tetartopress

Ανοίγει στο κοινό το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

1


Όπως ανακοίνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας από την 1η Απριλίου 2016 το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας θα είναι για πρώτη φορά ανοικτό στο κοινό.

Το Α’ Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας, με χωρητικότητα 10.000 θεατών περίπου,  οικοδομήθηκε στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ., στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντίγονου Γονατά. Η κατασκευή του  συνδέεται άμεσα με τη λατρεία του θεού Διονύσου. Λειτούργησε για έξι περίπου αιώνες, μέχρι το τέλος του 3ου ή τις αρχές του 4ου αιώνα. Ένας σεισμός στις αρχές του 3ου αιώνα  κατέστρεψε το δεύτερο όροφο της σκηνής με τη δωρική ανωδομή της καθώς και τμήμα του επιθεάτρου. Ένας δεύτερος, ισχυρότατος σεισμός του 7ου αιώνα  επέφερε την περαιτέρω καταστροφή του μνημείου. Στη μεσοβυζαντινή περίοδο ο χώρος χρησιμοποιήθηκε ως νεκροταφείο.

Το θέατρο, πέρα από το ανέβασμα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, φιλοξενούσε τις συνεδριάσεις  της εκκλησίας του λαρισαϊκού δήμου, η οποία στην αρχαία Λάρισα ονομαζόταν «Αγορά».  Επιπλέον σε αυτό  συνεδρίαζαν και οι αντιπρόσωποι, σύνεδροι, των θεσσαλικών  πόλεων  που συμμετείχαν στο Κοινό των Θεσσαλών, μία ομοσπονδία με  έδρα τη Λάρισα. Τον 1ο αιώνα π.Χ. το θέατρο μετατράπηκε από τους Ρωμαίους σε αρένα για την τέλεση επίσημων εορταστικών εκδηλώσεων, μονομαχικών αγώνων, θηριομαχιών και παραστάσεων μίμων.

Το θέατρο αυτό αποτελούσε πάντα κέντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής των αρχαίων Λαρισαίων. Αυτό αποδεικνύεται από ένα πλήθος ευρημάτων, κυρίως επιγραφών και γλυπτών, που μας έχει αποδώσει η ανασκαφή του.

Από την 1η Απριλίου 2016 το Α΄ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας θα είναι ανοικτό στο κοινό, καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τη 1:00 μ.μ. Η είσοδος στο μνημείο θα είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται από την οδό Βενιζέλου.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση οργανωμένων επισκέψεων, μπορείτε να  επικοινωνήτε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο τηλέφωνο 2413-508282.

Περισσότερες πληροφορίες: www.larissa-theatre.com

[huge_it_gallery id=”46″]

 

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13876 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top