tetartopress

Χριστούγεννα σε μια πόλη που αλλάζει;

patra24


Οι εφηµερίδες έβριθαν από χριστουγεννιάτικα διηγήµατα, θρησκευτικά κηρύγµατα για την ενανθρώπιση του Υιού του Θεού, ηθογραφίες αποτυχηµένες, βουκολικές διηγήσεις και «φιλοσοφίες» για το νόηµα του χρόνου που έφυγε κι αυτού που είναι να ‘ρθει.


Advertisement


Παραδίπλα οι στήλες για τη διακύµανση της τιµής της σταφίδας, γκρίνιες για την έλλειψη καθαριότητος. Οι λάµπες φωταερίου δεν λειτουργούσαν και «σκοτεινή φωταψία» είχε αφήσει τους δρόµους να φωτίζονται µόνο από το αχαµνό φως των αστεριών.

Τα χαµίνια στην παραλιακή οδό κρύβονταν στις σκιές ξεπαγιασµένα απ’ το κρύο, να αποφύγουν τους αστυνόµους. Όποτε τους δινόταν η ευκαιρία ζητούσαν από τους λιγοστούς περαστικούς κανένα σιγαρέττο να φουµάρουν, να χορτάσουν την πείνα τους.

Τόσοι γερο-Χρόνοι µνηµονεύτηκαν στις ευχές των κατοίκων της πόλης. Συχνά πυκνά, από τις αρχές του 20ού αιώνα κάποιοι διαµαρτύρονταν για τη διείσδυση ξενόφερτων εθίµων. Ακούνε, έλεγε ο συντάκτης, τη θεία λειτουργία από την πλάκα του γραµµοφώνου πια.

Είχε και οπερέτες στο δηµοτικό θέατρο, κριτικές στις εφηµερίδες για το λιµπρέττο που δεν ικανοποίησε το απαιτητικό κοινό της πόλης. Αργότερα στον κινηµατογράφο παίζονταν συνταρακτικά δράµατα µε κάποια σπουδαία και περικαλλή πρωταγωνίστρια.

Πέρασαν οι δεκαετίες, ξεπαγιασµένα χαµίνια και σήµερα, θεατρικές παραστάσεις, το χρηµατιστήριο, η συµφωνική της Βιέννης σε απευθείας αναµετάδοση, καµένες λάµπες στους δρόµους.

Η πόλη συνεχίζει.


Advertisement


Advertisement


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πρακτικές αξιοποίησης αφηγηματικών εργαλείων στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο

Πάτρα: «Πρακτικές αξιοποίησης αφηγηματικών εργαλείων στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο» στα Παλαιά Σφαγεία

«Πρακτικές αξιοποίησης αφηγηματικών εργαλείων στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο» είναι ο τίτλος της επιμορφωτικής συνάντησης που διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική ...
χειριστές των ΕΜΑΔΔ

Σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα με δηλητηριασμένα δολώματα στην ορεινή Θεσσαλία

Ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις προηγούμενες ...
Λύκος

Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας: Συναντήσεις για τη δημιουργία της Πλατφόρμας Συνύπαρξης του ανθρώπου με το λύκο

Συναντήσεις με σκοπό την ενημέρωση και τη συμμετοχή του κοινού στο πλαίσιο της δημιουργίας της «Πλατφόρμας Συνύπαρξης» του ανθρώπου με ...
Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Σοβαρές ανησυχίες για τη μονάδα επικίνδυνων αποβλήτων στη ΒΙΠΕ

Δημοτικό Συμβούλιο Πάτρας: Σοβαρές ανησυχίες για τη μονάδα επικίνδυνων αποβλήτων στη ΒΙΠΕ

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα που έφερε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και αφορά στη μονάδα επεξεργασίας ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 24 Άρθρα

RELATED ARTICLES

Back to Top