tetartopress

Καθαρό νερό για την ελίτ


Διαβάζω, πως μια σύγχρονη επικερδέστατη επιχείρηση, είναι η αξιοποίηση και πώληση του «αρχαίου νερού». Του νερού δηλαδή που προέρχεται από παγόβουνα και θεωρείται ως το υψηλότερης δυνατής καθαρότητας νερό, μιας και υφίσταται με τη μορφή πάγου, για δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.


Advertisement


Επομένως είναι απαλλαγμένο από σύνθετες χημικές ουσίες (σε τέτοιας παλαιότητας νερό, δεν ανιχνεύεται ούτε καν ddt). Είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε ανόργανα άλατα και ανέπαφο από σύγχρονα ρυπογόνα σωματίδια. Αυτά φροντίζουν να μας πληροφορούν οι εταιρίες και τα άτομα που εμπλέκονται με την «αξιοποίησή» του.

Και όσο η κλιματική αλλαγή συμβάλει στο να ταξιδεύουν όλο και περισσότερο τα παγόβουνα στα νερά των θαλασσών, τόσο αυξάνονται και οι αλιείς των παγόβουνων. Αυτοί κυρίως δραστηριοποιούνται στη Γροιλανδία, στη Νέα Γη και αλλού, με στόχο να συλλέξουν κομμάτια παγόβουνο, για να τα αποστείλουν προς επεξεργασία στις κατάλληλες εταιρίες. Για να φτάσει πλέον ως ένα πανάκριβο γκουρμέ προϊόν σε ακριβά εστιατόρια, ξενοδοχεία και clubs, είτε ως εμφιαλωμένο πλήρους καθαρότητας νερό, είτε ως συστατικό ακριβών αλκοολούχων.

Μεταφράζοντας κάπως απλοϊκά τα παραπάνω καταλήγω πως ο σύγχρονος πολιτισμός, σε σχέση με τη φύση, δεν είναι απλώς ένας ανθρωποκεντρικά δομημένος πολιτισμός, αλλά ένας καθόλα ανήθικος «πολιτισμός». Γιατί ας πούμε, η πολυδιαφημιζόμενη «καθαρότητα» είναι οτιδήποτε υπήρξε πριν τη ρυπογόνο παρέμβαση του ανθρώπου. Διαφημίζουν πως το νερό είναι απαλλαγμένο από το ddt και τους μεταβολίτες του! Ξέρετε το εντομοκτόνο εκείνο, που με κάθε δυνατό τρόπο ενθάρρυναν τη χρήση του, έως την τελική απαγόρευσή του τη δεκαετία του ’70.

Η κυριαρχία του σύγχρονου ανθρώπου στη φύση, έγινε με όρους απόλυτου και βίαιου κατακτητή, αδίστακτου ακόμα και μπροστά στις πιο τρομακτικές συνέπειες.

Όμως αυτό δεν είναι απόρροια μιας συνολικής συμπεριφοράς της ανθρωπότητας, αλλά των εκλεκτών, των ολίγων, του 1% του πλανήτη. Γι’ αυτό και τα παραγόμενα προϊόντα, τα απαλλαγμένα από τις καταστροφικές επιδρομές του, απευθύνονται μόνο σ’ αυτόν ως κυρίαρχο.

Έτσι, ακόμα κι αν αποδεχτούμε το κακό της κλιματικής αλλαγής που ο σύγχρονος πολιτισμός επέφερε, τα παγόβουνα που είναι καταδικασμένα να λιώσουν, δε θα μπορέσουν ποτέ με κάποιο τρόπο να διοχετευθούν σε ξηρές περιοχές του πλανήτη, λόγω ασυμφορότητας. Μπορούν κάλλιστα όμως να διοχετευθούν στην αγορά, με μοναδική απεύθυνση αυτό το 1% του πλανήτη.

Μπορεί να μη διαθέτω τις επιστημονικές ή περιβαλλοντικές γνώσεις ώστε να εμβαθύνω στο μέγεθος της κλιματικής αλλαγής, στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και άλλα αντίστοιχα φαινόμενα.

Μπορώ να αναγνωρίσω όμως την περιβαλλοντική καταστροφή που επιφέρει η σύγχρονη οργάνωση της κοινωνίας. Και διαισθάνομαι πως η γη θα συνεχίσει ίσως να υπάρχει και χωρίς την ύπαρξη του ανθρώπου, γιατί αυτό που κυρίως κινδυνεύει είναι η επιβίωση του ανθρώπινου είδους και όχι ο ίδιος πλανήτης. Ένα είδος που μαθηματικά οδηγείται στον πλήρη αφανισμό του, όσο θα συνεχίσει να υπηρετεί τις διαστροφικές επιταγές αυτού του 1%.

 


Advertisement


Advertisement


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πρακτικές αξιοποίησης αφηγηματικών εργαλείων στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο

Πάτρα: «Πρακτικές αξιοποίησης αφηγηματικών εργαλείων στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο» στα Παλαιά Σφαγεία

«Πρακτικές αξιοποίησης αφηγηματικών εργαλείων στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο» είναι ο τίτλος της επιμορφωτικής συνάντησης που διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική ...
χειριστές των ΕΜΑΔΔ

Σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα με δηλητηριασμένα δολώματα στην ορεινή Θεσσαλία

Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις προηγούμενες ...
Λύκος

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας: Συναντήσεις για τη δημιουργία της Πλατφόρμας Συνύπαρξης του ανθρώπου με το λύκο

Συναντήσεις με σκοπό την ενημέρωση και τη συμμετοχή του κοινού στο πλαίσιο της δημιουργίας της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης» του ανθρώπου με ...
Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Σοβαρές ανησυχίες για τη μονάδα επικίνδυνων αποβλήτων στη ΒΙΠΕ

Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Σοβαρές ανησυχίες για τη μονάδα επικίνδυνων αποβλήτων στη ΒΙΠΕ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα που έφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και αφορά στη μονάδα επεξεργασίας ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 127 Άρθρα

Να ενοχλήσω θέλω τις λέξεις, να κοιτάξω πίσω απ’ αυτές. Να περπατήσω θέλω, εκεί που το αόρατο γίνεται ορατό, ανάμεσα σε αραδιασμένες λέξεις και να επαναφέρω τ’ ανείπωτα. Έτσι νομίζω πρέπει να ξεκινήσουμε, απλά. Να επανοικειοποιηθούμε το λόγο, για να μην είναι ιδιοκτησία των ισχυρών και των «αυθεντιών». Να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και του ακρωτηριασμένου λόγου. Και λίγο λίγο θα μάθουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε πέρα από το δεδομένο. [email protected]

Back to Top