tetartopress

12ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Dance Days Chania”


Με βασικό μότο «Σώμα σε εκκίνηση – Σώμα σε ενσυναίσθηση» το 12ο Dance Days Chania επιλέγει και προτείνει ένα πρόγραμμα δράσεων βαθιά ανθρωποκεντρικό.

Σε σημεία και χώρους πολιτισμού της πόλης θα αναπτυχθούν τολμηροί σωματικοί διάλογοι με το κοινό.

Πώς η εγγύτητα επηρεάζει το μυαλό και το σώμα; Πώς τα σώματα αλληλεπιδρούν μέσα σε εξουσιαστικές σχέσεις; Πώς μετατοπίζονται στο χώρο και τον χρόνο, σε συνθήκες επαναπροσδιορισμού; Ο σεβασμός στη δύναμη της διαφορετικότητας, τα αρχέγονα ένστικτα που μας εκτινάζουν σε ξεχασμένα ψυχικά τοπία, οι ατέρμονες ανθρώπινες επιθυμίες. Σώματα σε διαρκή δράση διανύουν ταξίδια από το σκοτάδι στο φως, αναζητώντας νέους τόπους ισότητας, συμπόρευσης, δικαιοσύνης.

Χορογράφοι, performers, χορεύτριες/ές, ηθοποιοί, ακροβάτες, μουσικοί, άνθρωποι που θέλουν να διαδράσουν με μέσο τον σύγχρονο χορό, δίνουν και φέτος το ραντεβού τους στα Χανιά από τις 23 Ιουλίου έως και τις 4 Αυγούστου.

Το 12ο Dance Days Chania συνεχίζοντας την πορεία του σε απρόβλεπτους καιρούς φιλοξενεί παραστάσεις δημιουργών από 11 χώρες παρουσιάζοντας πανευρωπαϊκές και πανελλαδικές πρεμιέρες. H έναρξη του σημαίνεται στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στις 24 Ιουλίου με το έργο “Even night her selfis here” από την Dance Company Teatro Mayor που ταξιδεύει από την Κολομβία.Τι συμβαίνει όταν διεκδικούμε και συνυπάρχουμε στον χώρο; Πώς η εγγύτητα επηρεάζει τις σχέσεις μας και ορίζει την κίνηση μας;

Στη συνέχεια, στην ειδικά διαμορφωμένη υπαίθρια σκηνή του προμαχώνα San Salvatore,θα παρουσιαστούν έργα που αφορούν στις αλλαγές μέσα από τις κρίσεις, στην πολιτική, στις σχέσεις των φύλων κ.ά..

Το “Meohadim”από την ομάδα του Jacob Gomez(Ισπανία), ένα παραδοσιακό παιχνίδι, μεταφέρεται στην σκηνή επικοινωνώντας τις σκληρές και χαρούμενες ιστορίες πέντε γυναικών.

Το έργο“Selva”της Rosana Ribeiro (Αυστρία) είναι ένα μανιφέστο που τιμά βαθιά, άγρια και αρχέγονα συναισθήματα, με αφετηρία το βιβλίο «Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους» της Clarissa Pinkola Estés.Η Selva είναι μια πυκνοκατοικημένη ζούγκλα που βγήκε από το μονοπάτι που βαδίζουν οι γυναίκες τα τελευταία εκατό χρόνια στην κοινωνία μας.

Οι παραστάσεις στο υπαίθριο θέατρο του προμαχώνα San Salvatore ολοκληρώνονται στις 30.07 με την βραδιά Νέων Χορογράφων στην οποία η Λαμπρινή Γκόλια (Ελλάδα), η Alina Sokulska (Ουκρανία/ Ισπανία) και η Roni Chadash (Ισραήλ) παρουσιάζουν soli και ντουέτο και δίνουν μια φρέσκια «ματιά» σε τάσεις της σύγχρονης χορευτικής σκηνής. Στο “ORLANDO” εξερευνώνται οι εσωτερικές απωθημένες σκέψεις ενός σώματος, το “anonperformance”παρουσιάζεται ως πράξη και μία εξαντλητική άρνηση της ίδιας της πράξης, ενώ στο “BODY #1”,το έργο δίνει μια νέα οπτική και φυσική μετάφραση στη θεωρία του Πλάτωνα για «το άλλο μισό».

