18ο Athens Technopolis Jazz Festival
Το 18th Athens Technopolis Jazz Festival έρχεται από τις 4 έως τις 10 Ιουνίου στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων για να μας χαρίσει 7 μέρες υπέροχης jazz εμπειρίας. Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα του αγαπημένου -και ενήλικου πλέον- φεστιβάλ, η πιο jazz σκηνή της πόλης θα υποδεχτεί 21 μουσικά σχήματα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να έχουν για πρώτη φορά τη δική τους συμμετοχή κάνοντας τον international αέρα του φεστιβάλ ακόμα πιο εντυπωσιακό. Την εορταστική αυτή ατμόσφαιρα θα συμπληρώνουν μεγάλες παράλληλες εκδηλώσεις και απρόσμενες εκπλήξεις.
Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, ενώνοντας και φέτος τις δυνάμεις της με τη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση είναι έτοιμη για άλλη μία μοναδική διοργάνωση. Παράλληλα, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, από τις 7 έως τις 9 Ιουνίου, επιστρέφει το Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ New Generation 5 με τρία καινούργια σχήματα που μας καλούν να αφεθούμε στους ευφάνταστους αυτοσχεδιασμούς που θα προκύψουν επί σκηνής με σημαντικούς βετεράνους της jazz. Αποτέλεσμα της ταυτόχρονης αυτής συνύπαρξης; Μία πόλη όλη jazz!
Δευτέρα 4 Ιουνίου
Την πρώτη μέρα του 18th Athens Technopolis Jazz Festival, που θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην ελληνική jazz σκηνή, πρώτοι από όλους μάς υποδέχονται οι “Greek Jazz Virtuosos”: Athens Big Band feat, Dimitris Tsakas & Vasilis Xenopoulos, στη συνέχεια η νέα μουσική πρόταση του φεστιβάλ, Mihalis Kalkanis Live και η βραδιά ολοκληρώνεται με την εμφάνιση του μουσικού σχήματος που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, John Balikos Trio.
21:00 “Greek Jazz Virtuosos” | Athens Big Band feat. Dimitris Tsakas & Vassilis Xenopoulos
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Σάμι Αμίρης
H Athens Big Band δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια με πρωτοβουλία του αείμνηστου πιανίστα και μαέστρου Γιάννη Τερεζάκη και έχει αναδειχθεί σε ένα από τα καλύτερα και πληρέστερα ορχηστρικά jazz σύνολα, με ισχυρή παρουσία στα μουσικά δρώμενα όχι μόνο της πρωτεύουσας, αλλά όλης της χώρας. Τα μέλη της ξεχωρίζουν για την υψηλή δεξιοτεχνία και αυτοσχεδιαστική τους άνεση, ενώ είναι άρτια εκπαιδευμένα στην ερμηνεία ποικίλων ρευμάτων και στυλ της jazz που απαρτίζουν τα κομμάτια του πλούσιου ρεπερτορίου της. Διάσημοι ξένοι μαέστροι και συνθέτες (William Russo, Don Owens κ.ά.) την έχουν διευθύνει, ενώ έχουν συνεργαστεί μαζί της σπουδαίοι καλλιτέχνες της διεθνούς jazz σκηνής (Bobby Shew, Veronica Mortensen, Rex Richardson, Chico Freeman, Nils Landgren, Ralph Peterson Jr., κ.α.) όπως, φυσικά, πολλοί ξεχωριστοί jazzmen της εγχώριας σκηνής. Εδώ η Big Band θα έχει ως φιλοξενούμενους σολίστ τους διακεκριμένους σαξοφωνίστες Δημήτρη Τσάκα και Βασίλη Ξενόπουλο σε δικές τους συνθέσεις και jazz standards.
22:00 Mihalis Kalkanis Live (Ελλάδα)
Λευτέρης Ανδριώτης (κρητική λύρα), Μανώλης Γιαννήκιος (ντραμς), Μιχάλης Καλκάνης (κοντραμπάσο), Χρήστος Καλκάνης (κλαρινέτο), Ορέστης Μπενέκας (πιάνο, πλήκτρα)
Η μουσική του πηγάζει από στιγμιότυπα της πραγματικής ζωής που, στη συνέχεια και με την ανάλογη επεξεργασία, γίνονται καλλιτεχνικά κομψοτεχνήματα και παίρνουν τον δικό τους δρόμο. Field recordings που σμίγουν με ηλεκτρονικούς ήχους, ηχορυθμίες της παράδοσης που βγαίνουν από αυτοσχεδιαστικές διαδικασίες, νότες και ήχοι του κόσμου μετασχηματισμένοι μέσα από καθαρή jazz τεχνοτροπία και άλλα πολλά που έχουν αποτυπωθεί στους μέχρι τώρα δίσκους και ηχογραφήσεις του (Scarborough Tales του 2010, A Parking Lot Performance του 2012, World Echoes in Athens του 2015). Ο Μιχάλης Καλκάνης προέρχεται από μουσική οικογένεια με μακρά μικρασιατική και βορειοελλαδίτικη παράδοση, όμως οι δικές του μουσικές, όσο και αν αντλούν από τα βάθη αυτών, τείνουν να έχουν ξεκάθαρες urban αναφορές, πράγμα που τον κάνει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δημιουργικούς μουσικούς της νέας γενιάς.
