tetartopress

Αντιμετωπίζοντας καλοκαιρινά… ατυχήματα!

750130_53235454


«Όσα φέρνει η ώρα δεν τα φέρνει ο χρόνος» λέει ο λαός εκφράζοντας λιτά τη δυναμική του ελαχίστου μορίου του χρόνου ν’ αλλάξει σε κλάσματα δευτερολέπτου την εκάστοτε συνθήκη μας. Και είναι αλήθεια γιατί ουκ ολίγες φορές η ζωή αποδεικνύει πόση περισσότερη φαντασία έχει απ’ ότι φανταζόμαστε. Ανεξαρτήτως της θετικής ή δυσάρεστης φύσης τους, οι ανατροπές των προγραμμάτων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των αποσκευών μας και πέρα απ’ τη γνώση της ύπαρξής τους κάπου πίσω στο παρασκήνιο της καθημερινότητάς μας, απαιτούν προνοητικά μέτρα.


Advertisement


Το καλό με τις ανατροπές, κυρίως αυτές των ατυχημάτων είναι πως εξαρτώνται άμεσα απ’ την εποχή. Πόσο πιθανό είναι να πατήσεις αχινό σε μια χιονισμένη πλαγιά; Όσο το να γλιστρήσεις στο παγωμένο μονοπάτι που οδηγεί στα γαλαζοπράσινα νερά μιας παραλίας!

Επειδή το καλοκαιράκι όμως κρατά τον «κότινο» της πρωτιάς σε επικινδυνότητα όχι μόνο γιατί η φύση ολάκερη φτάνει στο απόγειο του πανηγυριού της αλλά κυρίως λόγω της χαλαρότητας και σχετικής υπνηλίας που αντικαθιστά την γονεϊκή επαγρύπνηση αφού είναι η καθεαυτού περίοδος διακοπών, ας δούμε κάποιους απ’ τους «υφάλους» που κρύβονται στο χρυσαφένιο πέλαγός του…

• Αχινοί: Μόνιμοι κάτοικοι πολλών παραλιών, συνήθως με βράχια, εύκολα μπορούν να βρεθούν στην αγκαλιά μιας τρυφερής παιδικής πατούσας. Επώδυνο το πάτημά τους αλλά όχι επικίνδυνο. Η αφαίρεση των αγκαθιών τους αν προεξέχουν γίνεται εύκολα μ’ ένα τσιμπιδάκι φρυδιών που θα έχουμε περάσει προηγουμένως με καθαρό οινόπνευμα για απολύμανσή του. Διαφορετικά λίγο μαγειρικό λάδι μπορεί να αποδειχτεί θαυματουργό για να τα βοηθήσει να βγουν προς τα έξω. Ακόμη όμως κι αν δεν αφαιρεθούν, δεν υπάρχει πρόβλημα πέρα απ’ τον ερεθισμό, γιατί ο οργανισμός κάποια στιγμή τα αποβάλει.

• Τσίμπημα τσούχτρας: Πιο επώδυνο συνοδευόμενο συνήθως από κνησμό και πρήξιμο. Για να μειωθεί η φαγούρα καλύπτουμε το σημείο τσιμπήματος με βρεγμένο πανί και βάζουμε αμμωνία, αντιισταμινική αλοιφή ή κρέμα για τσιμπήματα. Aν, εκτός απ’ το τοπικό εξάνθημα, υπάρχουν συμπτώματα δύσπνοιας, πρηξίματος και γενικά αλλεργίας, θα πρέπει ν’ αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια.

• Καταπίνοντας άμμο ή βοτσαλάκι: Συνηθισμένο στα μικρότερης ηλικίας παιδιά δε μας απασχολεί αν αυτό που καταπιούν δεν φράξει τις αναπνευστικές οδούς γιατί αποβάλλεται από τον οργανισμό. Αν όμως δεν έχει προλάβει το μικρό μας να το καταπιεί το ξαπλώνουμε στα γόνατά μας και του δίνουμε πέντε γρήγορα και δυνατά χτυπήματα στην πλάτη. Και αν έχει τρομοκρατηθεί και αρχίζει να κλαίει φοβισμένο κρατώντας το στο βάθος του στόματός του, μπορούμε να το βοηθήσουμε να το φτύσει αγκαλιάζοντάς το και πιέζοντας με δύναμη το πάνω τμήμα της κοιλιάς με φόρα από κάτω προς τα πάνω.