To “We Are The Revolution”από τους Collective Nest (Πολωνία), που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο «Όξω Νου», μας καλωσορίζε ισε μία επαναστατική παράσταση μεταφέροντάς μας σε ένα μέλλον που αποτελεί πεδίο μάχης. Όνειρο ή κωματώδης κατάσταση; Ο φόβος του πισωγυρίσματος μας κάνει να αναλαμβάνουμε δράση.

Στις 1 και 2 Αυγούστου, το DDC για 2 βραδιές μεταφέρεται στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, όπου το BODHIPROJECT του SEAD, σε χορογραφία της Πατρίσια Απέργη, μετά το Φεστιβάλ Αθηνών θα μας μεταφέρει στη “Newtopia”, έναν νέο τόπο δικαιοσύνης, ισορροπίας και ομορφιάς, που επινοεί νέους τρόπους για να πολεμάς και να αντιστέκεσαι. Τέλος, μέσα από το έργο “What does the tonguedo?” της Ελεάνας Αλεξάνδρου (Κύπρος), θα κάνουμε ένα ταξίδι στην πράξη του φιλιού ως μια πολύτιμη στιγμή ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

Το DDC στοχεύει στην ενεργοποίηση της κοινότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της δημιουργίας με παραστάσεις σε σημεία της πόλης, οι οποίες μετατοπίζουν τη σχέση της τέχνης του χορού προς το κοινό. Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Το “OmenofFarisa” από τους Δανάη & Διονύσιος (Ελλάδα) αναρωτιέται πως μπορεί να σπάσει η ιεραρχία ζώου και ανθρώπου.Στο “It’s All About”της cieLaroque / Helene Weinzierl (Αυστρία), η γλώσσα της κίνησης κατευθύνεται προς μια ιεροτελεστία, σε έναν κύκλο χωρίς τέλος και στην Πλατεία Κατεχάκη, το κοινό θα κληθεί να βρει τη σχέση του με τους ερμηνευτές. Το ισπανικό ταπεραμέντο του φλαμένκο συναντά τον ακροβατικό σύγχρονο χορό στο “MyL” των Mariana Collado και Lucio Baglivo (πλατεία Γιαλί Τζαμισί) και σχολιάζει τη σχέση των δύο φύλων τονίζοντας αλλά και υπερπηδώντας τις διαφορές τους. Το “Stateo fLimbo”των Χριστίνα Σκουτέλα & Νικόλα Χατζηβασιλειάδη (Ελλάδα) είναι ένα “πάρτυ” που εστιάζει στην παραδοχή της ζωής ως μία κατάσταση αέναης αναμονής και «τοποθετείται» στην «κρυφή» πλατεία Μελχισεδέκ. Τέλος, το“L’uomo” της Lo-Giudicedance (Αγγλία), το οποίο θα παρουσιαστεί στον πεζόδρομο Κοραή, είναι μια σπουδή πάνω στην αγάπη και την αίσθηση του ανήκειν μεταξύ δύο αντρών.

Για 4η συνεχή χρονιά η ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» στοχεύει στην ενίσχυση, φιλοξενία, εξέλιξη και παρουσίαση 3 projectαπό τις Κατερίνα Αρχοντάκη & Ιώ Στούρη, Εβίτα Τσακαλάκη & Μαρία Κριτσωτάκη και Πένυ Ελευθεριάδου. Σε άρρηκτη σύνδεση με σημεία της πόλης, το DDCπροσφέρει χώρο για έρευνα σε νέες/ους δημιουργούς από την Ελλάδα και παράλληλα στο κοινό την δυνατότητα να παρακολουθεί ένα έργο σε όλα του τα δημιουργικά στάδια.

Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με 2ήμερο αφιέρωμα στην ενότητα VideoDance, όπου περισσότερα από 40 επιλεγμένα έργα θα προβληθούν στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.Οι δράσεις έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Αναπόσπαστο μέρους του Dance Days Chania αποτελεί το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα μέσα από σεμινάρια και masterclasses (ενότητα «Γνωριμία με τις/ους Χορογράφους»), τα οποία αφορούν σε επαγγελματίες, ερασιτέχνες, σπουδαστές, εφήβους και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι εγγραφές στα σεμινάρια συνεχίζονται.

Το διάστημα 17.07 – 26.07 το DDC θα πραγματοποιήσει το πρώτο του διακρατικό καλλιτεχνικό residency κατά την διάρκεια του οποίου Πολωνοί και Έλληνες νέοι δημιουργοί θα έχουν ευκαιρία να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν από κοινού ένα inprogressproject το οποίο θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του 12ου Dance Days Chania στις 26.07. Σε συνέχεια, τον Αύγουστο το residency θα συνεχιστεί στην Βαρσοβία όπου και θα παρουσιαστεί η εξέλιξη του στο Zawirowania Dance Festival.

