tetartopress

Τεχνολογία που σε… βγάζει έξω

Clio Muse App-site


Ο Γιάννης Νικολόπουλος (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στην Πάτρα), ο Ανδρέας Φατούρος (Συντήρηση Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων στο ΤΕΙ Αθήνας) και η ∆άφνη Τσεβρένη (Οικονοµικό Παν/µιο Αθηνών) ήταν διαφορετικοί άνθρωποι, άγνωστοι µεταξύ τους, µε διαφορετικές αφετηρίες. Το κοινό τους στοιχείο; Τελειώνοντας τις σχολές τους, ήθελαν να µείνουν στην Ελλάδα και έπρεπε να βρούν κάτι να κάνουν. Κάπως έτσι προέκυψε η Clio Muse. Ο Γιάννης µάς λέει περισσότερα:

 

Τι είναι η Clio Muse;banner logo
Είναι µία εφαρµογή ξενάγησης για εκθέσεις εσωτερικού χώρου ή περιπάτους στην πόλη. Σε κάθε ξενάγηση παρουσιάζουµε πέντε µε δέκα σύντοµες ιστορίες για κάθε σηµείο ενδιαφέροντος: χιουµοριστικές, ιστορικού περιεχοµένου, µέση διάρκεια 20 δευτερόλεπτα. Οι ιστορίες γράφονται από τη συγγραφική µας οµάδα, σε συνεννόηση µε τον φορέα και συνήθως είναι υλικό που δεν έχει δηµοσιευτεί ξανά σε ψηφιακό µέσο.

Ο χρήστης µπορεί να επιλέξει ποιες ιστορίες θα διαβάσει ή θα ακούσει, σύµφωνα µε τα ενδιαφέροντά του. ∆εν χρειάζεται να είναι παρών στο χώρο της έκθεσης· στόχος µας είναι να ξεφυλλίζει κάποιος ιστορίες στην Clio Muse από το σπίτι του και να του κεντρίσουµε το ενδιαφέρον να επισκεφτεί µία έκθεση ή να κάνει µία βόλτα στην πόλη.

Φιλοξενούµε ξεναγήσεις για τον Παρθενώνα, τον Εθνικό Κήπο, τον Αλέξανδρο Παπαδιαµάντη, τα Εξάρχεια, το ∆ουργούτι, την Ολλανδική Πρεσβεία, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονοµίας, όπως επίσης και µία παιδική διαδροµή για την Πάτρα. Συνεχώς προσθέτουµε νέες διαδροµές και όλες δηµοσιεύονται στο site µας.

Είµαστε το εργαλείο ξενάγησης του εκάστοτε φορέα και αυτός επιλέγει εάν θα το διαθέσει δωρεάν στο κοινό του, ή εάν θα υπάρχει κάποιο εισιτήριο.

 

Πώς προέκυψε το όνοµα;
Η θεία του Ανδρέα, κα Κωνσταντίνα Σακκά, φιλόλογος στο Πειραµατικό Λύκειο Παν/µίου Πατρών, µας πρότεινε να ονοµάσουµε την εφαρµογή µας Μούσα Κλειώ, γιατί το «Κλειώ» προέρχεται από τις λέξεις κλεις = κλειδί και κλέος = υστεροφηµία. Βλέπεις, οι αρχαίοι πίστευαν ότι το κλειδί για να ξεκλειδώσεις το µέλλον και να κάνεις σπουδαία πράγµατα, είναι να ερευνάς το παρελθόν και τα γεγονότα που «άφησαν ιστορία».

 

Clio Muse team-site

Πώς σκέφτηκαν τρεις νέοι άνθρωποι να ασχοληθούν µε κάτι τέτοιο;
Ήµασταν άνεργοι και γνωριστήκαµε σε ένα σεµινάριο νεανικής επιχειρηµατικότητας. Εκεί ο Ανδρέας είπε: «Ως συντηρητής έργων τέχνης, βλέπω την ανάγκη για µια πλατφόρµα διασύνδεσης της παγκόσµιας πολιτισµικής κληρονοµιάς». Κάπως έτσι βρισκόµασταν έξι άνθρωποι κάθε δεύτερη Τετάρτη για τρεις µήνες, να παρουσιάζουµε τα αποτελέσµατα των εργασιών που µας ανέθεταν.

