tetartopress

«10 χρόνια δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στην Ελλάδα» – Ημερίδα στα Γιάννενα

Σκύλοι ΟΦΥΠΕΚΑ
Σκύλοι ΟΦΥΠΕΚΑ

Οι σκύλοι Dalton, Brendy και Bora με δύο από τους χειριστές τους, υπαλλήλους του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., και τον Ισπανό εκπαιδευτή τους JesusLopezValladolid, κατά την εκπαίδευσή τους στην Κρήτη


Η 22 Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, με επίκεντρο ημερίδα στα Γιάννενα για τα δέκα χρόνια δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στην Ελλάδα. Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

Aθήνα, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023 – Με πρωτοβουλία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , η 22α Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Με αφορμή την ημέρα αυτή, αλλά και για να τιμηθεί το έργο των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, με κεντρική εκδήλωση την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα.

Το έγκλημα της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια πληγή που μαστίζει την άγρια ζωή της χώρας. Έχει οδηγήσει πολλά είδη, όπως τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, στο χείλος της εξαφάνισης, ενώ μεγάλη είναι και η επίπτωσή τους στους σκύλους εργασίας, όπως για παράδειγμα στα ποιμενικά σκυλιά, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά στην δραστηριότητα της παραδοσιακής κτηνοτροφίας.Ένα πολύτιμο «όπλο» στην μάχη εναντίον των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την ανίχνευση τους.

 

Η ημερίδα στα Γιάννενα

 

Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει επίδειξη προσομοίωσης έρευνας σκύλου από την Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Σκύλων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που θα διεξαχθεί σε κατάλληλο χώρο στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, στην Φρόντζου Πολιτεία, και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα μας, τη νομοθεσία, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί για την καταπολέμησή του, αλλά και τα αποτελέσματα της δεκαετούς δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στη χώρα μας.

Οι δύο πρώτοι  εκπαιδευμένοι σκύλοι αποκτήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές του 2014 με πρωτοβουλία  της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και του  WWF Ελλάς αντίστοιχα. Το 2016, ακολούθησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α από την έναρξη της λειτουργίας του έθεσε ως υψηλή προτεραιότητα την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος κατά της άγριας ζωής και έτσι το 2022 ενέταξε στο δυναμικό του επτά σκύλους ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που, μαζί με τους χειριστές τους συγκροτούν τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ).

Η κίνηση αυτή του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των σκύλων που επιχειρούν πλέον στην χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 15. Έτσι, όταν οι σκύλοι αποκτήσουν την πλήρη επιχειρησιακή τους λειτουργία, ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, και ιδιαίτερα των προστατευόμενων περιοχών, θα καλύπτεται αποτελεσματικά.

 

Εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

 

Εκτός από την κεντρική εκδήλωση στα Γιάννενα, οι κατά τόπους Μονάδες Διαχείρισης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.θα  οργανώσουν σειρά εκδηλώσεων σε διάφορες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας,  με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις Πρέσπες, στο Παρανέστι Δράμας, στον Εύμοιρο Ξάνθης, στην περιοχή των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, στο Μεσολόγγι και στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου, με συμμετέχοντες μαθητές των περιοχών αυτών, κτηνοτρόφους, αλλά και μέλη κυνηγετικών συλλόγων.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ_ΗΜΕΡΙΔΑ

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Το χρώμα του ροδιού» του Παρατζάνoφ - Αξέχαστη ομορφιά, οργιαστική φαντασία, ένα μοναδικό αριστούργημα

«Το χρώμα του ροδιού» του Παρατζάνoφ – Αξέχαστη ομορφιά, οργιαστική φαντασία, ένα μοναδικό αριστούργημα

"Το χρώμα του ροδιού" ("Tsvet granata" / "The color of pomegranates") (αρχικός πρωτότυπος τίτλος: "Sayat Nova"). Σκηνοθεσία: Σεργκέι Παρατζάνoφ. Πρωταγωνιστεί: ...
Ο Εξηνταβελόνης από το Άρμα Θέσπιδος

Πάτρα: «Ο Εξηνταβελόνης» από το Άρμα Θέσπιδος – Καλοκαιρινή περιοδεία

Το Άρμα Θέσπιδος του Δημοτικού  Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας παρουσιάζει τον Εξηνταβελόνη του Κωνσταντίνου Οικονόμου, ένα από τα σημαντικότερα έργα  του ...
Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» - Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Πάτρα: «Χάνσελ & Γκρέτελ» – Θεατρικό μιούζικαλ για παιδιά

Ένα παιδικό θεατρικό μιούζικαλ του δημοφιλούς παραμυθιού των αδελφών Γκριμ, σε κείμενο και σκηνοθεσία της Γιώτας Τζουάνη, παρουσιάζεται στην Πάτρα ...
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13915 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top