Κεφτεδάκια με πατάτες!
Θα χρειαστείς:
Ένα κιλό κιμά ανάμικτο μοσχάρι με χοιρινό.
Το χυμό από μισό λεμόνι.
¾ της κούπας πλιγούρι.
Ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι
Μισή κούπα σχινόπρασσο. Αλλιώς 2 σκελίδες σκόρδο και ένα φρέσκο κρεμμυδάκι.
Ένα ματσάκι μαϊδανό ψιλοκομμένο.
Ένα ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο.
Μια γεμάτη κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα.
Μισή κούπα γάλα.
3 κουταλιές της σούπας βαλσαμικό ξύδι.
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο.
Θα προθερμάνεις το φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπωλ με χλιαρό νερό θα στίψεις το μισό λεμόνι και θα προσθέσεις το πλιγούρι. Θα το αφήσεις να φουσκώσει για μία ώρα περίπου. Αν βιάζεσαι, μπορείς να το βράσεις για λίγο, ή να βάλεις πολύ ζεστό νερό στο μπωλ σου.
Θα τρίψεις τα κρεμμύδια και το σκόρδο στον τρίφτη. Θα ψιλοκόψεις τον μαϊδανό, το δυόσμο, το σχινόπρασσο ή το φρέσκο κρεμμυδάκι, το πράσινο μέρος όμως μόνο. Θα βάλεις τον κιμά στη λεκάνη που πλάθεις συνήθως τα κεφτεδάκια σου. Θα σπείρεις παντού το πλιγούρι. Θα προσθέσεις τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μυρωδικά και την πάπρικα. Θα ανοίξεις μικρά λακουβάκια να ακουμπήσουν τα υγρά σαν τα προσθέσεις. Γάλα, ελαιόλαδο και το βαλσαμικό ξύδι. Θα αλατίσεις και θα τρίψεις το πιπέρι. Και θα τα ζυμώσεις απαλά. Με τα δάχτυλά σου θα σπρώχνεις τα υλικά σου να μοιραστούν σωστά. Και θα τα πλάσεις.
Τώρα θα βάλεις μια βαθειά κατσαρόλα με πολύ νερό και αλάτι να βράσει.
Θα βάλεις τα κεφτεδάκια σου στο ταψί του φούρνου, στο οποίο θα έχεις στρώσει αλουμινόχαρτο και θα τα ψήσεις για περίπου 40 λεπτά. Κάπου στη μέση του χρόνου, θα τα γυρίσεις μια φορά.
Με μια βούρτσα, θα τρίψεις καλά τις πατάτες να καθαρίσουν από το χώμα και θα τις κόψεις, έτσι, με την φλούδα, κυδωνάτες. Όχι πολύ χοντρές όμως.
Όταν το νερό βράζει πολύ, θα βάλεις μέσα τις πατάτες και θα τις αφήσεις να βράζουν για 8 λεπτά.
Μαζί με το ταψί με τα κεφτεδάκια, θα έχεις βάλει το δεύτερο ταψί σου, το οποίο θα έχεις αλείψει με λάδι καλά.
Θα σουρώσεις τις πατάτες, θα βγάλεις το καυτό λαδωμένο ταψί από τον φούρνο, θα έχεις ένα πινέλο και ελαιόλαδο σε ένα μπωλ δίπλα, θα βάλεις τις πατάτες στο ταψί, θα τις αλείψεις ελαφρά με ελαιόλαδο, θα βάλεις χοντρό αλάτι, τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που σου κάνουν κέφι εσένα και θα τις βάλεις στον φούρνο κάτω από τα κεφτεδάκια. Να φροντίσεις να το κάνεις εκεί, στα 20 λεπτά.
Όταν θα έρθει η ώρα να βγάλεις τους κεφτέδες, θα ανεβάσεις τις πατάτες ψηλά, θα ανεβάσεις τη θερμοκρασία στους 200 και εκεί, κάπου στα δέκα λεπτά, θα είναι οι πατάτες σου ροδοψημένες, σαν καλοτηγανισμένες.
Σκέφτηκα ότι μπορεί να μην ξέρεις τι θες να φας την Κυριακή. Και να χρειάζεσαι μία ιδέα. Και σου προτείνω κεφτέδες και πατάτες. Που δεν θα είναι όμως τηγανητά. Αλλά θα είναι ωραία τραγανά σαν να βγήκαν από τηγάνι. Με μια λαχανοσαλάτα με μπόλικο λεμόνι και σπασμένη φέτα μέσα. Κι ένα μπρούσκο κρασί.
Φθινοπωριάζει… Τα Κυριακάτικα μεσημεριανά έχουν άλλη χάρη…
α.
Επιστολές γραµµένες στον πάγκο της κουζίνας…
26 Οκτώβρη του 12