες αεροφωτογραφίες).

Τα σημερινά kitesurfing, kite buggy, kiteboarding, kite skating, kiteboating, Snowkiting δεν είναι τίποτε άλλο, παρά τα σύγχρονα εγγόνια του πρώτου χαρταετού του 5ου αιώνα, αυτού που κάθε Καθαρή Δευτέρα, γεμίζει με πολύχρωμα σχέδια τον ουρανό. Καλές πτήσεις!

By Benjamín Núñez González (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

By Benjamín Núñez González [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

[edit] Photo: Duncan Clegg Rider: Ade Stevens Scotland 2006 www.freestylers.biz

Photo: Duncan Clegg Rider: Ade Stevens Scotland 2006 www.freestylers.biz


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ρόζα Λούξεμπουργκ: Επαναστάτρια Βοτανολόγος Φυσιολάτρης

Ρόζα Λούξεμπουργκ, Επαναστάτρια Βοτανολόγος Φυσιολάτρης – Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα Μερκούρη

Το Ελληνικό Δίκτυο  Φίλοι της Φύσης πραγματοποιεί την εκδήλωση με θέμα «Ρόζα Λούξεμπουργκ: Επαναστάτρια Βοτανολόγος Φυσιολάτρης» την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις ...
Πάτρα: «Στου Κόντου για Ειδώματα» Πέμπτη 29/2

Πάτρα: «Στου Κόντου για Ειδώματα» Πέμπτη 29/2

Λόγω πρόβλεψης κακών καιρικών συνθηκών αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου και ώρα 19.00 στον Έσπερο εκδήλωση του ...
ΕλΕΔΑ: Το νέο σχέδιο νόμου για τον ποινικό κώδικα ενέχει σοβαρούς κινδύνους για θεμελιώδη δικαιώματα

ΕλΕΔΑ: Το νέο σχέδιο νόμου για τον ποινικό κώδικα ενέχει σοβαρούς κινδύνους για θεμελιώδη δικαιώματα

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), μετά από πρόσκληση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, κατέθεσε Γραπτό Υπόμνημα ...
Για το εμπορικό σήμα «Πατρινό Καρναβάλι»

Για το εμπορικό σήμα «Πατρινό Καρναβάλι»

Η ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας επισημαίνει ότι απαγορεύεται η χρήση του εμπορικού σήματος «ΠΑΤΡΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ» σε παραγόμενα και πωλούμενα προϊόντα ή παρεχόμενες ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 29 Άρθρα

Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου αλλιώς. Είμαι εδώ. Ζω. Αναπνέω. Αγαπάω. Δεν μετανιώνω για όλα αυτά που έζησα και θα ζήσω. Δεν μετανιώνω για όσα σκέφτομαι και μοιράζομαι. Κάπως έτσι γεννιόνται και τα κείμενα μου...

RELATED ARTICLES

Back to Top