Ο σχεδιασμός της φετινής διοργάνωσης περιλαμβάνει 15 παραστάσεις, 8 σεμινάρια, 7 εργαστήρια/ masterclasses, ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος Χώρος», 2ήμερο αφιέρωμα Video Dance και άλλες δράσεις στην πόλη. Το 12ο Dance Days Chania θα διεξαχθεί το διάστημα από 23.07 έως και 04.08.2022 λαμβάνοντας για ακόμη μία χρονιά όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας μιας ασφαλούς διοργάνωσης, διαδραστικής και συμμετοχικής.

Το “Dance Days Chania” διοργανώνεται από το Σύλλογο Εκφραστικού Χορού “Συν-Κίνηση” από το 2011 με εθελοντική εργασία των μελών του. Το 12οDanceDaysChania έχει ως συν-διοργανωτές τον Δήμο Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και την Περιφέρεια Κρήτης- Π.Ε. Χανίων. Λαμβάνει την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΝ Κύπρου. Συνεργαζόμενοι φορείς είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και η Σχολική Κοινότητα 6ου Γυμνασίου, 4ου Λυκείου, Εσπερινού Γυμνασίου και Εσπερινού Λυκείου Χανίων. Το DDC έχει λάβει την πιστοποίηση EFFE Label 2017-2018 & 2019-2021 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό EFA.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 17 Ιουνίου στις 19:30 στον Πολυχώρο «Όξω Νου» στα Χανιά, όπου οι ενδιαφερόμενες/οι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομάδα διοργάνωσης καθώς και να πάρουν μια «πρώτη γεύση» των ημερών του φεστιβάλ.

Dance Days Chania:www.dancedays.gr/festival | www.dancedays.gr | facebook | vimeo | instagram


Aναλυτικό πρόγραμμα φεστιβάλ:

23 Ιουλίου

20:00Κατερίνα Αρχοντάκη & Ιώ Στούρη, “Δε βλέπεις καλά!”(GR) – ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος»| Πλάτωμα πρώην Ξενία

–Είσοδοςελεύθερη (μεπεριορισμένοαριθμόθέσεων)-

24 Ιουλίου

19:00Δανάη & Διονύσιος, “OmenofFαrisa”(GR) | Πλατεία Γιαλί Τζαμισί

–Είσοδοςελεύθερη (περιορισμένοςαριθμόςθέσεων)-

21:30 Dance Company Teatro Mayor, “Even night herself is here” (CO) | ΘέατροΑνατολικήςΤάφρου

25 Ιουλίου

20:00 cieLaroque/ Helene Weinzierl,“It’s all about”(ΑΤ)| ΠλατείαΚατεχάκη

* Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα

–Είσοδοςελεύθερη (μεπεριορισμένοαριθμόθέσεων)-

26 Ιουλίου

19:30 παρουσίασηδιακρατικούκαλλιτεχνικούresidency Zawirowania dance festival – Dance Days Chania | ΠρομαχώναςSan Salvatore

–Είσοδοςελεύθερη (μεπεριορισμένοαριθμόθέσεων)-

21:30 JacobGomez, “Meohadim” (ES) | ΠρομαχώναςSanSalvatore(κεντρική σκηνή)

27 Ιουλίου

18:30 Εβίτα Τσακαλάκη &Μαρία Κριτσωτάκη, “YOURtopia” (GR) –ενότητα «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» | Ταμπακαριά

–Είσοδοςελεύθερη (μεπεριορισμένοαριθμόθέσεων)-

20:00 MarianaCollado&LucioBaglivo, “MyL” (ES)| ΠλατείαΓιαλί Τζαμισί

–Είσοδοςελεύθερη (μεπεριορισμένοαριθμόθέσεων)-

28 Ιουλίου

21:30 RosanaRibeiro, “Selva” (AT) | ΠρομαχώναςSanSalvatore (κεντρικήσκηνή)

* Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα

29 Ιουλίου

19:00ΧριστίναΣκουτέλα&ΝικόλαςΧατζηβασιλειάδης, “Stateoflimbo” (GR) | ΠλατείαΜελχισεδέκ

–Είσοδοςελεύθερη (μεπεριορισμένοαριθμόθέσεων)-

21:00 Collective Nest, “We Are The Revolution” (PL) | Πολυχώρος «ΌξωΝου»

