tetartopress

Ταχινόπιτα

pita


Είναι μερικές λιχουδιές, που μέσα στο χρόνο, κάπως τις ξεχνώ. Όχι ότι δεν τις χρησιμοποιώ, αλλά να, δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Το ταχίνι είναι μία από αυτές. Και ξαφνικά, έρχεται η Σαρακοστή και το ταχίνι βγαίνει από το ντουλάπι της κουζίνας και παίρνει τη θέση του στον πάγκο.

Δεν είναι που είναι πραγματικά τόσο εξαιρετικά πλούσια τροφή σε βιταμίνες. Είναι αυτό το άρωμά του, που μοσχοβολά καβουρδισμένο σουσάμι, που με ξετρελαίνει. Κι έτσι, την περίοδο της νηστείας, μπαίνει και στα αλμυρά και στα γλυκά.

Σκέφτηκα να σου δώσω μια συνταγή για ταχινόπιτα. Μου την έχει δώσει χρόνια πριν μια καλή φίλη από την Κύπρο. Δεν είναι μπελαλίδικη, δεν είναι και εύκολη. Θέλει την φροντίδα της, αλλά στο τέλος αποζημιώνει με την ιδιαίτερα αρωματική νοστιμιά της. Θα χρειαστείς:

Για τη ζύμη:
380 γραµ. αλεύρι δυνατό
120 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά σε σκόνη
80 γραμ. κρυσταλική ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα σε σκόνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
Χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί

Για τη γέμιση:
400 γραµµ . ταχίνι
100 γρ. καστανή ζάχαρη
1½ κ.σ. κανέλα

Σε μια βαθειά λεκάνη, σμίγεις τα δύο αλεύρια. Πασπαλίζεις το αλάτι, και προσθέτεις τη ζάχαρη, τη μαγιά σε σκόνη, την κανέλα, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ανακατεύεις με μια κουτάλα τα στεγνά υλικά σου, ώστε να σκορπιστούν τα αρωματικά σου σε όλη τη ζύμη αργότερα. Κάνεις μια λακκουβίτσα στη μέση και αρχίζεις να ρίχνεις αργά το χλιαρό νερό. Το ζυμώνεις καλά, προσθέτοντας χλιαρό νερό αν χρειαστεί, μέχρι η ζύμη σου να γίνει μια μπάλα. Συνήθως παίρνει σκάρτο ενάμιση φλυτζάνι νερό. Αυτή την μπάλα χρειάζεται να την παίξεις λιγάκι ακόμα. Θα την πάρεις από τη λεκάνη, θα ρίξεις λίγο αλεύρι σε μια λεία επιφάνεια, στο τραπέζι ή στον πάγκο της κουζίνας σου και θα τη δουλέψεις για δέκα λεπτά τουλάχιστον. Θες να τη νιώσεις στα χέρια σου μαλακή και έτοιμη να παραδοθεί στο γέμισμά της.

Θα καθαρίσεις τη λεκάνη στη οποία τη ζύμωσες με λίγο χαρτί, να φύγουν τα αλεύρια που πιθανόν να έχουν κολλήσει στα τοιχώματα, θα την αλείψεις με λίγο λάδι και θα βάλεις μέσα τη ζύμη. Θα τη σκεπάσεις και θα την αφήσεις για μια ώρα περίπου για να φουσκώσει.

Όση ώρα φουσκώνει η ζύμη, εσύ μπορείς να ετοιμάσεις τη γέμιση.

Σε ένα μπωλ, ανακατεύεις το ταχίνι, την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Τα ανακατεύεις καλά, ώστε η κανέλα και η ζάχαρη να μοιραστουν σωστά μέσα στο ταχίνι. Αν θες, μπορείς να προσθέσεις και μια κουταλιά της σουπας μέλι. Μπορείς να κλέψεις λίγη από τη ζάχαρη και να προσθέσεις 3 – 4 κουταλιές της σούπας σταφίδες. Ή ψιλοκομμένο καρύδι. Όλα αυτά της πάνε της ταχινόπιτας!

Χωρίζεις τη ζύμη σου σε 8 μέρη.

Παίρνεις ένα κομμάτι ζύμης στα χέρια και σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, το ανοίγεις σε ένα παραλληλόγραμμο φύλλο, περίπου 25 εκατοστά μήκος. Με ένα πινέλο ή την πλάτη ενός κουταλιού της σού πας, αλείφεις καλά τη γέμιση με το ταχίνι, αφήνοντας λίγο ζύμη κενή στις άκρες για να μπορέσει να κολλήσει κλείνοντάς την. Τη γυρνάς τώρα σε ένα ρολό και τη στρίβεις σαν σαλιγκάρι. Να, όπως κάνουν τις στριφτές τυρόπιτες.

Βάζεις τις ταχινόπιτες σε ένα ταψί, στο οποίο έχεις στρώσει λαδόκολλα.

Τις βάζεις αραιά, γιατί θα τις αφήσεις για μισή ώρα ακόμα να φουσκώσουν λίγο ακόμα. Στο μεταξύ, θα προθερμάνεις το φούρνο σου στους 150 βαθμούς. Θα ψήσεις τις ταχινόπιτες για περίπου 40 λεπτά. Θα τις δεις να χρυσαφίζουν και θα ξέρεις πως είναι έτοιμες.

Μπορείς να φανταστείς τα αρώματα της κανέλας, της μαστίχας και του μαχλεπιού μαζί. Αυτό που δεν μπορείς να φανταστείς όμως, είναι πώς τα δένει όλα αυτά σε μια μοναδική γεύση το ταχίνι. Πώς λιώνει μέσα στο αρωματικό ζυμάρι και μαζεύει όλη την ουσία του στην κάθε του μπουκιά για να σε ξετρελάνει. Γιατί θα σε ξετρελάνει. Στα σίγουρα!

α.

Επιστολές γραµµένες στον πάγκο της κουζίνας…
29 Μάρτη του 13

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 66 Άρθρα

Βρίσκομαι πάντα εκεί που οι λέξεις συναντούν τις γεύσεις. Κι εκεί που οι γεύσεις συναντούν τον αναστεναγμό. Παρασκευάζω, γράφω και μιλώ για εξαιρετικό φαγητό. Αγαπώ τα ωμά θαλασσινά, την τομάτα, τα πιπέρια και το ελαιόλαδο. Δεν μπορώ να φανταστώ να ζω χωρίς αυτά. Πριν μπω επισήμως στην κουζίνα, διοργάνωνα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα. Δεν μπορώ να φανταστώ να το κάνω ξανά αυτό. [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top