tetartopress

11ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Θεατρικών Αναλογίων


Το Ιβηροαμερικανικό Φετιβάλ Θεατρικών Αναλογίων κλείνει αισίως τα 11 χρόνια του και το 2022 επανέρχεται στο φιλόξενο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, όπου μας περιμένει να απολαύσουμε στα ελληνικά, με Έλληνες ηθοποιούς – τέσσερα σύγχρονα έργα του ισπανικού ρεπερτορίου, που αντανακλούν τους προβληματισμούς της ισπανικής κοινωνίας πάνω σε οικουμενικά θέματα.

Πρόγραμμα

1η Φεβρουαρίου, στις 18:00
Πλακάκια του Νταβίντ Ντεσόλα (παρουσία του συγγραφέα)

Ο Πάκο και η Ντολόρες θέλουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα, αλλά έχουν λίγα χρήματα. Η Εταιρεία Κλαροσκούρο τους προσφέρει ένα επαναστατικό σύστημα αγορών. Μπορούν να αποκτήσουν, με την ανάλογη τιμή, μόνο όσα πλακάκια θεωρούν απαραίτητα και να πληρώνουν τα υπόλοιπα σιγά σιγά. Τα πλακάκια που δεν έχουν αγοραστεί συνδέονται με ένα σύστημα συναγερμού που ενεργοποιείται μόλις εντοπίσει ότι υπάρχει βάρος πάνω τους. Ο πωλητής ξέρει ότι τελικά η εταιρεία πώλησης θα κρατήσει το διαμέρισμα και τα χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει οι πελάτες, επειδή θα πατήσουν μερικά από τα πλακάκια που δεν αγοράστηκαν. Ωστόσο, Πάκο και Ντολόρες θα αποκτήσουν μόνο τέσσερα πλακάκια, τα απαραίτητα για να τοποθετήσουν στο καθένα από ένα πόδι του κρεβατιού τους. Μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα με τροχαλίες, σανίδες κ.λπ., επιβιώνουν και φτιάχνουν τη ζωή τους σε αυτό τον χώρο. Όλα όμως περιπλέκονται όταν η πεθερά έρχεται να ζήσει μαζί τους και όταν λίγο αργότερα αποκτούν έναν γιο.

8 Φεβρουαρίου, στις 18:00
Cliff (Γκρεμός) του Αλμπέρτο Κονεχέρο

Λίγες μέρες πριν από την τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ το 1961, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ ετοιμάζει την επιστροφή του στο θέατρο με τον Γλάρο  του Τσέχοφ. Έχει αποφασίσει  να εγκαταλείψει την κινηματογραφική του καριέρα και να απαλλαγεί από τις εντολές των στούντιο και τον βασανισμό του από τα ΜΜΕ. Πρώτα όμως πρέπει να κλείσει τους εκκρεμείς λογαριασμούς του με το παρελθόν: το τροχαίο που παραμόρφωσε το πρόσωπό του, τα ερείπια του ευνουχισμένου πόθου, τη σχέση του με τους συναδέλφους του κ.λπ. Το Cliff (Γκρεμός) ερευνά την τυραννία της μάσκας και την καταστροφή του ατόμου μέσα από τη φιγούρα ενός από τους πιο λαμπρούς ερμηνευτές στην ιστορία του κινηματογράφου. Ένας μονόλογος που στην πραγματικότητα είναι ένα πολυφωνικό έργο· μια φαινομενικά αφηγηματική κειμενική επιφάνεια που περιέχει μια ισχυρή δραματική δομή· ένα κείμενο στο οποίο ο ποιητικός λόγος αναδύεται ως ζωντανή θεατρική ουσία και αποτελεί έναν φόρο τιμής όχι μόνο στη φιγούρα του Μοντγκόμερι Κλιφτ, αλλά και στο ίδιο το επάγγελμα τού ηθοποιού.

