tetartopress

Ψωμί, ένα φιλί και αγάπη!

Σαν ήμουν μικρή, όλα ξεκινούσαν στις 14 Σεπτέμβρη. Η μαμά μου γύριζε από την εκκλησία με ένα κλωνάρι βασιλικού και ξεκινούσε το προζύμι του χρόνου. Έβαζε νερό να ζεσταθεί. Γύριζε ανάποδα μέσα στο νερό το κλωνάρι του βασιλικού. Σε μια γαβάθα έριχνε μια κούπα αλεύρι και μια πρέζα αλατιού. «Για βάλε το δάχτυλό σου στο νερό να δούμε αν είναι εντάξει», μου έλεγε. Έπαιρνε μετά το χλιαρό νερό, αρωματισμένο έτσι όπως ήταν από το βασιλικό και αργά το έριχνε στο αλεύρι της, να γίνει ένας πηχτός χυλός.


Advertisement


Μου έκοβε 5 φυλλαράκια από το βασιλικό και με έβαζε με αυτά, να σχηματίζω πάνω στο χυλό ένα σταυρό. Το σκεπάζαμε με μια βαμβακερή πετσέτα, του στέλναμε ένα φιλί η κάθε μία μας και το «βάζαμε για ύπνο». Την επόμενη μέρα ξεσκεπάζαμε τη λεκάνη και βλέπαμε τις πρώτες φουσκάλες να σχηματίζονται. Έριχνε λίγο χλιαρό νεράκι, λίγο αλεύρι ακόμα, το γύρναγε στα χέρια της και το ξανασκέπαζε. Την τρίτη μέρα, είχε έτοιμο το προζύμι και επιτέλους θα ζύμωνε ψωμί. Και κρατούσε λίγο για το επόμενο ζύμωμα.

Είτε χρησιμοποιήσεις προζύμι, το οποίο μπορείς να φτιάξεις ή να προμηθευτείς από το φούρνο της γειτονιάς σου, είτε μαγιά, το ζύμωμα του ψωμιού είναι μια διαδικασία, η οποία έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της το νοιάξιμο. Και το νοιάξιμο ξεκινά από την επιλογή των υλικών πάντα. Με τα χρόνια και δοκιμάζοντας πολλά διαφορετικά αλεύρια, μόνα τους ή σε συνδυασμούς, έχω να σου πω ότι το καλύτερο ψωμί το κάνω με έναν συνδυασμό από 3 μέρη αλεύρι Λήμνου και ένα μέρος αλεύρι ολικής. Κανένα άλλο αλεύρι δεν δίνει αυτήν τη μεστή και ταυτόχρονα αφράτη υφή στο ψωμί μου, όπως το αλεύρι Λήμνου. Και ο συνδυασμός με το αλεύρι ολικής, το κάνει ακόμα πιο γεμάτο στη γεύση.

Θα χρειαστείς:
250 γρ. προζύμι ή 50 γρ. φρέσκια μαγιά
1 κιλό αλεύρι Λήμνου
250 γρ. αλεύρι ολικής
700 ml περίπου χλιαρού νερού
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Θα κοσκινίσεις τα αλεύρια σου χώρια και μετά θα τα σμίξεις. Αυτό το στάδιο το προσπερνάμε συχνά, είναι όμως πολύ σημαντικό.

Το οξυγόνο που παίρνει το αλεύρι με το κοσκίνισμα δίνει αναπνοή στο ψωμί και το κάνει πιο αφράτο.

Αν χρησιμοποιείς μαγιά, θα ξεκινήσεις με αυτήν. Σε ένα μπολ θα βάλεις 300 ml χλιαρού νερού, το αλάτι και τη ζάχαρη, θα τα ανακατέψεις λίγο να διαλυθούν και θα προσθέσεις τη μαγιά, σε θερμοκρασία δωματίου.

Θα την ανακατέψεις καλά να ομογενοποιηθεί το μίγμα σου και θα προσθέσεις μια κούπα από το αλεύρι, έτσι ώστε να γίνει ένας πηκτός χυλός. Θα το σκεπάσεις και θα το αφήσεις στη ζέστη για τουλάχιστον μισή ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο και να γεμίσει φουσκάλες.

Θα πάρεις μια μεγάλη λεκάνη, θα βάλεις μέσα το υπόλοιπο αλεύρι, και θα ανοίξεις μια λακουβίτσα στο κέντρο.