23:00 John Balikos Trio (Ελλάδα)
Γιάννης Μπαλίκος (σύνθεση), Τάκης Φαραζής (πιάνο), Πέτρος Βαρθακούρης (κοντραμπάσο), Θάνος Χατζηαναγνώστου (ντραμς)
Ο Γιάννης Μπαλίκος είναι ένας πολυπράγμων συνθέτης, εγκατεστημένος εδώ και χρόνια στην Πάρο, όπου συνθέτει και διδάσκει μουσική. Έχει ασχοληθεί με την rock, jazz και τη συμφωνική και κλασικής κατεύθυνσης μουσική. Έχει γράψει μουσικές για θέατρο και σινεμά και έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Σε ό,τι αφορά την jazz, με το John Balikos Trio έχει δημιουργήσει εδώ και έξι – επτά χρόνια έναν μικρό θρύλο, εκδίδοντας μέχρι στιγμής δυο άλμπουμ (John Balikos Trio, το 2012 και Rings Around the Moon, το 2016) με πανέμορφη μουσική σε αφηγηματική και λυρική European jazz κατεύθυνση, μέσα από την οποία αναδύεται η ομορφιά της ζωής και ένας πολύ πλούσιος συναισθηματικός κόσμος. Ο Γιάννης Μπαλίκος, έχοντας στερηθεί τη δυνατότητα να ερμηνεύει ο ίδιος τη μουσική του λόγω ενός ατυχήματος, μεταλαμπαδεύει όλη τη δύναμη και την ομορφιά της στους φίλους και συνεργάτες του.
Τρίτη 5 Ιουνίου
Η μέρα ανήκει στους Ιωάννου / Βαφέας Quartet (Κύπρος), Greg Lamy Quartet – Greg Lamy Music (Λουξεμβούργο) και Accordi e Disaccordi (Ιταλία)
21:00 Ιωάννου / Βαφέας Quartet (Κύπρος)
Χάρης Ιωάννου (σαξόφωνο), Ιωάννης Βαφέας (ντραμς), Δημήτρης Μίαρης (πιάνο) Γκρεκ Μακαμιάν (μπάσο)Το κουαρτέτο δημιουργήθηκε το 2016 μετά από μια μακρόχρονη φιλία και συνεργασία ανάμεσα στον ντράμερ Ιωάννη Βαφέα και τον σαξοφωνίστα Χάρη Ιωάννου που μετρά από τα φοιτητικά τους χρόνια. Απόφοιτοι και οι δύο του Berklee College of Music της Βοστώνης, κάτοχοι μεταπτυχιακών και λέκτορες στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Και οι δύο μετρούν πολυάριθμες συμμετοχές σε διεθνείς τζαζ σκηνές και είναι καλοί γνώστες της αυθεντικής αμερικάνικης τζαζ μουσικής. Μέσα από το άλμπουμ τους Bridge of Locks προβάλουν τη δική τους τζαζ άποψη με καινούργιες δημιουργίες δοσμένες με τους ιδιαίτερους αυτοσχεδιασμούς τους. Το κουαρτέτο συμπληρώνουν δύο πολλά υποσχόμενοι νέοι μουσικοί της Κυπριακής τζαζ σκηνής ο Δημήτρης Μίαρης του Ιόνιου Πανεπιστημίου στο πιάνο και ο Greg Makamian του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο κοντραμπάσο.
