tetartopress

1ος Άτλαντας Αναπαραγόμενων Πουλιών της Ελλάδας

Άτλαντας Αναπαραγόμενων Πουλιών της Ελλάδας

Άτλαντας Αναπαραγόμενων Πουλιών της Ελλάδας


Το Πρόγραμμα του 1ου Άτλαντα των Αναπαραγόμενων Πουλιών της Ελλάδας (ΑΑΠΕ1) αποτελεί την πρώτη εθνική προσπάθεια χαρτογράφησης της κατανομής των αναπαραγόμενων ειδών πουλιών. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία και θα καλύψει την περίοδο 2013 – 2025. Όπως αναλυτικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ορνιθολογική:

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, έχουν καταγραφεί πολλές μεταβολές στο περιβάλλον, όπως αλλαγές στις χρήσεις γης και το κλίμα, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στους πληθυσμούς των πουλιών. Για την αποτελεσματική διαχείριση και εφαρμογή στοχευμένων δράσεων προστασίας των ειδών αλλά και την πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση κατά τη λήψη αποφάσεων, είναι απαραίτητη η πληρέστερη και πιο ανανεωμένη πληροφορία σχετικά με το πού βρίσκονται τα πουλιά και πώς αλλάζει η κατανομή τους.

Έτσι, στόχος του ΑΑΠΕ1 είναι να καταγραφεί η κατανομή όλων των ειδών πουλιών που αναπαράγονται στην Ελλάδα, μαζί με την ένδειξη αναπαραγωγής (breeding evidence) καθώς και να εκτιμηθεί η αφθονία (abundance) όλων των ειδών πουλιών σε κάθε 10×10 χλμ. τετράγωνο της χώρας. Τα δεδομένα που θα συλλεγούν θα αποτελέσουν ένα επίπεδο βάσης για σύγκριση στο μέλλον.

Το πρόγραμμα ΑΑΠΕ1 ξεκίνησε στο πλαίσιο του European Breeding Bird Atlas 2 (EBBA2), δηλαδή του 2ου Άτλαντα των Αναπαραγόμενων Πουλιών της Ευρώπης, ενός από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα καταγραφής της βιοποικιλότητας. Το EBBA2 συντόνισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καταμέτρησης Πουλιών (European Bird Census Council – EBCC) σε συνεργασία με εταίρους σε όλη την Ευρώπη με σκοπό να παράγει έναν νέο άτλαντα για τα αναπαραγόμενα είδη της Ευρώπης για την περίοδο 2013 – 2019.

Μπορείτε να  δείτε τους χάρτες κατανομής και αφθονίας των 596 αναπαραγόμενων ειδών πουλιών της Ευρώπης εδώ.


Πώς να συμμετάσχετε

  Δείτε στον χάρτη τα διαθέσιμα τετράγωνα

Για να επιτευχθεί μια ικανοποιητική κάλυψη της χώρας, χρειάζεται η βοήθεια όλων

 

Δείτε ποια 10×10 χλμ τετράγωνα δεν έχουν ακόμη καλυφθεί και επιλέξτε να κάνετε καταγραφές σε αυτά (Στον χάρτη Google Earth, τα άσπρα τετράγωνα δεν έχουν καλυφθεί, τα πράσινα τετράγωνα έχουν καλυφθεί, ενώ τα πορτοκαλί χρειάζονται και άλλες καταμετρήσεις).

 Δηλώστε συμμετοχή στο πρόγραμμα ΑΑΠΕ1

 Διαβάστε τις Οδηγίες και δείτε την Παρουσίαση με τη μεθοδολογία για τις Χρονομετρημένες Επισκέψεις

  Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο atlas[at]ornithologiki.gr

Όπου είναι εφικτό θα χρησιμοποιηθούν δεδομένα πεδίου. Πολλές πηγές δεδομένων θεωρούνται κατάλληλες για την υλοποίηση του προγράμματος ΑΑΠΕ1. Εάν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω μεθόδους:

Άτλαντας Αναπαραγόμενων Πουλιών της Ελλάδας


Α. Χρονομετρημένες Επισκέψεις (Timed Visits)

 

Στις Χρονομετρημένες Επισκέψεις, οι εθελοντές πραγματοποιούν καταγραφές σε δύο 2×2 χλμ τετράγωνα από ένα προεπιλεγμένο 10×10 χλμ τετράγωνο. Κάθε επίσκεψη πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 1,5 ώρες ουσιαστικής καταμέτρησης εντός της ίδια μέρας κατά την διάρκεια του πρωινού ή του απογεύματος.

  Πρωτόκολλο πεδίου

  Πρωτόκολλο Συμπλήρωσης Δεδομένων Χρονομετρημένων Επισκέψεων

Β. Τυχαίες παρατηρήσεις

 

Μπορείτε να υποβάλλετε οποιαδήποτε καταγραφή σας, από πλήρεις λίστες (complete lists) για όποιο 10×10 χλμ τετράγωνο επισκεφθείτε στην Ελλάδα, μέχρι τυχαίες παρατηρήσεις σπάνιων ειδών. Οι παρατηρήσεις μπορούν να συλλεγούν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας (όπως είναι το e-Bird, o Ορνιθότοπος – BirdTrack, το Ornitho, το Observation, κ.λπ.) ή να συμπληρώσετε και να αποστείλετε τα δεδομένα σας στα ειδικά διαμορφωμένα Πρωτόκολλα Τυχαίων Παρατηρήσεων.

  Πρωτόκολλο Συμπλήρωσης Δεδομένων για Τυχαίες Παρατηρήσεις

Άτλαντας Αναπαραγόμενων Πουλιών της Ελλάδας


Γ. Προγράμματα Συστηματικής Παρακολούθηση Αναπαραγόμενων Πουλιών

 

Αυτή η μέθοδος συμπεριλαμβάνει τη συλλογή δεδομένων μέσω διαφόρων συστηματικών προγραμμάτων παρακολούθησης, τα οποία παρέχουν την σχετική αφθονία των πουλιών για κάθε συγκεκριμένο 10×10χλμ τετράγωνο. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε οποιοδήποτε από τα παρακάτω προγράμματα (Για περισσότερες πληροφορίες για το κάθε πρόγραμμα, επισκεφθείτε τους παρακάτω συνδέσμους για να βρείτε τις μεθοδολογίες, τα πρωτόκολλα πεδίου και τα πρωτόκολλα συμπλήρωσης δεδομένων):

1. Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Κοινών Ειδών Πουλιών της Ελλάδας (HCBM)
2. Παρακολούθηση των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά / ΙΒΑ
3. Πρόγραμμα Παρακολούθησης των Υγροτόπων της Αττικής
4. Εθνικές απογραφές αποικιακών ειδών (π.χ. Μαυροπετρίτης, Κιρκινέζι, κ.λπ.) ή/και σπάνιων ειδών (π.χ. Αργυροπελεκάνος)
5. Δεδομένα δακτυλιώσεων

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top