Το αστείο είναι ότι τελικά ο Ανδρέας δεν είχε συγκεκριµένη ιδέα. Βρεθήκαµε όµως την επόµενη φορά και όλοι µαζί αποφασίσαµε να ρωτήσουµε το κοινό µας και τους αυριανούς πελάτες µας: τα µουσεία, τις γκαλερί και τους επισκέπτες τους και τουρίστες.

Ξεκινήσαµε το σεµινάριο µε υστέρηµα. Οι άλλες οµάδες είχαν πολύ συγκεκριµένη ιδέα ενώ εµείς όχι, οπότε µε ελάχιστες γνώσεις για έρευνες αγοράς, καταλήξαµε να κάνουµε µία από ανάγκη. Και αποδείχθηκε το καλύτερο πράγµα που κάναµε ποτέ, αφού τελικά η Clio Muse είναι µία εφαρµογή που σχεδιάστηκε από τους χρήστες της.

 

Το κοµµάτι του µάρκετινγκ προέκυψε µέσα από την οµάδα;
Η αρχική έρευνα έγινε από τους έξι. Όµως ο Ανδρέας, η ∆άφνη κι εγώ είµασταν πιο αγχωµένοι. Θέλαµε να πετύχει και αφιερώναµε πάρα πολύ χρόνο, κλείναµε ραντεβού σε µουσεία, στήναµε καραούλι σε τουρίστες στο δρόµο κ.λπ. Οι άλλοι τρεις δεν µπορούσαν να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραµµα.

Μια µέρα αποφασίσαµε να χτυπήσουµε την πόρτα του Μουσείου Πόλεως Αθηνών – Ίδρυµα Βούρου-Ευταξία. Μας άνοιξε µια εθελόντρια. ∆είξαµε το ερωτηµατολόγιο και µας πήγε απευθείας στη διευθύντρια, την κα. Αγλαΐα Αρχοντίδου – Αργύρη. Ξαφνιαστήκαµε. Στα άλλα µουσεία µας επέστρεφαν το ερωτηµατολόγιο συµπληρωµένο κι αυτό ήταν όλο. Η κυρία Αρχοντίδου δέχθηκε να συµπληρώσει το ερωτηµατολόγιο υπό έναν όρο: να φτιάξουµε την Clio Muse πιλοτικά για το Μουσείο!

10694426_539886872814399_7744516965517901105_o-site

Τι γίνεται µε την τεχνολογία και τα µουσεία;
Τα µουσεία επενδύουν χιλιάδες ευρώ σε υπέρ-ταλαντούχους συναδέλφους µου, που αναπτύσσουν εντυπωσιακά τεχνολογικά εργαλεία. Κανείς όµως δε ρωτά το κοινό για τις ανάγκες του κι έτσι αντί να συνδέουν τα µουσεία µε το κοινό τους, συχνά τα αποµακρύνουν από αυτό.

Έχουµε φτάσει στο σηµείο να λέµε: «Το µουσείο για το µουσείο. Η τεχνολογία για την τεχνολογία». Ενώ θα έπρεπε να σκεφτόµαστε: «Η τεχνολογία για το µουσείο και τα δύο µαζί για τον άνθρωπο».

Με την Clio Muse θέλαµε να αποδείξουµε ότι η τεχνολογία πρέπει να είναι για όλα τα µουσεία, άρα θα πρέπει να είναι οικονοµική λύση. Και ότι τα δύο µαζί είναι για τον άνθρωπο, άρα θα πρέπει να είναι φιλική στη χρήση και το περιεχόµενό της.

Να σου δώσω ένα παράδειγµα… Υπάρχει στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών µία ελαιογραφία του Τζακ Κάρει µε λεζάντα «Η Αθήνα του 1674». Μία από τις ιστορίες που διηγείται η Clio Muse γι’ αυτή την ελαιογραφία, είναι ότι τα προσχέδια που έκανε ο Κάρεϊ για τον Παρθενώνα πριν φτιάξει τον πίνακα, ήταν το µόνο στοιχείο των αρχαιολόγων και των συντηρητών µας για να ανασυνθέσουν τα αετώµατά του, µετά την καταστροφή του από την οβίδα του Μοροζίνι το 1687.