Θα προσθέσεις το χυλό της μαγιάς ή το προζύμι και αργά το χλιαρό νερό.

Όταν αρχίσεις να νιώθεις τη ζύμη στα δάχτυλα σου μαλακή, θα αλευρώσεις τον πάγκο της κουζίνας σου, θα αδειάσεις το ζυμάρι πάνω, θα βουτήξεις τα ακροδάχτυλά σου στο ελαιόλαδο, και θα αρχίσεις το ζύμωμα. Να το κάνεις με αγάπη το ζύμωμα. Να σκέφτεσαι πως όσο πιο πολύ το ζυμώνεις, τόσο πιο πολύ το αφρατεύεις. Όσο πιο γλυκά το νιώθεις στα χέρια σου, τόσο πιο γλυκά θα το φάνε οι αγαπημένοι σου. Να τη διπλώνεις τη ζύμη, και να την ανοίγεις και να της δίνεις ελαφριά χτυπηματάκια και να τη χαϊδεύεις και να τη σφίγγεις και να της αφοσιώνεσαι.

Θα τη ζυμώσεις έτσι για τουλάχιστον 15 λεπτά, θα την αφήσεις να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για μια ώρα και ξανά 15 λεπτά ζύμωμα. Και πάλι μια ώρα ξεκούραση.
Θα πλάσεις το ψωμί σου σε 2 φρατζόλες ή ένα μεγάλο καρβέλι, θα το βάλεις σε ελαφρά λαδωμένο ταψί, θα το χαράξεις με ένα μαχαίρι και θα το αφήσεις πάλι να φουσκώσει για μισή ώρα τουλάχιστον. Θα το ψήσεις σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 °C, για τα πρώτα 15 λεπτά, και στους 180 °C για την υπόλοιπά 45 λεπτά που θα χρειαστεί πάνω κάτω. Στη βάση του φούρνου σου θα έχεις ένα μικρό πυρίμαχο μπολ με μισό ποτήρι νερό μέσα.

Το νερό θα δώσει στο ψωμί σου την υγρασία που χρειάζεται. Το φιλί που θα του στείλεις την ώρα που θα το βάζεις στο φούρνο, θα του δώσει την αγάπη που χρειάζεται να έχει το φαγητό που τρώμε!

α.

Επιστολές γραµµένες στον πάγκο της κουζίνας…
12 Απρίλη του 13


Advertisement


Advertisement


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

Advertisement


 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο»

Πάτρα: «Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο» στο Λιθογραφείον

Το Θέατρο Λιθογραφείον στην Πάτρα παρουσιάζει την παράσταση «Απαγορεύεται το SEX στη Γαύδο» μια «πικρή» κωμωδία του Μάνου Παπαδά. Τι ...
"Animal" της Σοφίας Εξάρχου - Φεμινιστικό, υπαρξιακό, πολιτικό, παλλόμενο, συγκινητικό

“Animal” της Σοφίας Εξάρχου – Φεμινιστικό, υπαρξιακό, πολιτικό, παλλόμενο, συγκινητικό

"Animal". Σκηνοθεσία: Σοφία Εξάρχου. Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Φλομαρία Παπαδάκη. Ελλάδα, 2023. "Let's party!": η ενθουσιώδης προτροπή της Κάλιας είναι σαν σύνθημα που ...
«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» στο Αίγιο με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών»

«Ο Καραγκιόζης του Μακρή» στο Αίγιο με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών»

Μάγισσες, δράκοι και ιππότες «ζωντανεύουν» στον μπερντέ του Καραγκιόζη του Μακρή με την παράσταση «Ο Πύργος των Ιπποτών», στο κιν/θέατρο ...
"I found myself within a forest" - Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

“I found myself within a forest” – Εικαστική εγκατάσταση στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών (21/3), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «I found myself ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 66 Άρθρα

Βρίσκομαι πάντα εκεί που οι λέξεις συναντούν τις γεύσεις. Κι εκεί που οι γεύσεις συναντούν τον αναστεναγμό. Παρασκευάζω, γράφω και μιλώ για εξαιρετικό φαγητό. Αγαπώ τα ωμά θαλασσινά, την τομάτα, τα πιπέρια και το ελαιόλαδο. Δεν μπορώ να φανταστώ να ζω χωρίς αυτά. Πριν μπω επισήμως στην κουζίνα, διοργάνωνα μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα. Δεν μπορώ να φανταστώ να το κάνω ξανά αυτό. [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top