22:00 Greg Lamy Quartet (Λουξεμβούργο)
Greg Lamy (κιθάρα), Gautier Laurent (κοντραμπάσο), Johannes Muller (σαξόφωνο), Jean-Marc Robin (ντραμς)
Ο κιθαρίστας Greg Lamy είναι Αμερικανός από τη Νέα Ορλεάνη, όμως ζει, κινείται και δημιουργεί ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες. Εκεί σπούδασε κλασική και ηλεκτρική κιθάρα στα τέλη του ‘80 και ειδικεύθηκε στην τεχνοτροπία της jazz. Όπως πάρα πολλοί μουσικοί της γενιάς του, σπούδασε επιπλέον στο Berklee College of Music της Βοστώνης και, από το 2001, δημιούργησε το Greg Lamy Quartet – με βάση το Βέλγιο. Το ρεπερτόριό τους αποτελείται από jazz standards και προσωπικές συνθέσεις του κιθαρίστα – με προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή γνώση και αίσθηση της τζαζικής παράδοσης, παιγμένης με ιδιαίτερο συναίσθημα. Το Greg Lamy Quartet βρίσκεται πάντα σε ανοδική πορεία, με τις εμφανίσεις του σε κλαμπ και φεστιβάλ της Ευρώπης να πολλαπλασιάζονται διαρκώς.
23:00 Accordi Disaccordi (Ιταλία)
Alessandro Di Virgilio (κιθάρα), Dario Berlucchi (κιθάρα), Elia Lasorsa (κοντραμπάσο)
Το γκρουπ δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια έχοντας ως όχημά του το swing και την gipsy jazz, ένα ασφαλές από άποψη ρεπερτορίου, αλλά απαιτητικό σε ό,τι αφορά την εκφραστική του μουσικό πεδίο. Οι κιθαρίστες Alessandro Di Virgilio και Dario Berlucchi, με τη βοήθεια και συμμετοχή του μπασίστα Elia Lasorsa, όχι μόνο κατάφεραν να αναδείξουν τη δική τους ποιότητα μέσα στο κλασικό α λα Django Reinhard manouche στυλ αλλά να βάλουν και την προσωπική τους σφραγίδα, με original συνθέσεις τους που εμπλουτίζουν το δημοφιλέστατο αυτό, αλλά πολυπαιγμένο είδος. Οι Accordi Disaccordi όρισαν το δικό τους «hot ιταλικό στυλ» και μέσα σε λίγα χρόνια έχουν κατακτήσει τη σκηνή αυτή με πλήθος από εμφανίσεις σε φεστιβάλ αλλά και με τέσσερις υπέροχους δίσκους (Bouncing Vibes, Swing Avenue, Live Tracks, Accordi Disaccordi) που σφραγίζουν την ιδιαιτερότητα του γκρουπ.
Τετάρτη 6 Ιουνίου
Η σκηνή υποδέχεται τους Drifter (Βέλγιο), All Too Human (Δανία) και Sebastian STUDNITZKY MEMENTO orchestral experience (Γερμανία).
21:00 Drifter (Βέλγιο)
Nicolas Kummert (σαξόφωνο, φωνή), Alexi Tuomarila (πιάνο, moog), Axel Gilain (μπάσο, φωνή, κιθάρα), Teun Verbruggen (ντραμς, live electronics)
Το γκρουπ είναι ουσιαστικά η μετεξέλιξη του κουαρτέτου του Φινλανδού πιανίστα Alexi Tuomarila, ενός πολύ γνωστού μουσικού στην ευρωπαϊκή jazz σκηνή, που δουλεύει μόνιμα στο Βέλγιο – και πολύ γνωστού, επίσης, του Athens Technopolis Jazz Festival, αφού έχει εμφανιστεί σε αυτό. Επί μια 20ετία σχεδόν, το σχήμα αυτό δίνει εξαιρετική μουσική περιοδεύοντας σε Ευρώπη, Αυστραλία, Ιαπωνία και αλλού, κάνοντας ένα διάλειμμα από την ενεργό δράση. Η επανασύσταση του γκρουπ, με το νέο όνομα Drifter, είχε ως αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό άλμπουμ (Flow, 2015) και την αίσθηση μιας δημιουργικής διεύρυνσης της γκάμας της μουσικής του. Η χρήση φωνητικών, κιθάρας και ηλεκτρονικών φέρνει άλλες διαστάσεις στη μουσική του γκρουπ, συνδυάζοντας νεανική φρεσκάδα και πολύτιμη δημιουργική πείρα από το παρελθόν.
