tetartopress

20 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα σπουργιτιών

Σπουργίτι

Σπουργίτι


Η 20ή Μαρτίου είναι ημέρα αφιερωμένη στους πιο οικείους φτερωτούς μας γείτονες, τα σπουργίτια.

Αν υπάρχει μια οικογένεια πουλιών που τη γνωρίζουμε όλοι, τότε αυτή είναι σίγουρα τα σπουργίτια. Καθώς τα περισσότερα μέλη της προτιμούν να φωλιάζουν και να τρέφονται κοντά στον άνθρωπο, αποτελούν πολύ οικεία εικόνα και γι’ αυτό κάποιοι θεωρούν τη ζωή τους αρκετά… βαρετή.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Φυσικά και όχι!  Όπως αναλυτικά μάς πληροφορεί η Ελληνική Ορνιθολογική  Εταιρεία:

Υπάρχουν σπουργίτια που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα κάθε χρόνο ή περνούν σχεδόν όλη τους τη ζωή στις κορυφές των ψηλότερων βουνών.

Υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικά είδη σπουργιτιών στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 6, με πιο κοινό τον πανταχού παρών και πολυμήχανο Σπιτοσπουργίτη.

 

Σπιτοσπουργίτης Passer domesticus

 

Το πιο κοινό σπουργίτι στην Ελλάδα, παρατηρείται οπουδήποτε υπάρχει ανθρώπινη παρουσία: πόλεις, χωριά, μεμονωμένες αγροικίες ή άλλες εγκαταστάσεις. Ζει σε μικρές αποικίες, στις οποίες επικρατεί αλληλεγγύη μεταξύ των μελών αλλά και αυστηρή ιεραρχία, με τα κυρίαρχα αρσενικά να είναι αυτά που έχουν την πιο εκτεταμένη μαύρη κηλίδα στο στήθος. Το αρσενικό ξεχωρίζει και από το καστανό κεφάλι με τη γκρίζα κορώνα, ενώ το θηλυκό είναι ο ορισμός του άχρωμου πουλιού. Φωλιάζει σε στέγες σπιτιών, κτιρίων και άλλων ανθρώπινων κατασκευών, σε κουφάλες δέντρων, μερικές φορές και σε φωλιές άλλων πουλιών, όπως τα χελιδόνια.

 

Χωραφοσπουργίτης Passer hispaniolensis

 

Για ορισμένους, το αρσενικό αποτελεί τον πιο όμορφο εκπρόσωπο της οικογένειας, καθώς έχει εντυπωσιακό μαύρο στήθος και σκούρα πιτσιλωτή κοιλιά, ενώ και το κεφάλι έχει σκούρο κόκκινο χρώμα. Το θηλυκό, από την άλλη, είναι παρόμοιο με τον Σπιτοσπουργίτη. Αποτελεί το μόνο καθαρά μεταναστευτικό είδος, και το φθινόπωρο μπορούμε να συναντήσουμε κοπάδια των πολλών χιλιάδων ατόμων σε καλλιέργειες και άλλες ανοιχτές εκτάσεις. Φωλιάζει σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική χώρα και λίγα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Αναπαραγωγικές αποικίες μπορούμε να βρούμε σε δέντρα αλλά πολύ συχνά και σε φωλιές Λευκών Πελαργών, ιδιαίτερα σε Μακεδονία και Θράκη. Τον χειμώνα, αρκετά πουλιά παραμένουν στην Ελλάδα και σχηματίζουν μικτά κοπάδια με Σπιτοσπουργίτες.

 

Μεσανατολικός Σπουργίτης Passer moabiticus

 

Το 1972, παρατηρήθηκε ομάδα 20 περίπου ατόμων στη Ρόδο. Αυτή αποτελεί και τη μοναδική καταγραφή του είδους στην Ελλάδα, η κανονική εξάπλωση του οποίου περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή.

 

Δεντροσπουργίτης Passer montanus

 

Αν και η εξάπλωσή του είναι πολύ μεγάλη, αφού φωλιάζει σε όλη την ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια και την Κρήτη, λίγοι το γνωρίζουν. Αρσενικό και θηλυκό έχουν τα ίδια χρώματα, ενώ χαρακτηριστική είναι η μαύρη κηλίδα στα μάγουλα. Τον βρίσκουμε σε οικισμούς, αγροτικές εκτάσεις αλλά και ανοιχτά δάση, όχι όμως μακριά από τον άνθρωπο. Και αυτός φωλιάζει σε τρύπες κτιρίων ή κουφάλες δέντρων.

