tetartopress

Δεν μπορούν αυτοί, Μπορούμε εμείς


Σύμφωνα με ανακοίνωση του σωματείου του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ από σήμερα, Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 ξεκινά η λειτουργία του εργατικού ιατρείου μέσα σε χώρο του εργοστασίου.

Το εγχείρημα δημιουργήθηκε από τη συνεργασία των εργαζόμενων της ΒΙΟ.ΜΕ με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης της Θεσσαλονίκης και παρέχει δωρεάν φροντίδα υγείας και πρόληψης στους εργαζόμενους, στους άνεργους και στους ανασφάλιστους κατοίκους της περιοχής.

Ό,τι θα μπορούσε να ειπωθεί για τη ΒΙΟ.ΜΕ.  συνοψίζεται στο κυρίαρχο σύνθημά τους. «δεν μπορείτε εσείς; μπορούμε εμείς». Όντας απλήρωτοι από το Μάιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν έναν μεγάλο αγώνα που μετά και την πτώχευση της μητρικής (Φίλκεραμ Τζόνσον) αποφάσισαν να πράξουν το αυτονόητο. Έπιασαν ο ένας το χέρι του άλλου και έκαναν το μεγάλο άλμα.

Έτσι στις 12 Φεβρουαρίου 2013  άνοιξαν τις  πόρτες του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου και οι εργαζόμενοι έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα. Αυτό που οι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ. θεώρησαν αυτονόητο, στις μέρες μας έχει καταλήξει πέρα από πολύπλοκο να φαντάζει ανεδαφικό, ουτοπικό και τις περισσότερες των περιπτώσεων να επιφέρει σοβαρές συνέπειες. Όμως οι ίδιοι προχώρησαν σ’ ένα βήμα προς σ’ αυτή την «ουτοπία».

Σήμερα, μετράμε  τέσσερα χρόνια αγώνα και  δυο χρόνια ενεργής λειτουργίας του εργοστασίου απ’ το οποίο πλέον παράγονται και διατίθενται οικολογικά απορρυπαντικά και καθαριστικά (τα σημεία διάθεσης μπορείτε να τα δείτε εδώ).

Οι εργαζόμενοι παρά του ότι  βάλλονται και απειλούνται από όλους τους δυνατούς μηχανισμούς, όχι μόνο συνεχίζουν στον αγώνα τους αλλά κάνουν ένα ακόμα βήμα παραπέρα. Απλώνουν το χέρι όχι μόνο ο ένας στον άλλο, αλλά όλοι μαζί και στην κοινωνία. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δίνουν συνεχόμενα αγώνες τόσο για την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων, όσο και για την υπεράσπιση των κοινωνικών αναγκών και αγαθών. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωση τους:

«Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό και η φροντίδα της δικαίωμα ΟΛΩΝ.
Δεν μπορούν αυτοί; Μπορούμε εμείς! Γι’ αυτούς η ζωή κοστίζει, για μας αξίζει!»

Γι’ αυτό και η ΒΙΟ.ΜΕ. δεν είναι απλώς το πρώτο εργοστάσιο στην Ελλάδα υπό τον έλεγχο των εργατών επί της παραγωγής και της διοίκησης, αλλά είναι καθαυτό μια πολιτική πράξη και ένα κοινωνικό στοίχημα. Γιατί είναι η απάντηση όχι μόνο στην οικονομική κρίση, αλλά και στην κρίση αξιών της εποχής μας. Η απάντηση στην ανεργία, στην επισφάλεια, στην  εργασιακή εκμετάλλευση και την ιδιώτευση.

 

Το Εργατικό Ιατρείο και ο τρόπος λειτουργίας του

Το Ιατρείο είναι αυτόνομο, αυτοδιαχειριζόμενο και δεν χρηματοδοτείται από το κράτος, τα κόμματα, την αγορά και την εκκλησία. Λειτουργεί χωρίς ιεραρχία, με γενική συνέλευση στην οποία παίρνονται όλες οι αποφάσεις. Παρέχει πρωτοβάθμια περίθαλψη καθώς και φροντίδα σωματικής και ψυχικής υγείας για ανάγκες που σχετίζονται με τις συνθήκες εργασίας, την οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον. Προσβλέπει  σε μία ολιστική φροντίδα (σωματική- ψυχική- κοινωνική) που αφορά το σύνολο των αναγκών των ανθρώπων σε όλο το πλαίσιο της ζωής τους. Για αυτό και στοχεύει στη θεραπεία και την παρακολούθηση των ασθενειών και των θεμάτων υγείας γενικά, αλλά και στην πρόληψη τους.

Στο Εργατικό Ιατρείο υπάρχει:
– ομάδα υγείας που αποτελείται από νοσηλευτή, γενικό γιατρό-παθολόγο, ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, ορθοπεδικό
– φαρμακευτική κάλυψη
– γραμματειακή υποστήριξη
Οι μέρες λειτουργίας: από τις 20/1/2016 έως τις 29/2/2016, είναι κάθε Τετάρτη από τις 12μμ-3μμ και κάθε Πέμπτη από τις 2μμ-6μμ.
Το κλείσιμο των ραντεβού: γίνεται Δευτέρα, Τρίτη, Παρασκευή, από τις 3μμ έως τις 6μμ στο τηλ: 2313 03 154.

Μπορείτε να βοηθήσετε προσφέροντας φάρμακα, οικονομική ενίσχυση ή λίγες ώρες ελεύθερης εθελοντικής εργασίας.

Στο Εργατικό Ιατρείο μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα ΟΛΟΙ. Επαγγελματίες υγείας και μη, κάτοικοι της περιοχής και της Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας τη λειτουργία του, συν-διαμορφώνοντας τη φυσιογνωμία του, αποκτώντας γνώμη και λόγο και δίνοντας έτσι έμπρακτη απάντηση στη διάλυση του συστήματος υγείας.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...
«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

«Το Φαγητό» της Μαρίας Λαϊνά συνεχίζει τις παραστάσεις στο θέατρο ΠΛΥΦΑ

Το θεατρικό έργο της Μαρίας Λαϊνά «Το Φαγητό», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιόλιου, λόγω της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, συνεχίζει τις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 127 Άρθρα

Να ενοχλήσω θέλω τις λέξεις, να κοιτάξω πίσω απ’ αυτές. Να περπατήσω θέλω, εκεί που το αόρατο γίνεται ορατό, ανάμεσα σε αραδιασμένες λέξεις και να επαναφέρω τ’ ανείπωτα. Έτσι νομίζω πρέπει να ξεκινήσουμε, απλά. Να επανοικειοποιηθούμε το λόγο, για να μην είναι ιδιοκτησία των ισχυρών και των «αυθεντιών». Να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και του ακρωτηριασμένου λόγου. Και λίγο λίγο θα μάθουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε πέρα από το δεδομένο. [email protected]

Back to Top