• Θερμοπληξία: Σοβαρότερης μορφής ηλίαση εκφραζόμενη συνήθως με παράπονο για έντονο πονοκέφαλο, πυρετό, τάση για εμετό, πολύ κόκκινο δέρμα. Δροσερό περιβάλλον, πολλά υγρά, τύλιγμα με βρεγμένη πετσέτα βοηθούν στην άμεση αντιμετώπισή της. Αν η αδιαθεσία επιμείνει, καλύτερα να επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας.

Κοινότυπα ή μη, οικεία ή πρωτάκουστα τα καλοκαιρινά ατυχήματα είναι όπως κάθε ατύχημα η συνιστώσα πολλών παραμέτρων. Και σίγουρα η αιτία τους ασχέτως αφορμής βρίσκεται πάντα στην έλλειψη γνώσης. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πρώτοι δάσκαλοι των παιδιών μας είμαστε εμείς οι ίδιοι και αν δεν δείξουμε εμείς πρώτα με το παράδειγμά μας την απαραίτητη προσοχή, πώς μπορούν αυτά να μάθουν να προσέχουν; Κάθε «ύφαλος» εφόσον τον γνωρίζουμε είναι αμελητέος γι’ αυτό και το μεγαλύτερο όπλο των παιδιών μας στο πέλαγος των εμπειριών τους είναι η διδαχή της αξίας απόκτησης γνώσης και πρόληψης. Το ένστικτο της επιβίωσης αναδύει πάντα τρόπους αντιμετώπισης, μα η παιδεία μιας γενιάς μετριέται πρωτίστως στο πώς προνοεί και προλαμβάνει…


Advertisement


Advertisement


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πρακτικές αξιοποίησης αφηγηματικών εργαλείων στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο

Πάτρα: «Πρακτικές αξιοποίησης αφηγηματικών εργαλείων στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο» στα Παλαιά Σφαγεία

«Πρακτικές αξιοποίησης αφηγηματικών εργαλείων στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο» είναι ο τίτλος της επιμορφωτικής συνάντησης που διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική ...
χειριστές των ΕΜΑΔΔ

Σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα με δηλητηριασμένα δολώματα στην ορεινή Θεσσαλία

Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις προηγούμενες ...
Λύκος

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας: Συναντήσεις για τη δημιουργία της Πλατφόρμας Συνύπαρξης του ανθρώπου με το λύκο

Συναντήσεις με σκοπό την ενημέρωση και τη συμμετοχή του κοινού στο πλαίσιο της δημιουργίας της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης» του ανθρώπου με ...
Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Σοβαρές ανησυχίες για τη μονάδα επικίνδυνων αποβλήτων στη ΒΙΠΕ

Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Σοβαρές ανησυχίες για τη μονάδα επικίνδυνων αποβλήτων στη ΒΙΠΕ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα που έφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και αφορά στη μονάδα επεξεργασίας ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 89 Άρθρα

Η Μαρία Παπαμαργαρίτη είναι η μαμά του Κωνσταντίνου και του Θάνου. Από μικρή μαγευόταν με τις λέξεις και έτσι όταν μεγάλωσε σπούδασε φιλόλογος. Αγαπά τα ταξίδια και τα βιβλία για αυτό και τώρα «μαγειρεύει» τις δικές της ιστορίες για τα παιδιά της και τους φίλους τους. Πιστεύει ότι η λογοτεχνία μιλά κατ' ιδίαν στον καθένα και αποτελεί τη μόνη προσωπική μας περιουσία που πότε δε χάνεται. Αγαπημένη της ρήση «αντί να καταριέσαι το σκοτάδι, άναψε ένα φως». Γράφει με το όνειρο να αγκαλιάζει τον κόσμο μας τούτο το μικρό, το μέγα. Βιβλία της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη και Το Δόντι. Επικοινωνία: [email protected]

Back to Top