tetartopress

«Παίζουμε μουσική για να αλλάξουμε τον κόσμο»


Τους πρωτάκουσα πριν από πέντε χρόνια! Αφορμή ήταν ένα τραγούδι τους με τον Ρότζερ Ρίντλι, που μου υπέδειξε μια φίλη, η Κάτια. Πρόσφατα τους έστειλα ένα mail ζητώντας να γνωριστούμε. Σύντομα βρεθήκαμε να κουβεντιάζουμε με τον Μαρκ Τζόνσον*, εμπνευστή των “Playing For Change”.

* Βραβευμένος με Grammy μουσικός παραγωγός/μηχανικός και σκηνοθέτης. Έχει συνεργαστεί με επιφανείς μουσικούς, κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς παραγωγούς και με διάσημους καλλιτέχνες όπως οι Πολ Σάιμον, Κιθ Ρίτσαρντς, Μπόνο, κ.ά. Έχει αφιερώσει τη ζωή του για να ενώσει τον κόσμο μέσω της μουσικής.

PFC Logo FullColor

 

Αν οι “Playing For Change” ήταν ένα πρόσωπο, πώς θα συστήνονταν στον αναγνώστη;
Οι Playing For Change είναι κίνημα ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που πιστεύουν πως η δύναμη της μουσικής θα ξεπερνά όσα μας χωρίζουν: φυλή, θρησκεία, πολιτικές πεποιθήσεις. Γι’ αυτό, γυρνάμε όλο τον κόσμο, βιντεοσκοπούμε και ηχογραφούμε μουσικούς και δημιουργούμε τραγούδια και βίντεο (“Songs Around the World”). Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε ταξιδέψει σε πάνω από πενήντα χώρες.

Δημιουργήσαμε επίσης τους “Playing For Change Band”, μια μπάντα που περιοδεύει στον κόσμο (το καλοκαίρι θα περάσουν από την Ευρώπη) και το “Playing For Change Foundation”, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, που δημιουργεί και υποστηρίζει σχολές μουσικής και τέχνης.

 

Η ιδέα ήταν κάποια εσωτερική ανάγκη ή εμπνεύστηκες από κάτι άλλο;
Η αρχική ιδέα μού ήρθε όταν δούλευα στη Νέα Υόρκη, όπου άκουσα στον υπόγειο σταθμό δύο μοναχούς να παίζουν και να τραγουδούν σε μια άγνωστη γλώσσα. Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί και άκουγε, αν και δεν καταλάβαινε. Αυτό δείχνει πως η μουσική είναι παγκόσμια γλώσσα.

Συνειδητοποίησα πως ό,τι ωραιότερο είχα ακούσει ήταν στο δρόμο για το στούντιο και όχι μέσα στο στούντιο! Αποφάσισα να μεταφέρω στον κόσμο αυτή την εμπειρία και αυτό ήταν η γέννηση των “Playing For Change”.

Για να ξεκινήσουμε τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, χρειαζόμασταν το κατάλληλο τραγούδι. Το έναυσμα ήταν όταν γνώρισα τον Ρότζερ Ρίντλι, έναν ταλαντούχο μουσικό του δρόμου. Τον άκουσα να τραγουδά το “Stand By Me” και σκέφτηκα: «καταπληκτικό τραγούδι για να τραγουδήσουν μαζί άνθρωποι από όλο τον κόσμο»! Θυμάμαι τότε τον ρώτησα: «έχεις φωνή σαν του Ότις Ρέντινγκ, γιατί τραγουδάς στον δρόμο;». Μου είπε «φίλε, είμαι στην επιχείρηση της χαράς! Βγαίνω έξω, για να φέρω χαρά στους ανθρώπους».

