tetartopress

Ζύµη, αχλάδι, και σοκολάτα!

Θα χρειαστείς:

– µια κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
– ένα κουταλάκι του γλυκού µπέικιν πάουντερ
– ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 3 µεγάλα αυγά σε θερµοκρασία δωµατίου
– το εσωτερικό από 8 κάρδαµα, χοντροτριµµένα στο µύλο του πιπεριού
– 120 γραµµάρια βούτυρο
– ¾ της κούπας ζάχαρη
– 4 µεγάλα, µυρωδάτα αχλάδια κοµµένα σε µικρά κοµµατάκια
– µια κούπα κοµµατάκια καλής, πικρής σοκολάτας

Θα προθερµάνεις το φούρνο στους 175 βαθµούς. Θα βουτυρώσεις και θα αλευρώσεις ένα στρογγυλό τσέρκι, ξέρεις, αυτά τα ταψάκια που ανοίγουν στο πλάι και µετακινείται το γύρω-γύρω σαν δαχτυλιδι…΄Ετσι ο πάτος του ταψιού εκτελεί χρέη δίσκου. Είναι για γλυκά που δεν µπορούν να αναποδογυριστούν.

Θα κοσκινίσεις το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ και το αλάτι και θα το αφήσεις σε ένα µπωλ.

Θα χτυπήσεις τα αυγά για δέκα λεπτά. Στο µίξερ στη µεγαλύτερη ταχύτητα. Θές να γίνουν αφρός. Όσο θα χτυπιούνται τα αυγά, σε ένα κατσαρολάκι σε µέτρια θερµοκρασία θα λιώσεις το βούτυρο και θα το αφήσεις να τσιγαριστεί λίγο, να πάρει αυτή την λίγο καµµένη γεύση και να γίνει ακόµα πιο αρωµατικό, για περίπου 8 λεπτά.

Θα το αφήσεις στην άκρη και θα το κρατήσεις χλιαρό.

Θα προσθέσεις τη ζάχαρη στα αυγά και θα τα χτυπήσεις για πέντε λεπτά ακόµα. Καθώς θα πέφτει ο όγκος των αυγών µε την προσθήκη της ζάχαρης, θα χαµηλώσεις την ταχύτητα να µοιάζει ένα απαλό ανακάτεµα και θα προσθέσεις το αλεύρι µε το µπέικιν πάουντερ και το αλάτι, και το καµµένο βούτυρο. Αργά αργά… Πρώτα ένα τρίτο του αλευριού, µετά το µισό βούτυρο, µετά λίγο ακόµα αλεύρι, το υπόλοιπο βούτυρο, και µετά το τελευταίο τρίτο του αλευριού. Όλο αυτό δεν πρέπει να πάρει περισσότερο από ένα λεπτό, δεν πρέπει να χτυπηθεί για παραπάνω από τόσο. ∆εν θα γίνει το ίδιο αφράτο. Με µια σπάτουλα, και απαλές, στρογγυλές κινήσεις µπορείς να το ανακατέψεις για λίγο ακόµα µέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σου. Στο ξαναλέω γιατί είναι πολύ σηµαντικό το µίγµα αυτό να έχει µέσα αέρα και να µην πέσει πολύ ο όγκος του. ∆εν θα το χτυπήσεις πάνω από ένα λεπτό σε πολύ χαµηλή ταχύτητα, και αν χρειαστεί να το ανακατέψεις µε µια πλαστική σπάτουλα, θα το κάνεις πολύ απαλά και για ελάχιστο χρόνο επιπλέον.

Θα µεταφέρεις απαλά το µίγµα σου στο ταψάκι και θα προσθέσεις από πάνω τα κοµµατάκια του αχλαδιού ανακατεµένα µε τα κοµµατάκια της σοκολάτας. Θα πασπαλίσεις το κάρδαµο.

(Θα σου πω κάτι για τα κοµµατάκια της σοκολάτας. Μου αρέσει να χρησιµοποιώ δυο λογιών. Τα έτοιµα που βρίσκω στην αγορά και έχουν συγκεκριµένο σχήµα, σαν σταγόνες ή µπαλίτσες, και κοµµάτια µεγαλύτερα, τα οποία κόβω µόνη µου µε το µαχαίρι από την πλάκα της σοκολάτας. Έτσι, υπάρχει έκπληξη στις µπουκιές, και µακρόσυρτα «µµµµµ» όταν πέφτει κανείς σε µεγάλο κοµµάτι σοκολάτας. Γιατί έχει πολλά τέτοια που ξεφεύγουν που και που…)

Θέλω να σου πω να µην παραξενευτείς όταν θα το βάλεις στο ταψί και θα σου φανεί ότι σαν ποσότητα είναι µικρή και δεν θα φουσκώσει. Φουσκώνει όµορφα και πολύ αν έχουν χτυπηθεί σωστά τα υλικά. Γίνεται σαν αφρός, απαλό και αέρινο. Θα το ψήσεις για 40 µε 50 λεπτά. Τσέκαρέ το βάζοντας ένα µαχαίρι στα 40 λεπτά, αν βγει καθαρό από ζύµη (γιατί σίγουρα θα έχει πάνω λιωµένη σοκολάτα και αχλάδι µελωµένο απο το ψήσιµο και θα θες να το γλύψεις µετά. Να προσέξεις µην καείς!)

Τι έλεγα;… Ναι. Αν βγει καθαρό από ζύµη, είναι έτοιµο. Θα το βγάλεις, θα το αφήσεις να κρυώσει λίγο για να το ξεφορµάρεις, και µετά θα το σερβίρεις, έτσι ζεστό, µε τη σοκολάτα και το αχλάδι να λιώνουν και να περιβάλλονται από το αφράτο κέηκ που σε σηµεία έχει απορροφήσει τους χυµούς του αχλαδιού και µοσχοβολά.

Αν θες να µπεις βαθειά στην αµαρτία, θα χτυπήσεις λίγη κρέµα γάλακτος σε µια σχεδόν άγλυκη σαντιγύ και θα σερβίρεις µια γενναία κουταλιά απο πάνω. Ή θα βρεις µια αληθινή βανίλια παγωτό και θα το βάλεις στο πλάι του, έτσι, να το ακουµπά και να σιγολιώνει και να υγραίνει λίγο το κέηκ.

Έλα. Κάνε το αυτήν την Κυριακή. Το απόγευµα, µετά το µεσηµεριανό χουζούρι, παρέα µε έναν αγαπηµένο. Ή πολλούς. Και γεύσου το ζεστό και µυρωδάτο και σκέψου, ότι αν δεν ήταν φθινόπωρο, δεν θα είχαµε αχλάδια. Είναι παρηγορητικό κάπως αυτό.

Υ.Γ. Κάνε το σου λέω!

α.

Επιστολές γραµµένες στον πάγκο της κουζίνας…
2 Νοέµβρη του 12

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 66 Άρθρα

Βρίσκομαι πάντα εκεί που οι λέξεις συναντούν τις γεύσεις. Κι εκεί που οι γεύσεις συναντούν τον αναστεναγμό. Παρασκευάζω, γράφω και μιλώ για εξαιρετικό φαγητό. Αγαπώ τα ωμά θαλασσινά, την τομάτα, τα πιπέρια και το ελαιόλαδο. Δεν μπορώ να φανταστώ να ζω χωρίς αυτά. Πριν μπω επισήμως στην κουζίνα, διοργάνωνα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα. Δεν μπορώ να φανταστώ να το κάνω ξανά αυτό. [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top