tetartopress

10η Πανευβοϊκή Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας

Οικογιορτή Εύβοιας

Οικογιορτή Εύβοιας


Παραγωγοί, χειροτέχνες, οικοτέχνες, συλλογικότητες, ενεργοί πολίτες, αλληλέγγυες και εθελοντές από όλη την Ελλάδα συναντιούνται και φέτος στο Πάρκο του Λαού, στην Χαλκίδα στο πλαίσιο της 10ης Πανευβοϊκής Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας. Όπως ανακοινώνουν οι διοργανωτές:

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει έκθεση οικοπροϊόντων, δραστηριότητες για παιδιά, εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες για την φύση και την πόλη, συναυλίες και άλλα δρώμενα.

Βιολογικό μέλι, πρόπολη, κεραλοιφές, τσίπουρο, βάμματα, σαπούνια, κοσμήματα, ξύλινες δημιουργίες, βότανα, καλλυντικά, όσπρια, κηπευτικά και άλλα προϊόντα φτιαγμένα με μεράκι και σεβασμό στην φύση θα βρίσκονται στους πάγκους των συμμετεχόντων για να υποδεχτούν το κοινό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Στην οικογιορτή, η οποία διοργανώνεται και λειτουργεί από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, με αυτοοργάνωση, χωρίς μεσάζοντες και χορηγούς, θα λειτουργήσει κυλικείο με γεύσεις φτιαγμένες από προϊόντα των παραγωγών, ροφήματα και άλλα καλούδια. Η γιορτή είναι μη φιλική στην πλαστική σακκούλα.

Κάτι περισσότερο από μια απλή εκδήλωση, η πανευβοϊκή οικογιορτή αποτελεί μια ζωντανή υπόσχεση για έναν καλύτερο και πιο αρμονικό κόσμο. Η ευρύτερη σημασία της πηγάζει από την ανάγκη να αναδειχθεί η οικολογική συνείδηση και η σημασία της υγιεινής διατροφής.

Οι παραγωγοί παρουσιάζουν τις πρακτικές της οικολογικής γεωργίας και της βιοποικιλότητας, ενθαρρύνοντας τον καταναλωτή να ανακαλύψει την ποικιλία των τοπικών και βιολογικών προϊόντων. Από την άλλη πλευρά, οι καταναλωτές μαθαίνουν για την ευεργετική επίδραση της υγιεινής διατροφής στην υγεία τους και στο περιβάλλον.

«Με αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια μεταξύ μας φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για την αγροτική καλλιέργεια χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, την οικοτεχνία και την μεταποίηση με παραδοσιακές μεθόδους, τη δημιουργία χειροποίητων κατασκευών και χειροτεχνιών, τις παραδοσιακές χρήσεις των βοτάνων με θεραπευτική και καλλυντική δράση, τα συλλογικά εγχειρήματα και τις συνεργασίες, την άμεση σχέση παραγωγών και καταναλωτών.

Επιπλέον, έναν χώρο συζήτησης και δράσης για το οικολογικό μας παρόν και μέλλον» σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα όπου προστίθεται:

«Απέναντι στην εξαπλούμενη φυσική και κοινωνικό έρημο, δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Υπερασπιζόμαστε τα φυσικά κοινά αγαθά, τα δάση, το νερό, τη γη, τα βουνά, τις ακτές, τους δημόσιους χώρους, τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο δικαιοσύνης, ελεύθερης αυτοέκφρασης, αλληλοσεβασμού. Αναζητούμε και προτείνουμε δημοκρατικές λύσεις για ένα βιώσιμο οικοσύστημα, έναν υγιή τρόπο ζωής. Παραδειγματιζόμαστε από την φύση και τις λειτουργίες της – τον κύκλο του νερού, την απλοχεριά της μέλισσας, την υπομονή των δέντρων, το ταξίδι των ψαριών, τις πτήσεις των πουλιών. Συνυπάρχουμε με την φύση, δημιουργούμε το κοινό μας μέλλον!».

 

Πληροφορίες

 

Παρασκευή 22, Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 22/9: 17:00 -24:00, Σάββατο 23/9: 10:00-24:00, Κυριακή 24/9: 10:00-14:00, 17:00-24:00

Είσοδος ελεύθερη

Πάρκο του Λαού στη Χαλκίδα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Επικοινωνία : [email protected] | www.oikogiortievias.blogspot.com |  facebook

Πληροφορίες – Επικοινωνία: e-mail: [email protected] | Τηλ.: 6945166572, 6974094948

 

Πρόγραμμα

 

Σεμινάρια

 

Παρασκευή 22/09:

17.00 -18.00 Α: Σεμινάριο για αλοιφές, κρέμες, εκχυλίσματα βοτάνων, βότανα και αιθέρια έλαια για υγεία το χειμώνα – Ελευθερία Πασχαλίδη, Μαρία Σκαρλή “Βάλσαμο”