22:00 All Too Human (Δανία)
Peter Bruun (ντραμς, μπάσο), Simon Toldam (πλήκτρα), Marc Ducret (ηλεκτρική κιθάρα), Kasper Tranberg (τρομπέτα)
Το παράδοξο σε αυτό το σχήμα είναι ότι η μουσική του ακούγεται απλή, χωρίς να είναι απλή και σε πηγαίνει σε άγνωστα μέρη, χωρίς αυτή να είναι άγνωστη. Η υπόσταση και η σύστασή της είναι παραμυθένια – και στα παραμύθια περιμένει κανείς πολλά ωραία να συμβούν. Ο Δανός ντράμερ Peter Bruun έφτιαξε αυτό το γκρουπ παίρνοντας μαζί του μουσικούς που έχουν μεγάλη εμπειρία πάνω στην αυτοσχεδιαστική πράξη και δράση – σε jazz, rock, new και no wave πεδία, χωρίς να περιορίζουν τη δημιουργική τους φαντασία. Ο δίσκος τους, Vernacular Avant-garde, ηχογραφήθηκε πριν από έναν χρόνο στην Κοπεγχάγη και έχει μουσικές που συνδυάζουν το γνώριμο με το απρόσμενο και που μπορούν, ταυτόχρονα, να μας ταξιδεύουν σε μαγικούς δρόμους και κόσμους.
23:00 Sebastian Studnitzky “MEMENTO” orchestral experience (Γερμανία)
Sebastian Studnitzky (τρομπέτα & πιάνο), Paul Kleber (κοντραμπάσο), Tim Sarhan (ντραμς), Olga Holdorff (βιολί), Katharina Landsberg (βιολί), Leila Weber (βιόλα), Cornelia Jambrowicz (τσέλο)
Ο τρομπετίστας και πιανίστας Sebastian Studnitzky είναι μια ξεχωριστή μορφή της νέας γερμανικής jazz – και όχι μόνο. Για την ακρίβεια, είναι μουσικός που με μεγάλη άνεση μπορεί να κινηθεί ανάμεσα στα πεδία της jazz, της κλασικής και της ηλεκτρονικής φτιάχνοντας μουσικές που ξεχωρίζουν για την λεπτομερειακή τους τελειότητα και τη μινιμαλιστική τους χάρη, ενώ μπορούν να αγγίζουν όψεις της pop και της jazz που είναι απόλυτα σύγχρονες, χωρίς να αναλώνονται σε αβάν γκαρντ προσεγγίσεις. Γι αυτό και η μουσική του Studnitzky ταιριάζει με όλες τις τάσεις της γερμανικής nu jazz – groovy, ακουστικές, dance ηλεκτρονικές κ.ο.κ. Το project “MEMENTO” είναι το συναρπαστικό του ταξίδι στον χώρο της κλασικής και της jazz αισθητικής, με ένα σχήμα εγχόρδων να πλαισιώνει την τρομπέτα και το πιάνο του σε τέλεια αφηγηματικές και βαθειά συγκινησιακές του συνθέσεις – μουσικές που τον έχουν ήδη τοποθετήσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο.
Πέμπτη 7 Ιουνίου
Ερχόμαστε πιο «κοντά» με τις Ισπανία, Τσεχία και Ολλανδία «ταξιδεύοντας» υπό τους ήχους των Enriquito Trio, Milan Svoboda Quartet και Under the Surface αντίστοιχα.
21:00 Enriquito Trio (Ισπανία)
Enrique Rodriguez “Enriquito” (τρομπέτα), José Manuel Ruiz “Bandolero” (κρουστά), Francisco Soto (κιθάρα)
Ένας από τους καλύτερους σύγχρονους εκπρόσωπους μιας «σχολής» jazz που εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει βρει το δικό της δρόμο μέσα στην ευρωπαϊκή μουσική πολυμορφία. Μιλάμε για την ισπανική jazz, που πολύ εύγλωττα χαρακτηρίζεται ως flamenco jazz, και αναφερόμαστε στον τρομπετίστα Enrique Rodriguez ή Enriquito. Βασίζει την μουσική του πάνω στα διδάγματα ιστορικών μουσικών της ισπανικής jazz, όπως είναι ο σαξοφωνίστας Pedro Iturralde ή ο νεώτερος Jorge Pardo, αναμειγνύοντας το ταμπεραμέντο και το άρωμα του flamenco με άλλες λατινογενείς προσμίξεις και με την δημιουργική jazz τεχνοτροπία, αποδεικνύοντας έτσι τη συνέχεια της τζαζικής παράδοσης της χώρας του. Εδώ, o Enriquito θα παρουσιάσει τον πιο πρόσφατο δίσκο του, Contrarreloj – που σημαίνει «κυνηγώντας τον χρόνο»! – ένα σπουδαίο δείγμα σύγχρονης flamenco jazz και όχι μόνο.
