tetartopress

Πασχαλινά κουλουράκια…

koulourakia


Μεγάλη η συζήτηση για τα κουλουράκια του Πάσχα.

Με αμμωνία ή χωρίς; Σμυρνέικα ή όχι; Με πορτοκάλι ή βανίλια;

Ποιο είναι τελικά αυτό το πασχαλινό κουλουράκι, που επιτέλους, ξυπνάς την Κυριακή του Πάσχα μετά τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας και λαχταράς να βουτήξεις στον καφέ σου;

Ξέρεις πως μου αρέσει να πειράζω όλες τις συνταγές. Πως μου αρέσει να αντικαθιστώ υλικά όπως η λευκή σκόνη βανίλιας που χρησιμοποιείται συνήθως σε κέικ και κουλουράκια με τη βανίλια την αληθινή, τη μαύρη, το φασόλι που ανοίγεις και ξύνεις με το μαχαίρι για να βγάλεις τον πολύτιμο, μυρωδάτο καρπό.

Δεν τα κάνω αυτά στα κουλουράκια του Πάσχα. Όχι. Δεν τα κάνω.

Κάνω μόνο ό,τι κάναν οι παλιές. Εκείνες που μου ‘δώσαν τις συνταγές τους.

Και αν θες, μπορείς και εσύ να τα δοκιμάσεις.

Θα χρειαστείς:
1200 γρ. αλεύρι μαλακό
400 γρ. ζάχαρη άχνη
300 γρ. φρέσκο βούτυρο γάλακτος
100 ml γάλα χλιαρό
8 αυγά
6 κ. του γλυκού αμμωνία
6 βανίλιες άρωμα
2 κρόκους αυγού αραιωμένους με ελάχιστο νεράκι

Θα βάλεις στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη, το βούτυρο, τα αυγά και τις βανίλιες και θα τα αφήσεις να χτυπηθούν καλά για 5 λεπτά, σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα. Θες να δεις αυτό το ωραίο αχνό κίτρινο χρώμα στο μείγμα σου, να το δεις αφράτο και πλούσιο, με όλο τον αέρα που χρειάζεται να έχει πάρει στο χτύπημα.

Θα ζεστάνεις το γάλα λίγο, να είναι χλιαρό, να το δέχεσαι ευχάριστα στο δάχτυλό σου. Θα διαλύσεις την αμμωνία στο γάλα και θα το προσθέσεις στον κάδο του μίξερ, να χτυπηθούν όλα τα υλικά μαζί για ένα – δύο λεπτά.

Θα αλλάξεις εξάρτημα στο μίξερ σου, και θα βάλεις το γάντζο που είναι για τις ζύμες. Σιγά σιγά, θα προσθέσεις το αλεύρι. Θα ζυμώσεις πολύ καλά. Η ζύμη σου θα είναι λίγο μαλακή. Μην προσθέσεις άλλο αλεύρι, δεν θα χρειαστεί.

Θα βάλεις τη ζύμη σε μια λεκάνη, θα την σκεπάσεις με μια πετσέτα και θα την αφήσεις να ξεκουραστεί μισή ώρα.

Στη συνέχεια, θα πλάσεις τα κουλουράκια σου στο σχήμα που θες. Θα χτυπήσεις τους κρόκους με λίγο νεράκι και με αυτό θα τα αλείψεις για να γυαλίσουν.

Θα τα βάλεις σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας χώρο δίπλα τους, γιατί θα σου φουσκώσουν και θα τα ψήσεις στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.

Στη δόση που σου δίνω, εγώ που τα κάνω κοτσιδάκια, ψήνω τρεις φορές και τα δυο μεγάλα ταψιά του φούρνου μου και έχω αρκετά, για να γεμίσω καλαθάκια και να δώσω σε αυτούς που αγαπώ.

Γιατί αυτή τη γλύκα έχουν τα κουλουράκια του Πάσχα. Τα δίνεις εκεί που αγαπάς, και τα παίρνεις από εκεί που αγαπιέσαι.

Καλή Ανάσταση να έχεις. Και να χαρείς την Κυριακή του Πάσχα με περίσσια διασκέδαση.

Να μην ξεχνάς ποτέ, πως αυτή η Κυριακή είναι Λαμπρή!

Χρόνια πολλά!

α.

Επιστολές γραµµένες στον πάγκο της κουζίνας…
26 Απρίλη του 13

Μια διαφορετική συνταγή για «Τα δικά σου τσουρέκια» μπορείτε να βρείτε εδώ.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 66 Άρθρα

Βρίσκομαι πάντα εκεί που οι λέξεις συναντούν τις γεύσεις. Κι εκεί που οι γεύσεις συναντούν τον αναστεναγμό. Παρασκευάζω, γράφω και μιλώ για εξαιρετικό φαγητό. Αγαπώ τα ωμά θαλασσινά, την τομάτα, τα πιπέρια και το ελαιόλαδο. Δεν μπορώ να φανταστώ να ζω χωρίς αυτά. Πριν μπω επισήμως στην κουζίνα, διοργάνωνα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα. Δεν μπορώ να φανταστώ να το κάνω ξανά αυτό. [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top