 

Roger Ridley Stand By me

 

Γιατί είναι «κίνημα» και όχι απλώς άλλο ένα «συγκρότημα» και πώς επιλέγονται οι μουσικοί;
Είναι κίνημα λόγω της σημασίας που έχει για πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους κι επειδή αντιπροσωπεύει πολλούς πολιτισμούς. Η μουσική είναι τμήμα του, εργαλείο έμπνευσης. Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα, όπως το “Playing For Change Foundation”.

Οι μουσικοί του δρόμου προσφέρουν χωρίς τη μεσολάβηση κάποιας επιχείρησης. Κάνουμε τις ηχογραφήσεις και τα γυρίσματα έξω, για να δουν οι άνθρωποι ένα παράθυρο στον όμορφο κόσμο μας, την ομορφιά του κι όχι τη βία και τη διχόνοια που βλέπουμε στην τηλεόραση.

Συναντάμε διαρκώς μουσικούς, αυτοί λένε στους φίλους τους πως ερχόμαστε κι αυτό εξαπλώνεται από στόμα σε στόμα. Συμβαίνει και το αντίθετο, όπως δηλαδή με τον Κιθ Ρίτσαρντς, ο οποίος ήθελε να συμμετέχει με κάποιο τραγούδι του.

Συνθέτουμε εντελώς διαφορετικά στυλ μουσικών –που μπορεί να μη συναντηθούν ποτέ και που δεν θα χωρούσαν σε στούντιο– σε μια κοινή ηχογράφηση.

 

Με λίγα λόγια, τι ακριβώς είναι ένα «τραγούδι γύρω από τον κόσμο» και πόσος χρόνος χρειάζεται για να ολοκληρωθεί;
Πολλοί μουσικοί, που μπορεί να απέχουν χιλιάδες μίλια, παίζουν το ίδιο κομμάτι, καθένας μόνος του, ακούγοντας όποιους προηγήθηκαν, ζωντανά, στο δικό τους περιβάλλον. Κάποια τραγούδια χρειάζονται χρόνια, κάποια έξι μήνες.

 

Έχεις παρατηρήσει διαφορές στην ανταπόκριση του εγχειρήματος, μέσα από τα ταξίδια σου; Οι ομοιότητες είναι περισσότερες ή λιγότερες;
Οι ομοιότητες είναι περισσότερες! Ξεκίνησα αυτή την ιδέα με μια ερώτηση: μπορούμε να εμπνεύσουμε τον κόσμο να ενωθεί με τη μουσική; Η απάντηση είναι «σίγουρα»! Έτσι συγκεντρώνουμε τη μουσική σε ένα μέρος που μπορούν να την παρακολουθήσουν όλοι.

Η μουσική είναι ο τρόπος που βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τις δύσκολες στιγμές, ένα μέσο για να απαλλαγούμε από το ρατσισμό, τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα.

 

clarence grandpa curitiba live

 

Κάνατε πράξη το κλισέ «η μουσική ενώνει τους λαούς». Ο κόσμος αγκαλιάζει το όραμά σας;
Στην Αμερική έχω έναν πολύ καλό φίλο, τον 93χρονο Νόρμαν Λιρ, παραγωγό και συνεργάτη μας για πολύ καιρό και πραγματικά σοφό. Αυτός λέει πως υπάρχουν τρία πράγματα στη ζωή, που μας θυμίζουν πως όλοι συνδεόμαστε: η μουσική, το γέλιο και η υπέρβαση. Είναι η ανθρώπινη φύση.

Το όραμα που έχω είναι η ένωση των ανθρώπων μέσα από τα τραγούδια και όταν το βλέπουν online, δεδομένου ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν πάντα, έχουν την ευκαιρία να δουν τον κόσμο θετικά.

 

Θεωρώ πως πολλοί νιώθουν την ανάγκη να κάνουν κάτι παρόμοιο, σε διάφορες μορφές της τέχνης. Τι θα τους συμβούλευες;
Το σημαντικότερο για την επιτυχία είναι η επιμονή, όσο δύσκολο κι αν είναι. Αν θες να το κάνεις, θα το κάνεις. Και το ταξίδι είναι πάντα προορισμός.