22:00 Milan Svoboda Quartet (Τσεχία)
Milan Krajíc (τενόρο και σοπράνο σαξόφωνο), Milan Svoboda (πιάνο, πλήκτρα), Filip Spálený (μπάσο), Ivan Audes (ντραμς)
Πρόκειται για μια ηγετική και ιστορική πια μορφή στην τσέχικη jazz σκηνή. Ο Milan Svoboda έχει γράψει τη δική του ιστορία ως πιανίστας, συνθέτης, διευθυντής ορχήστρας και εκπαιδευτικός στην Τσεχοσλοβακία και, εν συνεχεία, στην Τσεχία. Το jazz κουαρτέτο του αποτελεί μια από τις βασικές του δραστηριότητες. Απαρτίζεται πάντα από εξαιρετικούς μουσικούς και αντλεί τις ρίζες της μουσικής του από την jazz των 60’s και 70’s, έχοντας κατακτήσει την δική του ισχυρή μουσική ταυτότητα μέσα από μια πορεία 35 ετών. Το ρεπερτόριο του γκρουπ αποτελείται κυρίως από original συνθέσεις του Milan Svoboda, με μουσικές επιδράσεις ευρείας γκάμας, από το rock ως την κλασική μουσική. Με το γκρουπ, που έχει ισχυρή διεθνή παρουσία, έχουν συνεργαστεί κορυφαίοι μουσικοί όπως ο Tony Lakatos ή ο Jiri Stivin.
23:00 Under the Surface (Ολλανδία)
Joost Lijbaart (ντραμς, κρουστά), Saane Rambags (φωνή), Bram Stadhouders (κιθάρα, ηλεκτρονικά)
Είναι ένα καινούριο γκρουπ που έχει δημιουργηθεί από τον ντράμερ Joost Lijbaart – γνωστό συνεργάτη του επίσης γνωστού μας σαξοφωνίστα Yuri Honing – και αντικατοπτρίζει τη σύμμειξη καλλιτεχνών διαφορετικών «γενεών» μέσα στη σύγχρονη ολλανδική μουσική σκηνή. Έτσι, στο Under the Surface, που είναι και ο τίτλος του πρώτου άλμπουμ του γκρουπ, ένας βετεράνος της ολλανδικής jazz συνεργάζεται με έναν κιθαρίστα της σύγχρονης αυτοσχεδιαστικής μουσικής και μια νέα τραγουδίστρια, που όχι μόνο αυτοσχεδιάζει φωνητικά αλλά ξέρει να αποδίδει τα δικά της κείμενα και στίχους με μουσικοποιητικό τρόπο, αντίστοιχο με αυτόν μέσω του οποίου αυτοσχεδιάζουν οι δυο άλλοι μουσικοί. Το αποτέλεσμα είναι μια μουσική ανοιχτή, μυστηριακή, ποιητική που ξεφεύγει από ετικέτες και στοχεύει καθαρά στο συναίσθημα.
Παρασκευής 8 Ιουνίου
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με τους Woody Black 4 (Αυστρία) και Moncef Genoud (Ελβετία), ενώ το βράδυ θα κλείσει με την πολυαναμενόμενη εμφάνιση του Theo Croker από τις ΗΠΑ.
21:00 Woody Black 4 (Αυστρία)
Daniel Mosser (μπάσο κλαρίνο), Leonhard Skorupa (μπάσο κλαρίνο), Stephan Dickbauer (κλαρινέτο), Oscar Antoli (κλαρινέτο, μπάσο κλαρίνο)
Όσο κι αν στη σύγχρονη jazz συναντάμε διάφορους συνδυασμούς οργάνων, τέσσερα κλαρίνα –τα τρία εκ των οποίων είναι μπάσα– δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Ούτε η προσέγγιση των Woody Black 4 στην πρακτική της jazz είναι συνηθισμένη. Οι τέσσερις κλαρινετίστες αντλούν από την παράδοσή της, έχοντας ως πρότυπο κυρίως τον πρωτοπόρο της στο μπάσο κλαρίνο, Eric Dolphy, αλλά μένουν πολύ κοντά και στις λαϊκές μουσικές –αυτές της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων– ή στην κλασική μουσική. Αφήνονται συνήθως στην ομορφιά και την αρμονία της jazz ή της κλασικής, αλλά εκτρέπονται και στην δημιουργική αυτοσχεδιαστική δυναμική. Οι Woody Black 4, με έδρα τη Βιέννη, είναι τέσσερις βιρτουόζοι κλαρινετίστες που χαίρονται να πειραματίζονται και να φλερτάρουν με την αβάν γκαρντ ενώ δημιουργούν όμορφη και γοητευτική μουσική μέσα από τη σύγχρονη jazz παράδοση.
