tetartopress

Τα «φτερά» του Ν. Τουλιάτου

Φθινόπωρο 1993 στην Πάτρα. Ένας περίεργος τύπος µε μακριά μαλλιά και συχνά με κοτσίδα, ανοίγει στη συµβολή της Γούναρη µε την Ι. Βλάχου ένα εξίσου περίεργο σκοτεινό στέκι. ∆εν είναι καφέ, δεν είναι µπαρ, δεν είναι µουσική σκηνή. Είναι λίγο απ’ όλα, αλλά κυρίως είναι κάτι διαφορετικό απ’ όσα είχαµε συνηθίσει ως τότε.

Σε µια εποχή που βασικό θέµα συζήτησης είναι ότι τα κλαµπ τολµούν να βάζουν ελληνικά κινηµατογραφικά τραγούδια στο πρόγραµµά τους, ο ίδιος επιµένει στην τζαζ, στήνει θεµατικές βραδιές και καλεί τραγουδιστές και µουσικούς που οι περισσότεροι ακούγαµε για πρώτη φορά.

Ονοµάζει το µαγαζί «Φτερά του έρωτα» και στην αρχή τον υποστηρίζουν οι πιο µυστήριοι της εποχής: Αυτοί που πήγαιναν στην Κινηµατογραφική Λέσχη και αναζητούσαν ιδιαίτερες καλλιτεχνικές εµπειρίες, όσοι είχαν επαφές µε τις µουσικές του κόσµου πριν έρθει το ίντερνετ, οι φίλοι της τζαζ και κυρίως όσοι ήξεραν τον µουσικό Νίκο Τουλιάτο από την τότε δεκαπενταετή πορεία του στο χώρο των κρουστών.

Ο Τουλιάτος ήταν ο περίεργος τύπος. Ο οποίος ήρθε στην Πάτρα προσπαθώντας να κάνει πράξη την αποκέντρωση και να µεγαλώσει την κόρη του στην Εγλυκάδα αντί για την –και τότε ανυπόφορη– αθηναϊκή καθηµερινότητα.

Είχε ήδη συστηθεί µε την πόλη στο ∆ιεθνές Φεστιβάλ του 1986 και στο ∆ΗΠΕΘΕ, συνεργαζόµενος µε τον Βίκτωρα Αρδίττη. Λίγο πριν ανοίξει τα «Φτερά του έρωτα», είχε µεταφέρει στην Πάτρα το εργαστήρι κρουστών που λειτουργούσε στην Αθήνα.

Ένα µήνα µετά το άνοιγµα του µαγαζιού η τραγουδίστρια Χαρά Αργυροπούλου, καλεσµένη στην Πάτρα από τον ίδιο, τον πλησιάζει στο αυτί και τον ρωτάει: «σε πόσο καιρό θα το κλείσεις;». Το περιστατικό το διηγείται ο ίδιος στο βιβλίο του «Με ένα κύµβαλο αλαλάζον», συµπληρώνοντας: «Ήξερε… Μετά από 2 µήνες το έκλεισα…».

Ήταν απολύτως αναµενόµενο, δυστυχώς, να µην πάει καλά το εγχείρηµα. Το έδειχναν άλλωστε και τα σηµάδια της φύσης: Όπως γράφει και στο βιβλίο του, ο ένας χώρος που φιλοξένησε τη σχολή του στην Πάτρα πληµµύρισε και ο επόµενος έπεσε από σεισµό.

Το µόνο καλό είναι πως ο Τουλιάτος από τότε δεν σταµάτησε να έχει επαφή µε την Πάτρα. Ήρθε κι άλλες φορές στο Φεστιβάλ, έστησε µια εντυπωσιακή τελετή λήξης καρναβαλιού κι άφησε προίκα στην πόλη αρκετούς µαθητές και καθηγητές κρουστών.

Κι όπως διαβάζω σήµερα, µε έναν από αυτούς τους συνεργάτες του, τον Βαγγέλη Γκούµα, θα πρωταγωνιστήσουν στη συναυλία που θα δώσουν τη ∆ευτέρα και την Τρίτη στο ∆ηµοτικό Θέατρο Πατρών, µαζί µε τρεις µαθητές του Γκούµα: τους Γιώργο Ταγκαλάκη, Παναγιώτη Ορφανό και Μυρσίνη Σαρδελιάνου.

Θα πάµε…

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
SLAPP Proof: Συνηγορία για την Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης

SLAPP Proof: Συνηγορία για την Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα The Manifold ανακοινώνουν την έναρξη του έργου ...
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας: Επιτακτική η ανάγκη της θεσμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας: Επιτακτική η ανάγκη της θεσμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών

Ψήφισμα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας ενάντια στη σύλληψη και κράτηση εκπαιδευτικών στη Ρόδο: Απαιτούμε την άμεση αποκατάστασή τους ...
Πρωτοφανής απειλή για τους γύπες της Κρήτης από την αιολική βιομηχανία

Πρωτοφανής απειλή για τους γύπες της Κρήτης από την αιολική βιομηχανία

Πάνω από 500 MW ανεμογεννητριών υπό αδειοδότηση σε κρίσιμους βιότοπους γυπών στην Κρήτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας ...
Φορμίκουλα

To νέο Θαλάσσιο Πάρκο στο Ιόνιο και η προστασία της νησίδας Φορμίκουλα

Η ανακήρυξη δύο νέων εκτεταμένων θαλάσσιων πάρκων αναμένεται, ως δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή το 9ο Διεθνές Συνέδριο για ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 72 Άρθρα

Back to Top