Τέταρτο

2011 – 2021. Δέκα χρόνια «τέταρτο»


Η εφημερίδα «τέταρτο» γεννήθηκε στο χαρτί την Παρασκευή 27 Μαΐου του 2011, «βόλταρε» για πέντε χρόνια στους δρόμους, τις πλατείες και τους σταθμούς του προαστιακού της Πάτρας -αλλά και του οδοντωτού σε Διακοπτό και Καλάβρυτα-, και «ενηλικιώθηκε» όταν συναντήθηκε με την οθόνη τον Σεπτέμβρη του 2015.

Για μια δεκαετία, στην αρχή στην εφημερίδα «τέταρτο» και στη συνέχεια στο tetartopress.gr, μπερδεύουμε στις σελίδες μας τον πολιτισμό με την πολιτική, τις τέχνες με τα ταξίδια, την ιστορία με τις ιστορίες μας. Για μια δεκαετία το «τέταρτο» είναι εδώ, σκέφτεται, διαβάζει, βλέπει, ακούει, θυμάται, ταξιδεύει, αφηγείται, παίζει, ανακαλύπτει και επιλέγει στιγμές από την επικαιρότητα.

Με σταθερό προσανατολισμό στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, το «τέταρτο» κλείνει σήμερα τα δέκα του χρόνια. Από τις εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού του 2011 μέχρι το χειμώνα χωρίς εκδηλώσεις του 2020, από το κίνημα των πλατειών του 2011 μέχρι το σχεδόν «απαγορευτικό» του να βρίσκεσαι σε πλατεία του 2020, το «τέταρτο» είναι πάντα εδώ. Παρατηρεί την επικαιρότητα, αλλά επιλεγεί με τι και πως θα ασχοληθεί. Επιλέγει τον τρόπο αλλά και τον χρόνο, αποφεύγοντας μικροπολιτικές, αναδεικνύοντας τα σημεία, χωρίς εκπτώσεις αλλά και χωρίς υπερβολές.

Κάποια στιγμή ίσως γράψουμε μερικές από τις μικρές ιστορίες που ζήσαμε τα τελευταία δέκα χρόνια. Ιστορίες για χαρές, για λύπες, για απογοητεύσεις, για τσακωμούς, για λάθη, για επιτυχίες. Γιατί είναι επιτυχία που μετά από δέκα χρόνια το «τέταρτο» είναι εδώ, έχει άποψη και έχει ακόμα πολλά να πει.

Κάποιοι στιγμή ίσως σας πούμε για όλα αυτά. Σήμερα όμως, κλείνοντας αυτή την πρώτη δεκαετία, επιλέξαμε να σας μιλήσουμε  για ανθρώπους. Για όλους αυτούς που από το 2011 μέχρι και σήμερα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, διαμόρφωσαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο το «τέταρτο».


«Εφημερίδα τέταρτο. Κυκλοφορεί κάθε Παρασκευή δωρεάν»

Σε αυτή την πρώτη δεκαετία το «τέταρτο» μοιράστηκε με τους αναγνώστες του πάνω από 3.000 ενυπόγραφα άρθρα πλαισιωμένα με χιλιάδες θέματα επικαιρότητας. Περισσότεροι από 100 συνεργάτες – αρθρογράφοι εμπιστεύτηκαν τα κείμενά τους στην έντυπη έκδοση αλλά και μετά το 2015 στο tetartopress.gr.

Στα 159 τεύχη που κυκλοφόρησαν από το 2011 μέχρι το 2016 την αρχισυνταξία είχε ο Ανδρέας Τσιλίρας σχολιάζοντας παράλληλα και στιγμές της επικαιρότητας. Το δημιουργικό της εφημερίδας ήταν του Χρήστου Ρούσση, ο οποίος κάποια στιγμή άρχισε και να «γκρινιάζει» μέσα από τις σελίδες της.

Τα πρώτα χρόνια της έκδοσης, στην τελευταία σελίδα, ο Σπύρος Δερβενιώτης μας αφηγούνταν ιστορίες τρένου μέσα από το κόμικ του «Ο Σταθμός Αναχωρεί», ενώ η Αργυρώ Κουτσού «μαγείρευε την καρδιά της» με επιστολές γραμμένες στον πάγκο της κουζίνας.