22:00 Moncef Genoud (Ελβετία)
Moncef Genoud (πιάνο σόλο)
Ο Moncef Genoud γεννήθηκε στην Τυνισία – τυφλός εκ γενετής. Στα δυο του χρόνια, πηγαίνοντας στην Ελβετία για θεραπεία, τον υιοθέτησε μια οικογένεια Ελβετών και έκτοτε ο δρόμος του Moncef έγινε η μουσική. Με εκπληκτική ακουστική μνήμη, άρχισε μαθήματα πιάνου και μπήκε στην jazz από τα έξι του. Έτσι, μεγαλώνοντας, έγινε ένας από τους πιο εξέχοντες Ελβετούς τζάζμεν και, από το 1983 και μετά, έχει συνεργαστεί με πάρα πολλούς «διερχόμενους» Αμερικανούς μουσικούς της jazz. Με το τρίο του έχει ταξιδέψει και παίξει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα – έχοντας συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως ο Youssou N’Dour, με τον οποίο έχουν γίνει στενοί φίλοι. Οι δισκογραφικές παραγωγές και οι εμφανίσεις του Moncef Genoud συνοδεύονται από διακρίσεις. Στον πιο πρόσφατο δίσκο με το τρίο του, που έχει τίτλο Pop Songs, διασκευάζει Hendrix, Police, Nirvana, Doors κ.ά.
23:00 Theo Croker (ΗΠΑ)
Theo Croker (τρομπέτα), Anthony Ware (σαξόφωνο & φλάουτο), Michael King (πλήκτρα), Eric Wheeler (κοντραμπάσο), Kassa Overall (ντραμς)
Έλκοντας την καταγωγή του από τον παππού – από την πλευρά της μητέρας του – θρυλικό τρομπετίστα της παραδοσιακής jazz, Doc Chetham, ο Theo κρύβει εγγενώς μέσα του το αυτοσχεδιαστικό πνεύμα που χαρακτηρίζει αυτή τη μουσική, όμως οι στυλιστικοί προσδιορισμοί της μουσικής του έχουν να κάνουν με τη modern spiritual jazz και το σύγχρονο funk. Ως τρομπετίστας έχει επηρεαστεί από τον Donald Byrd, το δικό του groove, όμως, έχει να κάνει περισσότερο με μια ανάμειξη (fusion) με rock, blues, salsa, hip hop κ.ο.κ., που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα, παρά στην soul jazz των 70’s. Η εξέλιξή του ως τρομπετίστα και δημιουργικού μουσικού αντικατοπτρίζεται ανάγλυφα στα άλμπουμ Fundamentals (2006), In the Tradition (2009), Afro Physicist (2014) και Escape Velocity (2016) – στα δυο τελευταία εκ των οποίων έχει συνεργαστεί με την κορυφαία τραγουδίστρια Dee Dee Bridgewater.
Σάββατο 9 Ιουνίου
Καταφτάνουν οι Espen Berg Trio (Νορβηγία), οι Brightbird Trio (Πορτογαλία) και οι πάντα γοητευτικοί Peedu Kass Music (Εσθονία).
21:00 Espen Berg Trio (Νορβηγία)
Espen Berg (πιάνο), Bardur Reinert Poulsen (κοντραμπάσο), Simon Albertsen (ντραμς)
Ακολουθώντας την πλούσια τζαζική παράδοση της Σκανδιναβίας, το Espen Berg Trio βαδίζει σε έναν δρόμο που έχει ήδη γίνει αποδεκτός διεθνώς και αποτελεί ισχυρό κεφάλαιο της διεθνικής jazz. Μελωδική και με ιδιαίτερες ρυθμικές εξάρσεις μουσική, αφηγηματική και δυναμική, που σφραγίζεται από το ιδιαίτερα ευρηματικό αυτοσχεδιαστικό παίξιμο των μελών του τρίο. Με νέους, αλλά ήδη πολύπειρους μουσικούς, το τρίο θεωρείται ως ένα από τα πιο ξεχωριστά μικρά σχήματα της νορβηγικής jazz σκηνής, με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Ο δεύτερος δίσκος του Espen Berg Trio, με τίτλο Bolge, κυκλοφόρησε πέρσι από την ιαπωνική εταιρία Blue Gleam και, πριν από δυο μήνες, διεθνώς από την Odin Records. Είναι ένα άλμπουμ που δείχνει ανάγλυφα τις μουσικές και δημιουργικές αρετές του Espen Berg Trio.