Η Clio Muse δοµεί το περιεχόµενο µιας ξενάγησης µε τρόπο σπονδυλωτό, ώστε ο επισκέπτης να ξεκινήσει µε µία σύντοµη, «εύκολη» ιστορία για κάποιο έκθεµα και να εµβαθύνει εφόσον τον ενδιαφέρει. Το στοίχηµα που βάζουµε σε κάθε ξενάγηση είναι ο χρήστης της εφαρµογής να βρει ιστορίες που θα τον παρακινήσουν να επισκεφτεί τελικά την πραγµατική έκθεση.

 

Έχετε κάποια συνεργασία στην Πάτρα ή την περιοχή;
Στην Πάτρα κάναµε το καλοκαίρι µια διαδροµή µε µαθητές δέκα ∆ηµοτικών και Νηπιαγωγείων της Πάτρας, ύστερα από συνεργασία µε το Τµήµα Πολιτιστικών Θεµάτων της Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και την Ανδρεάννα Κουφού. Οι µαθητές συνέλεξαν το υλικό της ξενάγησης κατά τη σχολική χρονιά, το επεξεργαστήκαµε και το ανεβάσαµε online. Έτσι, προέκυψε ένας περίπατος στην Πάτρα, όπως τη βλέπουν οι µικροί µαθητές.

Επίσης, έχουµε ξεκινήσει συνεργασία µε την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Σωµατείο ∆ιάζωµα, για να εντάξουµε στην Clio Muse το Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάτρας και άλλες διαδροµές, που θα ανακοινωθούν σύντοµα.

Ταυτόχρονα, ανοίξαµε διαύλους επικοινωνίας µε το Αρχαιολογικό Μουσείο και αναµένουµε πολύ όµορφα πράγµατα.

11423677_657260394410379_1965631645331541778_o-site

Προφανώς εµπλέκεται πολύς κόσµος. Τι αντιδράσεις έχετε έως τώρα;
Λάβαµε email κάποια στιγµή ότι έφτιαξαν γαλακτοµπούρεκο µε την αυθεντική συνταγή, που παραθέτουµε για τον πίνακα του Γύζη «Το Καρναβάλι στην Ελλάδα» ή από ηλικιωµένους που µας είπαν «…είναι πολύ εύκολο στη χρήση και ήρθα µε smartphone δανεικό από τον εγγονό µου!».

Το περιεχόµενο τους αρέσει υπερβολικά. Επισκέπτονται έναν εκθεσιακό χώρο, καταλαβαίνουν τι βλέπουν, γελούν, σκέφτονται, βιώνουν τα εκθέµατα µέσα από τις ιστορίες µας. Αυτό τους µένει.

Ο κόσµος ντρέπεται και φοβάται να πάει σε ένα µουσείο· νιώθει άσχηµα που αγνοεί ιστορικά γεγονότα και ηµεροµηνίες. Και αυτό ακριβώς θα ήταν όµορφο να ανατραπεί. Η Clio Muse παρουσιάζει τα γκράφιτι των Εξαρχείων δίπλα σε σηµαντικές ελαιογραφίες και προτοµές, δίπλα σε παιδικές ιστορίες και ζωγραφιές, δίπλα στις προσφυγικές πολυκατοικίες του ∆ουργουτίου, δίπλα σε εκθέµατα µοντέρνας τέχνης της Art Athina και της Μπιενάλε. Με αυτό τον τρόπο δηµιουργεί µια κοινότητα πολύπλευρη και δυναµική, που αντιλαµβάνεται ότι όλα γύρω µας είναι τέχνη και πολιτισµός, τα αγκαλιάζει και καταθέτει χρόνο να µάθει για αυτά.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.cliomuseapp.com
Κατεβάστε την εφαρµογή από το bit.ly/cliomuse

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 44 Άρθρα

Δεν έχω να πω πολλά. Είμαι γραφίστας, λίγο νευρικός, πολύ μελαγχολικός κι άλλο τόσο γκρινιάρης. Θα δημοσιεύω κείμενα για όσο μ’ ανέχονται κι όταν σταματήσουν θα συνεχίσω για μένα. Η γραφή μπορεί να μην ξεκίνησε ως προσωπική ανάγκη αλλά, λογικά, έτσι θα συνεχίσει[email protected]

Back to Top