Χριστουγεννιάτικο ζεστό κρασί µε µπαχαρικά
Το αρωµατισµένο κρασί είναι δηµοφιλές στην «παγωµένη» Β. Ευρώπη και είναι συνδεδεµένο παραδοσιακά µε τα Χριστούγεννα. ∆εν είναι ξένο µε τις παραδόσεις µας, όµως αφού παρόµοιο ηδύποτο, στην κλασσική Ελλάδα, το πρόσφεραν ζεστό στους συνδαιτυµόνες στο τέλος του γεύµατος.
Υλικά:
1 µπουκάλι κόκκινο κρασί
Ένα ξυλάκι κανέλα
7-8 γαρίφαλα
2 κοµµάτια αστεροειδή γλυκάνισο
Ξύσµα µισού λεµονιού
Χυµό από ένα πορτοκάλι
Μισό φλιτζάνι ζάχαρη (προτείνουµε καρύδας)
3 κουταλιές µέλι (ή και παραπάνω αν προτιµάτε)
1 πρέζα µοσχοκάρυδο τριµµένο
Προαιρετικά ρούµι, µπράντυ ή βότκα, ανάλογα µε το πόσο δυνατό θέλετε το ποτό σας
Εκτέλεση:
Ζεσταίνετε το κρασί σε ένα κατσαρολάκι, σε θερµοκρασία χαµηλότερη από τη θερµοκρασία βρασµού του κρασιού (60 – 70 βαθµούς) και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Προσοχή, µην βράσει το µίγµα γιατί θα εξατµιστεί όλο το αλκοόλ. Αφού ζεσταθεί το µίγµα, στραγγίζετε αν χρειάζεται. Σερβίρετε το ποτό κατά προτίµηση, σε πολύχρωµες κούπες φορώντας Αη-Βασιλιάτικο σκούφο… Και του χρόνου!
Για τα παιδιά:
Μπορεί να φτιαχτεί και χωρίς αλκοόλ, αν κάποιος το επιθυµεί, χρησιµοποιώντας χυµό φρούτων αντί για κρασί.