15 Φεβρουαρίου, στις 18:00
Ρίτα της Μάρτα Μπουτσάκα (παρουσία της συγγραφέα)

Θα σκότωνες κάποιον που αγαπάς;

Ο Τόνι και η Στέλλα είναι αδέλφια. Εκείνος  επιλέγει πάντα τον πιο σύντομο δρόμο, ενώ εκείνη δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις.  Όταν ο κτηνίατρος συμβουλεύει τον Τόνι να κάνει ευθανασία στη σκυλίτσα του, τη Ρίτα, η προσωπική του σιγουριά εξανεμίζεται. Αντίθετα, η Στέλλα έχει μια πολύ ξεκάθαρη γνώμη για το ποια απόφαση πρέπει να παρθεί. Όταν όμως ο Τόνι θέτει το ίδιο θέμα για τη μητέρα τους, η κατάσταση στην οικογένεια γίνεται εκρηκτική. Η Ρίτα είναι είναι ένα έργο που μιλάει για την οικογένεια, για τα αδέλφια, για τους δεσμούς των παιδιών με τους γονείς και ταυτόχρονα για τη δυσκολία του να “αφήσουμε να φύγουν” όσοι αγαπάμε. Θέτει το ζήτημα τού να ζεις με αξιοπρέπεια και ερευνά κατά πόσο νομιμοποιούμαστε να αποφασίζουμε τον θάνατο των άλλων.

22 Φεβρουαρίου, στις 18:00
Αγέλη του Τζόρντι Κασανόβας

3 τα ξημερώματα της 7ης Ιουλίου 2016. Γιορτή του Σαν Φερμίν. Εκείνοι είναι πέντε φίλοι που αποκαλούνται «Το κοπάδι». Ο νεότερος απ’ αυτούς πρέπει να περάσει μια τελετή μύησης. Όταν συναντούν μια κοπέλα στο κέντρο της Παμπλόνας, προσφέρονται να τη συνοδεύσουν στο αυτοκίνητό της, που είναι σταθμευμένο έξω από την πόλη. Καθ’ οδόν όμως, ένας απ’ αυτούς, κατορθώνει να τρυπώσει στην είσοδο ενός κτηρίου και φωνάζει και τους υπόλοιπους. Παίρνουν την κοπέλα και την βάζουν μέσα κι αυτή. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο-ντοκουμέντο, όπως λέγεται, διότι βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Η Αγέλη είναι ένα έργο που αναπαριστά την δίκη των πέντε μελών της παρέας με το όνομα «Το κοπάδι» για έναν ομαδικό βιασμό. Γράφτηκε με βάση τις περιγραφές στην πολύκροτη δίκη, που έγινε μεταξύ 2017 και 2019. Περιλαμβάνει αποσπάσματα των δηλώσεων των κατηγορουμένων και της καταγγέλλουσας που δημοσιεύθηκαν σε διάφορα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Είναι ένα δραματοποιημένο θεατρικό ντοκυμαντέρ που μας επιτρέπει να εισχωρήσουμε στο μυαλό του θύματος και των θυτών. Παρακολουθούμε μια δίκη, στην οποία το θύμα επαναθυματοποιείται και υποχρεώνεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για προσωπικά ζητήματα απ’ ό,τι οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι. Η υπόθεση ξετίναξε την έννοια της αρρενωπότητας, της συναίνεσης και της σεξουαλικής επίθεσης στην ισπανική κοινωνία και υπήρξε ορόσημο ενός προ κι ενός μετά.

Μετά από το τέλος του αναλογίου, ο συγγραφέας του έργου, Τζόρντι Κασανόβας θα συνδεθεί διαδικτυακά και θα συζητήσει με το κοινό.

Πληροφορίες

Παραστάσεις: 02/01/2022 – 22/02/2022

Ημέρες και ώρες: Τις Τρίτες του Φεβρουαρίου, στις 18:00

Παρατηρήσεις: Στα ελληνικά.

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Αθήνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Είσοδος δωρεάν

Είσοδος με μάσκα και επίδειξη στην είσοδο ισχύοντος πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόησης Covid και ταυτότητας.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία 2024  - Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών

Διεθνής Θερινή Μουσική Ακαδημία 2024  – Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών

Η Διεθνής Μουσική́ Ακαδημία της Αναργυρείου και Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών (M.A.A.K.Σ.Σ.) / Music Academy of the Anargyrios and Korgialenios school ...
Εισβολέας: «Η Βιομηχανία Των Ηλιθίων»

Εισβολέας: «Η Βιομηχανία Των Ηλιθίων»

Το νέο άλμπουμ του Εισβολέα αποτελεί μια πρωτοποριακή καλλιτεχνική πρόταση: τραγούδια και αφηγήσεις εξιστορούν στο σήμερα τα ανεξίτηλα σημάδια που ...
Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών - Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών – Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Ο Βέβηλος επιστρέφει στην γειτονιά του και στο Θέατρο Βράχων , για να παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «Το βιβλίο ...
Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας, πρόκειται να δώσει συναυλία τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8μ.μ ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top