 

Πετροσπουργίτης Petronia petronia

 

Παρόλο που αρκετά συχνά φωλιάζει σε ανθρώπινα «δημιουργήματα» (λατομεία), με τίποτα δεν μπορούμε να τον πούμε ανθρωπόφιλο, αφού σε γενικές γραμμές δύσκολα μπορούμε να τον προσεγγίσουμε. Εκτός από τα λατομεία, τον βρίσκουμε σε βραχώδεις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου (π.χ. Λέσβος). Από μακριά θυμίζει θηλυκό Σπιτοσπουργίτη αν και το κεφάλι του είναι πιο έντονα ραβδωτό και έχει κίτρινη βούλα στον λαιμό.

 

Κοινός Χιονόστρουθος Montifingilla nivalis

 

Ο αλπικός εκπρόσωπος της οικογένειας, αφού περνάει όλη του τη ζωή σε υψόμετρα που ξεπερνούν τα 1.800 μέτρα: αλπικά λιβάδια, βραχώδη οροπέδια κλπ. Αναπαράγεται σε αρκετούς ορεινούς όγκους της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Έχει γκρίζο κεφάλι, μαύρο λαιμό και εκτεταμένο λευκό στις φτερούγες (που γίνεται ορατό όταν πετάει). Ανθεκτικός στο κρύο, κατεβαίνει σε χαμηλότερα υψόμετρα μόνο κατά τη διάρκεια βαρυχειμωνιάς.

 

Το «Κρητικό Ζήτημα»

 

Οι Σπιτοσπουργίτες της Κρήτης αποτέλεσαν πονοκέφαλο για τους επιστήμονες για πολλά χρόνια, αφού διέφεραν μορφολογικά από αυτούς της υπόλοιπης χώρας, έχοντας κεφάλι Χωραφοσπουργίτη αλλά υπόλοιπο σώμα όμοιο με Σπιτοσπουργίτη. Για χρόνια, υπήρξε διαμάχη για το αν τα πουλιά αυτά ανήκουν στο υποείδος (ή πλήρες είδος για ορισμένους) Passer italiae, το οποίο εξαπλώνεται κυρίως στην Ιταλία ή αποτελούν υβρίδιο Σπιτοσπουργίτη με Χωραφοσπουργίτη. Νεότερες έρευνες όμως, απέδειξαν ότι τελικά απαντώνται και οι δύο μορφές.

Δείτε τους «διασημότερους» φτερωτούς φίλους μας εδώ.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
"Οι αντίπαλοι" του Λούκα Γκουαντανίνο - Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

“Οι αντίπαλοι” του Λούκα Γκουαντανίνο – Πομπώδης, αυτάρεσκη απεικόνιση ενός αμοραλιστικού κόσμου

"Οι αντίπαλοι" ("Challengers"). Σκηνοθεσία: Λούκα Γκουαντανίνο. Πρωταγωνιστούν: Ζεντάγια, Τζος Ο' Κόνορ, Μάικ Φάιστ. ΗΠΑ, 2024. "Σ' αγαπώ", λέει ο Αρτ ...
«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου

«Τρεις αριστεροί αντίχειρες» στο Μ54

Η παράσταση «Τρεις αριστεροί αντίχειρες» της Αγνής Παπαδέλη Ρωσσέτου παρουσιάζεται 20-22 & 26-30 Ιουνίου 2024 στο Μ54 στην Αθήνα. Το ...
«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη - Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

«Μέντιουμ» της Χριστίνας Ιωακειμίδη – Μια ταινία που βλέπεται με την καρδιά

"Μέντιουμ". Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Μπεβεράτου, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Μάρθα Φριντζήλα. Ελλάδα, 2023. Η Ελευθερία είναι 16 χρονών, είναι το ...
Η “Απολυμένη” του Αντώνη Τσιπιανίτη Αθερινού

«Απολυμένη» στο θέατρο Act στην Πάτρα

Η Duke Productions παρουσιάζει στο θέατρο act στην Πάτρα, την Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 21.15, το έργο του Αντώνη  Τσιπιανίτη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13944 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top