22:00 Brightbird (Πορτογαλία)
João Paulo Esteves da Silva (πιάνο), Mário Franco (κοντραμπάσο), Samuel Rohrer (ντραμς)
Ένα τρίο που μπορεί να λειτουργεί σε μια ευρεία μουσική γκάμα με όχημα την σύγχρονη jazz ή την jazz δωματίου, με μουσικούς που γνωρίζουν πολύ καλά την αισθητική ιδιωματική ισορροπία και την ελεγχόμενη αυτοσχεδιαστική μουσική δράση. Με πλήρη εσωτερική αλληλοκατανόηση, οι τρεις καλλιτέχνες δημιουργούν το δικό τους μουσικό σύμπαν μέσα από συλλογική δράση. Υπάρχουν ευδιάκριτα στοιχεία από το fado και την folk μουσική γενικότερα, που διαμορφώνουν την jazz ή κλασική πιανιστική τεχνοτροπία του Joao Paulo Esteves da Silva, πάνω στην οποία μπορούν να χτίζουν τις δικές τους στέρεες δομές ο μπασίστας Mario Franco και ο Ελβετός πολίτης του κόσμου και ντράμερ Samuel Rohrer, δίνοντάς μας μια μουσική που υπερβαίνει εθνικά ή άλλα σύνορα και μιλάει κατευθείαν στις αισθήσεις μας. Κι αυτό κάνει το Brightbird ένα ξεχωριστό τρίο.
23:00 Peedu Kass Momentum (Εσθονία)
Peedu Kass (κοντραμπάσο), Kristjan Randalu (πιάνο), Toomas Rull (ντραμς)
Το Peedu Kass Momentum είναι ένα τρίο-με αρχηγό το μπάσο- που χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακές live εμφανίσεις. Οι περιπετειώδεις ρυθμοί, η θαυμαστή επιδεξιότητα και οι φίνες συνθέσεις τους είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της εμφάνισής τους. Αν ψάχνετε για ένα τζαζ τρίο με ζωντάνια, τότε αυτή είναι η επιλογή σας. Ήταν το πρώτο γκρουπ από την Εσθονία που επιλέχθηκε για να παίξει στο μεγαλύτερο jazz show στον κόσμο, το Jazzahead! inBremen. Το London Jazz Festival τους έχει φιλοξενήσει ήδη δύο φορές. Έχουν παίξει, επίσης, σε πολλές χώρες – Καναδά, Αυστραλία, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ρωσία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Λιθουανία και Εσθονία. Το γκρουπ κέρδισε το βραβείο „Jazz ensemble of the year“ στα ετήσια Jazzkaar Jazz awards και ήταν υποψήφιοι για το „Jazz album of the year“ στα 2017 Estonian Music Awards.
Κυριακή 10 Ιουνίου
Η αυλαία του 18th Athens Technopolis Jazz Festival πέφτει με τους Mihály Borbély Quartet (Ουγγαρία), Isabella Lundgren and Carl Bagge Trio (Σουηδία) και Binker and Moses (Ηνωμένο Βασίλειο). Ναι, το κλείσιμο του φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο!
21:00 Mihály Borbély Quartet (Ουγγαρία)
Mihály Borbély (σαξόφωνα, tárogató, φλάουτα), Áron Tálas (πιάνο), Balázs Horváth (μπάσο), Hunor G. Szabó (ντραμς)
Ένας σπουδαίος μουσικός πνευστών – με ιδιαίτερη εμπειρία τόσο σε παραδοσιακή και world όσο και σε jazz και σύγχρονη μουσική. Και ένα εξαιρετικό γκρουπ που αποτελεί ένα από τα κυριότερα εκφραστικά οχήματα του Mihály Borbély σε ό,τι αφορά τη δημιουργία μιας μουσικής σύγχρονης, με αναφορές στο ιδιαίτερο ευρωπαϊκό swing, όπως αυτό αναπτύσσεται εδώ και χρόνια σε μια κεντροευρωπαϊκή χώρα που διαθέτει δική της jazz ταυτότητα και παράδοση, με ιδιαίτερο άνοιγμα προς τις περιοχές των Βαλκανίων. Έχοντας λοιπόν έναν δικό του ήχο, straight jazz και διεθνικό ταυτόχρονα, το κουαρτέτο του Mihály Borbély βγάζει, εδώ και μια 15ετία περίπου, όμορφους και σύγχρονους jazz δίσκους (Meselia Hill, Homage a Kodaly, Hungarian Jazz Rhapsody, Be by Me Tonight) που διακρίνονται διεθνώς – όπως διεθνώς διακρίνεται το γκρουπ για τα live του στα φεστιβάλ και τα jazz club της Ευρώπης.
