tetartopress

Το ταξίδι της Caretta caretta µόλις ξεκίνησε!


Μόλις 32 χιλιόµετρα από την Πάτρα, ένας πραγµατικός θησαυρός βιοποικιλότητας µε ένα σύµπλεγµα οικοτόπων µοναδικής φυσικής και αισθητικής οµορφιάς αναδεικνύουν το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς.

Οι περισσότεροι το έχουµε επισκεφτεί ή το γνωρίζαµε για το µεγαλύτερο παράκτιο πευκοδάσος της Στροφυλιάς, τους παρακείµενους υγροτόπους ∆ιεθνούς Σηµασίας Ramsar και τις µαγευτικές παραλίες στο Γιαννισκάρι και Καλόγρια. ∆εν γνωρίζαµε όµως ότι στις αµµώδεις ακτές της προστατευόµενης περιοχής ωοτοκεί η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta.

Για πρώτη φορά από την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα ∆ιαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς πραγµατοποιείται επιστηµονική καταγραφή για τον εντοπισµό και τη χαρτογράφηση φωλαιοποίησης του ερπετού, όπου αποτελεί είδος προτεραιότητας βάσει της εθνικής και κοινοτικής νοµοθεσίας.

Το πρόγραµµα ξεκίνησε το Μάρτιο µε την περιβαλλοντική ενηµέρωση και αγωγή σε δηµοτικά σχολεία εντός Εθνικού Πάρκου και ολοκληρώνεται στα τέλη Σεπτεµβρίου µε καθηµερινή καταγραφή – παρακολούθηση της παραλιακής ζώνης από τις Αλυκές Λεχαινών (Π.Ε.Ηλείας) µέχρι την παραλία της Καλόγριας (Π.Ε.Αχαΐας).

Μέχρι στιγµής τα αποτελέσµατα αναδεικνύουν ότι οι παραλίες του Εθνικού Πάρκου χαρακτηρίζονται ως σηµαντική περιοχή ενώ οι σαράντα τέσσερις φωλιές οι οποίες έχουν καταγραφεί προστατεύθηκαν µε ταινία σήµανσης, ενηµερωτικές πινακίδες και καθηµερινά παρακολουθούνται.

Χιλιάδες χελωνάκια έχουν αναρριχηθεί µαζικά προς την επιφάνεια της άµµου εγκαταλείποντας τη φωλιά τους µε µοναδικό προορισµό τη θάλασσα. Όποιο είναι τυχερό και επιζήσει από τους θηρευτές, τις καιρικές συνθήκες και τον «άνθρωπο» επιστρέφει πλησίον των ακτών της περιοχής που έχει καταγράψει στο µυαλό του από τότε που ήταν νεοσσός για να ζευγαρώσει. Το θηλυκό φτιάχνει την φωλιά του στην παραλία σκάβοντας στην άµµο έναν αυγοθάλαµο (σχήµατος µπουκαλιού) και αποθέτει τα 80 µε 120 αυγά που µοιάζουν σαν το µπαλάκι του πινγκ πονγκ.

Το δύσκολο και επίπονο ταξίδι της θαλάσσιας χελώνας από το Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς µόλις ξεκίνησε!

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" - Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

“Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο” – Το βαθιά ανθρώπινο πορτραίτο μιας ελεύθερης γυναίκας

"Μαύρος κότσυφας, μαύρο βατόμουρο" ("Shashvi shashvi maq'vali" / "Blackberry, Blackberry, Blackbird"). Σκηνοθεσία: Ελένε Ναβεριάνι. Πρωταγωνιστούν: Έκα Χαβλεϊσβίλι, Τεμίκο Τσιτσινάντζε. Γεωργία, ...
«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη

«Άτλας» του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη στο PalmTree MCA

Η παράσταση «Άτλας»  του Εμμανουήλ Κωνσταντινίδη συνεχίζει τις παραστάσεις έως 29 Απριλίου στο PalmTree Multinfuntional Center of Arts. “Εν αρχή ...
Laughing in Afghanistan

«Γελώντας στο Αφγανιστάν» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος 

Γελώντας στο Αφγανιστάν μια ταινία της Αννέτας Παπαθανασίου 20, 21, 22 Απριλίου 2024, στις 20:00, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά ...
Θωμάς Ζάμπρας

Θωμάς Ζάμπρας – Απόφοιτος Λυκείου στο Πάνθεον στην Πάτρα

Ο Θωμάς Ζάμπρας επιστρέφει με την παράσταση “Απόφοιτος Λυκείου” για μία μοναδική βραδιά στο θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα. Ο τίτλος ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8 Άρθρα

RELATED ARTICLES

Back to Top