Σάββατο 23/09:

11.30-12.30 B: Παραδοσιακοί σπόροι. Πώς συλλέγουμε σπόρους, πώς τους φυλάσσουμε και πώς φτιάχνουμε σπορείο – Θανάσης Γεωργουσόπουλος – Extra

16.00-16.30 Β: Σεμινάριο πάνω στην καλλιέργεια μανιταριών στα αγγλικά – Sofiane Gueddana

16.30-17.30 Α: Θεραπεύομαι με υλικά από την κουζίνα μου. Η θεραπευτική δύναμη των τροφών και πώς να φτιάξουμε ένα μενού για ευεξία. Σταύρος Καραγιλάνης, Σέφ μακροβιοτικής διατροφής, www.oneproject.gr

17.30 – 18.30 B: Σεμινάριο κομποδετικής, Δημιουργούμε κολιέ με την τεχνική του μακραμέ. Φέρνουμε μαζί μας μία πέτρα – βότσαλο για να δέσουμε, Σοφία Αλεξανδρίδου

18.00-19.00 Β: Τα προϊόντα μέλισσας, γύρη πρόπολη, βασιλικός πολτός και οι ευεργετικές ιδιότητές τους – Στέλιος Παππάς-Βαγγέλης Δημακόπουλος, Επαγγελματίες Μελισσοκόμοι

Κυριακή 24/09:

11.30 B: Σεμινάριο παρασκευής παραδοσιακού τυριού από Λίβανο και Συρία με την ονομασία «τυρομπαλάκια» – Castro από την ομάδα “Τα χωράφια της αλληλεγγύης”

12.30 -13.15 Α: Αξιοποίηση των λεγόμενων «απορριμάτων» – Γιώργος Οικονομόπουλος

 

Εργαστήρια

 

Παρασκευή 22/09:

18.00-19.45 Α: Παρουσίαση του Εγχειρήματος του Οικοχωριού της Αγαποκοινότητας, Συνεδρια ηχοθεραπείας με κύμβαλα (Cong)

Σάββατο 23/09:

15.30 -16.30 Διαδραστικό εργαστήριο κεραμικής –Αντώνης Κουτσούμπας – Επάρκεια ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ ,Ξάνθη

16.30 -17.15 Β: Εργαστήριο παρουσίασης της τεχνικής Felt (μάλλινες δημιουργίες) – Ελένη Γκίτσαλη

Κυριακή 24/09:

12:30 -13.15 Β: Σβόλοι σπόρων για χλωρή λίπανση και αναδάσωση – Νίκος Τσομπάνογλου, Αγρός φυσικής και οργανικής καλλιέργειας “Αξιοκερσα”

17.00-18.00 Α: Παρασκευή σαπουνιών – Κολεγια Βασιλικών “Αμαλ”

 

Ομιλίες

 

Παρασκευή 22/09:

20.00 A: Απειλές κατά του περιβάλλοντος και πρακτικές αντίστασης – Τάσος Μπαλτάς (Πρόεδρος ΕΟΣ Χαλκίδας) – Σάκης Παπαδόπουλος (Μηχανικός περιβάλλοντος)

Σάββατο 23/09:

15.30 -16.30 Α: Προβλήματα διάθεσης βιολογικών προϊόντων – Σοφία Καραμάνου “Οικολογικά Αγροκτήματα Καραμάνου”

17.30-18.30 Β: Αναδάσωση Δασοπυρόσβεση –  Λαδακάκος “ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο. ΜΑΝΗΣ”, Ηλίας Καπράλος – (Δασολόγος), Παναγιώτης Μπόκος

19.40 – 20.00 Παρουσίαση του δικτύου μονοπατιών της Αυλίδας και των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην περιοχή – Ομιλητής Ηλίας Καραμπάς, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Συλλόγου “Σιδερίτης

20.00 -21.00 Α: “Το μεταβιομηχανικό τοπίο του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας: Τόπος θυσίας και προκλήσεων” – Μαίρη Μουρσελλά, αρχιτέκτονας μηχανικός Msc, κ. Βασίλης Ντόβρος, αρχιτέκτονας μηχανικός Msc  “Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών  για τη Διατήρηση και Επαναχρηση του Τσιμεντάδικου Χαλκίδας για την Προστασία και Ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου της Αυλίδας ”.

