tetartopress

Με τη δύναµη των λουλουδιών…

bach-flower-therapy-187799_1920


Περίεργη εποχή διάλεξα για ένα τέτοιο θέµα… Ίσως οι βροχερές τελευταίες ηµέρες µου δηµιούργησαν την πρώτη νοσταλγία ήδη για την άνοιξη και δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ καλό αυτό… Σκέφτηκα τα λουλούδια και τις ιδιότητές τους. Θα µου πείτε τι ιδιότητες µπορεί να έχει ένα λουλούδι πέρα από τη χαρά που µας δίνει να το έχουµε στον χώρο µας ή να µας το χαρίζουν; Οι περισσότεροι από εµάς δεν γνωρίζουµε δυστυχώς τις θεραπευτικές ιδιότητες κάποιων λουλουδιών.

Ο πρώτος που ασχολήθηκε και ανακάλυψε εναλλακτικές µεθόδους θεραπείας που σχετίζονται µε τα λουλούδια ήταν ο Άγγλος ιατρός Bach. Προσπάθησε αρχικά να εντοπίσει τα αρνητικά συναισθήµατα που κατά την άποψή του προκαλούσαν την ασθένεια. ∆ιέκρινε τριανταοκτώ και τα ταξινόµησε σε επτά «διαθέσεις».

Μελέτησε κατόπιν διάφορα λουλούδια της βρετανικής υπαίθρου και καταγράφοντας το συναίσθηµα που ένιωθε εκείνη την στιγµή εντόπισε 38 λουλούδια ικανά να διορθώσουν τα αρνητικά αυτά συναισθήµατα. Έτσι δηµιουργήθηκαν τα ανθοϊάµατα Bach και µε τα χρόνια απέκτησαν µια ιδιαίτερη βαρύτητα στο χώρο της εναλλακτικής θεραπείας.

Τι είναι όµως τα ανθοϊάµατα; Είναι διαλύµατα συνήθως αλκοολικά (παλαιότερα παρασκευάζοταν µε κονιάκ), τα οποία περιέχουν τις δραστικές ιδιότητες των αντίστοιχων φυτών. Υπάρχουν ως µεµονωµένα αλλά και ως µείγµατα αν το αρνητικό συναίσθηµα είναι πολυσύνθετο. Το πιο συνηθισµένο µείγµα είναι το Rescue Remedy, ένας συνδυασµός πέντε λουλουδιών που χρησιµοποιείται για τη θεραπεία των συναισθηµατικών σοκ και κρίσεων πανικού. Η συνιστώµενη δοσολογία είναι συνήθως τέσσερις σταγόνες έως και τέσσερις φορές την ηµέρα και ειδικές παρενέργειες δεν υπάρχουν πέρα από αυτές που σχετίζονται µε την κατανάλωση αλκοόλ σε µικρότερες ηλικίες. Εκεί οι σταγόνες διαλύονται σε λίγο όγκο νερού.

∆εν χρειάζεται να είστε επαγγελµατίας για να χρησιµοποιήσετε τις δυνάµεις των λουλουδιών αλλά θα σας ήµουν ευγνώµων αν ζητούσατε και τη γνώµη του φαρµακοποιού σας!

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 35 Άρθρα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Δράμα. Η μεγάλη της αγάπη για την φαρμακευτική την έφερε στην Πάτρα στην οποία ζει και εργάζεται ως φαρμακοποιός. Παθιάζεται με το επάγγελμα της, το διάβασμα και την μουσική. Η αποτύπωση λέξεων σε χαρτί, είναι για την ίδια έκφραση συναισθημάτων και δημιουργικότητα. Λίγο ανατρεπτική σε οτιδήποτε θεωρεί στάσιμο και αρκετά «εναλλακτική» σε ιδέες, απόψεις, αντιλήψεις. Αρθρογραφεί σε διάφορα περιοδικά του φαρμακευτικού χώρου και από το 2012 και για το Τέταρτο, σε μία γωνιά που μέσα από τα διάφορα χιουμοριστικά κειμενάκια ελπίζει να ανακαλύψετε την επιστημονικότητα και τις εναλλακτικές προσεγγίσεις στην υγεία μας. ([email protected])

Back to Top