Στις φτωχότερες περιοχές και στις πιο δύσκολες στιγμές, μπορεί να δημιουργηθεί η καλύτερη μουσική, η ομορφότερη τέχνη. Επειδή τότε την χρειάζονται περισσότερο οι άνθρωποι. Δεν είναι μουσική για ψυχαγωγία, είναι μουσική για μεταμόρφωση, για επιβίωση.

 

Τι εικόνα έχεις για την Ελλάδα με βάση την επικαιρότητα;
Πιστεύω πως ο κόσμος στην Ελλάδα οφείλει να ενωθεί για να προχωρήσει, να κατανοεί πως τα συστήματα κρατούν τους ανθρώπους σε καταστολή και όχι τα άτομα. Χρειαζόμαστε θετικές λύσεις και κάθε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θα δίνει σε όλους ελπίδα και την ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον.

 

Θα σκεφτόσουν να διασκευάσετε κάποιο ελληνικό τραγούδι και να το παίξετε «γύρω από τον κόσμο», σε συνεργασία με Έλληνες μουσικούς; Θα ήθελες να σου κάνουμε κάποιες προτάσεις;
Θα μου άρεσε πολύ! Πρέπει να μου στείλεις κάποιες ιδέες. Θα είναι ξεχωριστή τιμή για εμάς να ενσωματώσουμε Έλληνες μουσικούς στα βίντεό μας. Μου αρέσουν πολύ κάποια μουσικά όργανα που έχω δει στην Ελλάδα και θα ήταν ενδιαφέρον να τα συμπεριλάβουμε σε τραγούδια μας. Ας δουλέψουμε πάνω σε κάποιες ιδέες!

 

Join the Movement!

 

mark-CONGO-KIDS-OK

 

 

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και τραγούδια:
https://playingforchange.com/
http://playingforchange.org/
https://www.facebook.com/PlayingForChange/
https://www.facebook.com/PlayingForChangeFoundation
https://www.youtube.com/user/PlayingForChange

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πρωτοφανής απειλή για τους γύπες της Κρήτης από την αιολική βιομηχανία

Πρωτοφανής απειλή για τους γύπες της Κρήτης από την αιολική βιομηχανία

Πάνω από 500 MW ανεμογεννητριών υπό αδειοδότηση σε κρίσιμους βιότοπους γυπών στην Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ...
Φορμίκουλα

To νέο Θαλάσσιο Πάρκο στο Ιόνιο και η προστασία της νησίδας Φορμίκουλα

Η ανακήρυξη δύο νέων εκτεταμένων θαλάσσιων πάρκων αναμένεται, ως δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή το 9ο Διεθνές Συνέδριο για ...
Πάτρα: Κάλεσμα Εργατικών Συλλογικοτήτων στην Απεργία 17 Απρίλη

Πάτρα: Κάλεσμα Εργατικών Συλλογικοτήτων στην Απεργία 17 Απρίλη

Το Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Παράρτημα Πάτρας (LABour Πάτρας) και η Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών Πάτρας καλούν ...
Σώστε τις ελληνικές θάλασσες

Σώστε τις ελληνικές θάλασσες

Σε συγκέντρωση για την υπεράσπιση των Θαλασσών στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Ωκεανούς την Τρίτη 16 Απριλίου στις 17:00 καλεί ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 44 Άρθρα

Δεν έχω να πω πολλά. Είμαι γραφίστας, λίγο νευρικός, πολύ μελαγχολικός κι άλλο τόσο γκρινιάρης. Θα δημοσιεύω κείμενα για όσο μ’ ανέχονται κι όταν σταματήσουν θα συνεχίσω για μένα. Η γραφή μπορεί να μην ξεκίνησε ως προσωπική ανάγκη αλλά, λογικά, έτσι θα συνεχίσει[email protected]

Back to Top