tetartopress

Ιωάννινα – Ο χειμώνας τους πάει πολύ!

1280px-Ioannina_seen_from_the_Lake


Εκτός από τα χιόνια και το χριστουγεννιάτικο κλίμα, ο χειμώνας αγαπάει και τη ζωή στην πόλη. Αρκεί να αγαπάει και η πόλη το χειμώνα και να ομορφαίνει μαζί του… Όπως συμβαίνει με τα Ιωάννινα που είναι μια από τις λίγες ελληνικές πόλεις που αποτελούν τους χειμερινούς μήνες έναν πολύ ελκυστικό «αστικό» προορισμό.


Advertisement


Πρωτεύουσα της Ηπείρου (κι όχι μόνο λόγω του πληθυσμού τους που μετρά περίπου 100 χιλιάδες κατοίκους) τα Ιωάννινα είναι χτισμένα στην όχθη της λόμνης Παμβώτιδας σε υψόμετρο 500 μέτρων.

Χάρη σ’ αυτή τη λίμνη μαγεύουν τόσο τους λάτρες των ορεινών περιοχών, όσο και αυτούς που έχουν μάθει να ζουν σε παραθαλάσσιες πόλεις, καθώς η βόλτα στο πλάι της λίμνης θα τους αποζημιώσει σίγουρα.

Αφορμές για να βρεθεί κάποιος στα Ιωάννινα υπάρχουν πολλές. Άλλοι φτάνουν επειδή σπουδάζουν, διδάσκουν ή συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο, άλλοι γιατί εξορμούν στα Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο ή σε άλλα χωριά της γύρω περιοχής κι άλλοι γιατί έχουν εμπορικές ή άλλες συναλλαγές.

Οι Γιαννιώτες καμαρώνουν ότι μπορούν να καλύψουν απαιτητικά γούστα διαφόρων κατηγοριών. Αν, ας πούμε, η διαμονή είναι για σας σημαντικό κομμάτι μιας εκδρομής, θα βρείτε με την ίδια ευκολία 2-3 πολυτελή ξενοδοχεία με όλες τις ανέσεις, αλλά και κάποια παραδοσιακά παλιά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ζεστούς ξενώνες ή συγκροτήματα δωματίων.

Οι φυσιολάτρες από την πλευρά τους θα χαρούν περπάτημα (στο Κάστρο, πλάι στη λίμνη και αλλού), θα γοητευτούν από τις εικόνες που δημιουργεί η τακτικά εμφανιζόμενη ομίχλη, θα πάνε στο στέκι του Φορέα Διαχείρισης της Παμβώτιδας για να ενημερωθούν για το καταπληκτικό της οικοσύστημα, θα επισκεφθούν το σπήλαιο του Περάματος και θα περάσουν οπωσδήποτε στο νησάκι με τα μικρά φέρρυ (ευτυχώς το σχέδιο για σύνδεση της πόλης με το νησάκι μέσω… γέφυρας εγακταλείφθηκε γρήγορα).

Όσο για τους φίλους της κουλτούρας, η πόλη είναι και γι’ αυτούς γενναιόδωρη: Μουσεία (κυρίως το αρχαιολογικό στα Λιθαρίτσια, τα δύο μουσεία κέρινων ομοιωμάτων της οικογένειας Βρέλλη και το λαογραφικό της ΕΗΜ), ιστορικά μνημεία, πινακοθήκες, εικόνες άλλων εποχών στα σοκάκια της πόλης, δεκάδες αρχοντικά που επιβιώνουν αγέρωχα, τζαμιά και άλλα σημάδια της περιόδου της τουρκοκρατίας, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Δωδώνης λίγα χιλιόμετρα μακριά συνθέτουν ένα ξεχωριστό παζλ.

Κι αν είστε απ’ αυτούς που θέλετε οπωσδήποτε να έχετε μυρωδιά σύγχρονης πόλης, τα Ιωάννινα δεν πρόκειται να απογοητεύσουν ούτε εσάς. Το πρωί δεν θα σας λείψουν το κυκλοφοριακό και τα κορναρίσματα, ενώ το βράδυ θα βρείτε εύκολα τα μαγαζιά που δημιουργούν την έντονη νυχτερινή ζωή (μετά φυσικά από καλό φαγητό που θα βρείτε σε δεκάδες στέκια, σε συνδυασμό με τα ξεχωριστά και ονομαστά επώνυμα κρασιά και τσίπουρα της περιοχής).

Καλή διαμονή λοιπόν!

Ioannina_Greece


Advertisement


Advertisement


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο»

Πάτρα: «Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον παρουσιάζει την παράσταση «Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο» μια «πικρή» κωμωδία του Μάνου Παπαδά. Τι θα συμβεί ...
"Animal" της Σοφίας Εξάρχου - Φεμινιστικό, υπαρξιακό, πολιτικό, παλλόμενο, συγκινητικό

“Animal” της Σοφίας Εξάρχου – Φεμινιστικό, υπαρξιακό, πολιτικό, παλλόμενο, συγκινητικό

"Animal". Σκηνοθεσία: Σοφία Εξάρχου. Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Φλομαρία Παπαδάκη. Ελλάδα, 2023. "Let's party!": η ενθουσιώδης προτροπή της Κάλιας είναι σαν σύνθημα που ...
«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» στο Αίγιο με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών»

«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» στο Αίγιο με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών»

Μάγισσες, δράκοι και ιππότες «ζωντανεύουν» στον μπερντέ του Καραγκιόζη του Μακρή με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών», στο κιν/θέατρο ...
"I found myself within a forest" - Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

“I found myself within a forest” – Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «I found myself ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13810 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top