Κυριακή 24/09:

12.00-13.00 A: Βιομηχανικές εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών στον ΕυβοϊκόΙ – “Συντονιστική Ομάδα SOS Ευβοικός”, Απόστολος Σέληνας “Ομάδα διάσωσης Κολοβρέχτη”, Ηλίας Καραμπάς “Σιδερίτης”

13.00 -13.45 A: Αξιοποίηση των λεγόμενων απορριμάτων των φυσικών πόρων – Εκμετάλλευση επεξεργασίας εργοστασιακών απορριμάτων, Γιώργος Οικονομόπουλος

17.00 -18.00 A: Κάνναβη η καλλιέργεια για ένα βιώσιμο μέλλον – Βαγγέλης Ματράκας Καλλιεργητής – μεταποιητής βιομηχανικής κάνναβης “Kanevia”

18.00-19.00 Α: Τα οφέλη της μακροβιοτικής διατροφής στην καθημερινότητα – Κώστας Τζαλλήλας Σέφ μακροβιοτικής διατροφής, εστιατόριο μακροβιοτικής “Demetra”

19.00 – 19.45 A: Τοπικοποίηση – Αφιέρωμα στον Γιώργο Κολέμπα – Από το παγκόσμιο… στο τοπικό ” Για ένα βιώσιμο οικολογικά και δημοκρατικό κοινωνικά μέλλον ” Αποστόλης Σέληνας, βιοκαλλιεργητής

20.00 -20.30 Α: Αιολικοί Σταθμοί (ΑΣΠΗΕ) και επιδράσεις στην ευημερία των περιοχών εγκατάστασης – Ομιλητής Χρήστος Ραυτόπουλος, μέλος Δ.Σ. Σιδερίτη και μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου με αντικείμενο το παραπάνω θέμα.

 

Παιδικό Πρόγραμμα

 

Σάββατο 23/09:

11.00-12.00 Γ:  Παιδικό εργαστήριο με ξυλοπόδαρα και ζογκλερικά με τον Μπλέικ

17.00-18.00 Β: Κόκκινη κλωστή δεμένη. Δημιουργούμε όλοι μαζί το παραμύθι της οικογιορτής, μικροί και μεγάλοι. Κομποδετική για μικρούς και μεγάλους με λεπτές ή με χοντρές κλωστές ανάλογα τι θα αποφασίσουμε να δημιουργήσουν οι συμμετέχοντες (Κόσμημα ή κρεμασταρι), Κουνη Κατερίνα

18.00-19.00 Γ: Παραμύθια από την θεατρική ομάδα “Βee Theatre”.- O Νίκος Αγγέλου και η ομάδα του αφηγούνται Παραμύθια του κόσμου. (αλλάζει το Theater σε Theatre)

19.00 – 19.40 B: Θέατρο Μαριονέτας  “Τhe Loony Circus” – Κατασκευές-εμψύχωση: Θέατρο Μαριονέτας “Ανταμαπανταχου”, Ενδυματολόγος: Όλγα Γερογιαννάκη

Κυριακή 24/09:

12.30 Γ: Δεξιότητες τσίρκου σε παιδιά και γονείς – Νίκος Αγγέλου και η θεατρική ομάδα “Βee Theatre”.(αλλάζει το Theater σε Theatre)

 

Συναυλίες

 

Παρασκευή 22/0921.00:

Μάρκος Δαμιανός   & Γιώργος Γλυνός – Τραγούδια και αυτοσχεδιασμοί, από την ινδική  μουσική και την ελληνική παράδοση

Καιρός για τρίο – Pop / rock / folk

Καταφαντασιαν –  Μουσικό συγκρότημα με επιρροές κυρίως από την Ελληνική Ροκ και Έντεχνη σκηνή

Σάββατο 23/09 – 21.00:

Γιώργος  & Εύα – Ροκιές για τη φύση

Δημήτρης Καραβάς – Acousticrock

Νίκος Γιακουμάκης – Rock / έντεχνο

Blueswing -Blues, jazz αλλά και ελληνικό swing. Σταυρούλα Καραμπάτσα (φωνή), Σοφία Παγώνη (φωνή), Κώστας Κλίτσας (κιθάρα)

Night Bandits – Bluesrock ,((Νικος Σταυράκης, Δημητρης Τσουκαλας, Χάρης Βαμβακας, Νατασα Αθανασιου,Βασίλης Βουγιούκας, )

Κυριακή 24/09

21.00 Γ: Πολυφωνικά της Ηπείρου και του Κόσμου – Οι “Κλωστή Λαλιά” έρχονται στην αγαπημένη τους Οικογιορτή και τραγουδούν τη γη και την αγάπη. Με όργανα τις φωνές τους, θα πουν τραγούδια της τάβλας και παραλογές από την προφορική παράδοση της Ηπείρου και του κόσμου.

21.45 Α: Απαγγελία ποιημάτων – Θεόφιλος Μολυβιάτης – Παναγιώτης Τσιμπιδάκης με συνοδεία μουσικής από τον Απόστολο Σέληνα

21.30 B: Μουσικές του κόσμου – Γρανέτα & Philip μας ταξιδεύουν με μουσικές του κόσμου

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top