22:00 Isabella Lundgren & Carl Bagge Trio (Σουηδία)
Isabella Lundgren (τραγούδι), Carl Bagge (πιάνο), Niklas Fernkvist (μπάσο), Daniel Fredriksson (ντραμς)
Είναι μια από τις ξεχωριστές jazz τραγουδίστριες της Σουηδίας και οι ποιότητες της φωνής και της ερμηνείας της έχουν κάνει πολλούς να πιστέψουν πως ήρθε για να πάρει την περίοπτη θέση που κατείχε σε αυτή την παράδοση η Monica Zetterlund. Η Isabella Lundgren όμως μέχρι στιγμής – μέσα από τους τέσσερις δίσκους της που κυκλοφορούν (It Had to Be You, Somehow Life Got in the Way, Isabella Sings the Treasures of Harold Arlen, Songs to Watch the Moon) – δείχνει να επικεντρώνει το ρεπερτόριό της στα κλασικά αμερικανικά jazz standards και τα blues, ακολουθώντας τους δρόμους που δίδαξαν μεγάλες τραγουδίστριες, όπως η Billie Holiday και η Anita O’Day. Η Isabella σπούδασε αυτή την μεγάλη jazz παράδοση στη Νέα Υόρκη πριν γυρίσει ξανά στην Σουηδία και ξεκινήσει την προσωπική της καλλιτεχνική πορεία που την έχει πάει ήδη ψηλά.
23:00 Binker & Moses (Ηνωμένο Βασίλειο)
Binker Golding (τενόρο σαξόφωνο), Moses Boyd (ντραμς)
Ένα από τα πιο δυναμικά και δημιουργικά σχήματα της νεώτερης γενιάς της σύγχρονης βρετανικής jazz σκηνής. Ο σαξοφωνίστας Binker Golding και ο ντράμερ Moses Boyd είναι μουσικοί που αντλούν από την πλούσια πηγή της jazz των 60’s, από το hard bop και την free jazz και δημιουργούν τη δική τους αισθητική διαδρομή μέσα στο πολυμουσικό σήμερα. Ακούς ένα σαξόφωνο που συνεχίζει την ιστορική αλήθεια του John Coltrane και του Sonny Rollins και ένα drum set που παίζει μέσα στον χρόνο και έξω από αυτόν, δημιουργώντας μια πραγματική μουσική τελετουργία. Με δυο εξαιρετικούς δίσκους (Dem Ones και Journey to the Mountain of Forever) σε κυκλοφορία και έναν τρίτο (Children of the Ultra Blacks) να είναι έτοιμος, η μουσική των Binker & Moses εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το δημιουργικό status και το υψηλό καλλιτεχνικό της σύγχρονης βρετανικής jazz.
Πανόραμα Ελληνικής Τζαζ NEW GENERATION 5
Πέμπτη 7 Ιουνίου
Θα εμφανιστούν οι: Τάκης Πατερέλης (σαξόφωνο), Γιώργος Κοντραφούρης (πιάνο), Παναγιώτης Κωστόπουλος (ντραμς), Κίμωνας Καρούτζος (κοντραμπάσο), Μιχάλης Τσιφτσής (κιθάρα).
Παρασκευή 8 Ιουνίου
θα ακούσουμε τους ήχους των: Αρίωνα Γυφτάκη (κοντραμπάσο), Τζώρτζη Τσιρόπουλου (τενόρο σαξόφωνο), Gabriele Milozzi (άλτο και σοπράνο σαξόφωνο), Αναστάση Γούλιαρη (ντραμς).
Σαββάτου 9 Ιουνίου
Θα μας συντροφεύσουν οι ήχοι των: David Lynch (σαξόφωνα), Σταύρου Λάντσια (πιάνο), Βασίλη Ποδαρά (ντραμς), Ντίνου Μάνου (κοντραμπάσο).
Καθ’ όλη τη διάρκεια των 7 ημερών του 18th Athens Technopolis Jazz Festival θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Τεχνόπολη στην πιο jazz εκδοχή της αφού, παράλληλα με το φεστιβάλ, οι χώροι της θα γεμίσουν με μοναδικές εκθέσεις και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων ενώ οι εκπλήξεις που θα μας περιμένουν αναμένεται να είναι πολλές και συναρπαστικές.
18th Athens Technopolis Jazz Festival | Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Antonis Zouganelis