30 Ιουλίου

21:30 – 23:00

-Alina Sokulska, “a non performance” (UA/ES) | ΠρομαχώναςSanSalvatore (κεντρικήσκηνή)

-ΛαμπρινήΓκόλια, “ORLANDO” (GR) | ΠρομαχώναςSanSalvatore (κεντρικήσκηνή)

-Roni Chadash, “BODY #1” (IL) | ΠρομαχώναςSanSalvatore (κεντρικήσκηνή)

31 Ιουλίου

11:00 Lo-Giudice dance, “L’uomo” (UK) | ΠεζόδρομοςΚοραή

–Είσοδος ελεύθερη(με περιορισμένο αριθμό θέσεων)-

19:30 Πένυ Ελευθεριάδου, “ReStart” (GR) – «Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» | Αγ. Κυριακής Ταμπακαριά

–Είσοδος ελεύθερη(με περιορισμένο αριθμό θέσεων)-

01 Αυγούστου

21:30 BODHIPROJECT/ ΠατρίσιαΑπέργη, “Newtopia” (AT) | Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

* Με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα

02 Αυγούστου

21:30 ΕλεάναΑλεξάνδρου, “What does the tongue do?”(CY) | Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης

*Με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΝ Κύπρου.

03.08 – 04.08

Ενότητα VideoDance (δωρεάν είσοδος) – Θέατρο Μίκη Θεοδωράκη

Σεμινάρια DanceDaysChania 2022

> Προσφέρονται ποσοστά έκπτωσης

* [email protected]

− 23.07 – 24.07 | Στεριανή Τσιντζιλώνη & Ελένη Μυλωνά (GR)- ‘Walking through’ silent walk as research method (ΔωρεάνΣυμμετοχή)

− 23.07 – 24.07 | ΌλιαΤορναρίτου (GR) – Τεχνική Martha Graham γιαεφήβους

− 23.07 – 25.07 | Δανάη & Διονύσιος (GR) – Shapeshifting Workshop

− 23.07 – 25.07 |Compania Danza Teatro Mayor (CO) – Even night herself is here

− 25.07 – 28.07 | Anton Lachky (SL) – Puzzle Work

− 26.07 – 28.07 | Fabian Thome (ES) – FLOWING CONNECTION

− 29.07 – 01.08 | ΜαριάνναΚαβαλλιεράτου (GR) – Digital dance

− 31.07 – 02.08 |Maria Fonseca (PT) – Move.Me

Ενότητα “Γνωριμία με τις/ους Χορογράφους” (Masterclasses)

− 27.07 Jacob Gomez (ES) – Meohadim repertoire

− 28.07 Mariana Collado & Lucio Baglivo (ES) – Generating a new language

− 30.07 Χριστίνα Σκουτέλα & Νικόλας Χατζηβασιλειάδης (GR) – Playful Bodies

− 30.07 Collective Nest (PL) – Nonsense body workshop

− 31.07 Alina Sokulska (UA/ES) – Giant steps Lab

− 31.07 Λαμπρινή Γκόλια (GR) – Body instrument

− 31.07 Roni Chadash (IL) – Back to instincts

Για πληροφορίες και εγγραφές: [email protected]


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Γιάννης Χριστοδουλόπουλος και Eλπίδα

Ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος με την Ελπίδα στο Θέατρο Μπέλλος

Μετά την συνεργασία τους στην τηλεοπτική σειρά «Τα καλύτερα μας χρόνια» η Ελπίδα και ο Γιάννης συναντιούνται ζωντανά στη σκηνή του θεάτρου ...
Πάνος Βλάχος

Ο Πάνος Βλάχος live στο Σταυρό του Νότου

Ο Πάνος Βλάχος έρχεται ζωντανά στο Σταυρό του Νότου για να μας πει «Ιστορίες με χαρά - Φτερά - Και ...
Αποδομημένος Shakespeare

Γιάννης Βασιλώττος: «Αποδομημένος Shakespeare»

Ο Γιάννης Βασιλώττος παρουσιάζει τον προσωπικό δίσκο του με τίτλο "Αποδομημένος Shakespeare", που κυκλοφορεί σε CD από το Ogdoo Music ...
Microcosmos: Federico Albanese

Microcosmos: Federico Albanese στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στον κύκλο συναυλιών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με τίτλο Microcosmos, με καλεσμένους σύγχρονους συνθέτες κλασικής μουσικής από τη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 11821 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top