tetartopress

Πάλι μαύρο στην ΕΡΤ;


Διαβάζω στην ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ που εξέδωσε με αφορμή την παρέμβαση ομάδας αντιεξουσιαστών στην ΕΡΤ, «…Η ενημέρωση δεν χρειάζεται προστάτες. Την ενημέρωση προασπίζουν οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.»

Εικάζω λοιπόν πως αποτέλεσμα μιας τέτοιας προστασίας, είναι και 91η θέση, προτελευταία στην Ευρώπη, που κατατάσσεται η ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα, στο Δείκτη Παγκόσμιας Ελευθερίας.

Εικάζω πως απότοκο αυτής της προάσπισης ήταν και η επιλογή του μαύρου αντί της ανάγνωσης μιας ανακοίνωσης. Αν και σημειολογικά δεν αντιλαμβάνομαι πώς η εκούσια επιλογή του μαύρου ωφελεί τους εργαζόμενους.

Εικάζω επίσης πως μια τέτοια υπεράσπιση, μπορεί να μεταφράζεται ως: διαβάζω εγώ την ανακοίνωση για σένα, αλλιώς δεν υπάρχεις. Μαύρο.

Εικάζω τέλος, πως η με πάθος στράτευση πλήθους δημοσιογράφων υπέρ κάποιων θέσεων είναι αυτή που τους ωθεί να πολιτεύονται. Και πως ως τη στιγμή που αποφάσισαν να ενταχθούν κομματικά στην πολιτική, παρέμεναν αμερόληπτοι.

Η προσωπική μου θέση λοιπόν είναι, πως η ενημέρωση και η ελευθερία του λόγου χρειάζονται και προστασία και ακόμα περισσότερο χρειάζονται αγώνα.

Προστασία και αγώνα από τους δημοσιογράφους, από τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και από την κοινωνία συνολικότερα.

Από την κοινωνία που θα απαιτήσει και θα διεκδικήσει την ελευθερία του λόγου.

Από την κοινωνία που θα δημιουργεί κλοιό προστασίας γύρω από δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ όταν απειλούνται, ώστε να αποτρέπονται φαινόμενα συλλήψεων και βιαιότητας σε βάρος τους, που πολλές φορές έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

Και τέλος η προσωπική μου γνώμη είναι, πως μεταξύ της επιλογής της ανάγνωσης μιας ανακοίνωσης, που θα μπορούσα να διαφωνώ με τον τρόπο ή ακόμα και με την ίδια, και την επιλογής του μαύρου, σαφέστατα δε θα επέλεγα το μαύρο. Αλλά ευτυχώς εγώ δεν είμαι δημοσιογράφος κι έτσι η ενημέρωση δε θα κινδυνεύσει.

Η ανακοίνωση, που δεν διαβάστηκε ποτέ στην ΕΡΤ, μιλάει για το ασφαλιστικό, την οικονομία, την κρατική καταστολή, τους μετανάστες και «το προσφυγικό ζήτημα». Μπορείτε να την βρείτε εδώ.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ψέριμος: Δύο ανθρώπινες ιστορίες πίσω από 13 πυροβολισμούς του λιμενικού σε μία βάρκα προσφύγων

Ψέριμος: Δύο ανθρώπινες ιστορίες πίσω από 13 πυροβολισμούς του λιμενικού σε μία βάρκα προσφύγων

«Για τον Belal, δικαιωθήκαμε στο δικαστήριο, αφού αυτό διαπίστωσε ότι υπήρξε παράβαση. Πολλοί άνθρωποι δεν δικαιώνονται και αυτό δείχνει ότι ...
Πάτρα: Επίσκεψη και ξενάγηση του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Πάτρα: Επίσκεψη και ξενάγηση του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Τα μέλη του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων - Πλαζ Αγυιάς, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο ...
Μετέωρα: Ζευγάρι Ασπροπάρηδων στα βράχια τους

Μετέωρα: Ζευγάρι Ασπροπάρηδων στα βράχια τους

Μετά από χρόνια, τα βράχια των Μετεώρων φιλοξενούν και πάλι ζευγάρι Ασπροπάρηδων. Πριν από δύο εβδομάδες, λίγες ημέρες μετά τον ...
SLAPP Proof: Συνηγορία για την Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης

SLAPP Proof: Συνηγορία για την Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα The Manifold ανακοινώνουν την έναρξη του έργου ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 127 Άρθρα

Να ενοχλήσω θέλω τις λέξεις, να κοιτάξω πίσω απ’ αυτές. Να περπατήσω θέλω, εκεί που το αόρατο γίνεται ορατό, ανάμεσα σε αραδιασμένες λέξεις και να επαναφέρω τ’ ανείπωτα. Έτσι νομίζω πρέπει να ξεκινήσουμε, απλά. Να επανοικειοποιηθούμε το λόγο, για να μην είναι ιδιοκτησία των ισχυρών και των «αυθεντιών». Να σπάσουμε το φράγμα της σιωπής και του ακρωτηριασμένου λόγου. Και λίγο λίγο θα μάθουμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε πέρα από το δεδομένο. [email protected]

Back to Top