Η Μαρία Παπαμαργαρίτη μας έδινε ραντεβού με ένα βιβλίο κάθε Παρασκευή -και συνεχίζει να μας δίνει, όλη αυτή τη δεκαετία- μαζί με προτάσεις, συμβουλές και ιστορίες για παιδιά μέσα από τη στήλη της «Η συντροφιά μας».

Στις μουσικές επιλογές του «τετάρτου» ήταν ο Μίμης Πλέσσας, και στη διπλανή του σελίδα ο Ανδρέας Ανδρέου αρχικά, και η Μαριάννα Ξυνή, αργότερα, μας έλεγαν κινηματογραφικές ιστορίες.

Αμέσως μετά στο «τέταρτο», έκανε την εμφάνισή της η Μένια Μαραγκού. Στην αρχή «Πίσω από τις λέξεις» και στη συνέχεια, πιο καυστική και έξω από τα δόντια, σχολιάζει με το δικό της μοναδικό τρόπο την επικαιρότητα μέχρι και σήμερα.

Την επιμέλεια της πλούσιας ατζέντας εκδηλώσεων είχε τα πρώτα χρόνια η Ειρήνη Γερολύμου και αργότερα ο Θανάσης Αντωνόπουλος και ο Δημήτρης Μουργελάς, ο οποίος μας μετέφερε για πολλά χρόνια και ειδήσεις από τη μουσική σκηνή.


Και επειδή το «τέταρτο» αγάπησε αλλά και συνεχίζει να αγαπάει πολύ την Πάτρα, δεν θα μπορούσαν να λείψουν συνεργάτες που είχαν αφιερώσει στήλες τους στην πόλη, όπως ο Ξενοφών Παπαευθυμίου που μοιράζεται μαζί μας φωτογραφίες από το αρχείο του, ο Γιάννης Ευαγγέλου ο οποίος εκτός από νέα τεχνολογίας μας μετέφερε και το άρωμα της πόλης και ο Λεωνίδας Πανόπουλος με άγνωστες ιστορίες για την Πάτρα γραμμένες με μοναδικό τρόπο.

Βόλτες έξω από την πόλη, μας έκαναν ο Χρήστος Φαλλιέρος παρουσιάζοντας πολύ ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές σε όλη την Ελλάδα αλλά και οι Αλέξης & Φίλιππος Γαλανόπουλος με ορεινές ποδηλατικές διαδρομές με αφετηρία την Πάτρα.

Στο «τέταρτο» μας αρέσει να ακούμε ιστορίες που μας κάνουν να ονειρευόμαστε αλλά και να προβληματιζόμαστε. Και δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε καλύτερο ξεκίνημα στο έντυπο, από την Σοφία Κροκιδά που «πάντρευε» τις φωτογραφίες της με μαγικές ιστορίες, την Έλενα Καρανικολού με τη στήλη της «ονειροσκαλίσματα» αλλά και στη συνέχεια την Κατερίνα Παπαθεοφίλου μέσα από ιστορίες καθημερινές αλλά και μοναδικές ταυτόχρονα.

Σταθεροί συνεργάτες στην έντυπη έκδοση -άλλοι από την αρχή, άλλοι στην πορεία της- ήταν και ο Γιάννης Δοντάς, ο Διονύσης Μαμάσης, η Ρούλα Κωστακοπούλου, η Μιμίκα Χριστοδουλοπούλου, ο Ανδρέας Καλλιβωκάς και η Χρυσάνθη Φετινίδου με τη στήλη «Εναλλακτικά», ο madηs, ο «δρυίδης» Βασίλης Αναστασόπουλος, η Γεωργία Μανωλοπούλου, ο Παναγιώτης Κροκιδάς με παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και ο Μarcos που έκανε «τσάρκινγκ» στις σελίδες του «τετάρτου».


Από την εφημερίδα «τέταρτο» στο tetartopress.gr

Κάπως έτσι φτάσαμε στο 2016, με την εφημερίδα «τέταρτο» να κυκλοφορεί το τελευταίο της φύλλο ενώ το tetartopress.gr είχε αρχίσει ήδη να κάνει τα πρώτα του βήματα. Πολλά από τα κείμενα της έντυπης έκδοσης ξαναπαρουσιάστηκαν διαδικτυακά αυτή τη φορά βρίσκοντας νέο κοινό και δημιουργώντας την κατάλληλη «μαγιά» για να συνεχίσει το «τέταρτο» την πορεία του. Μια πορεία που στήριξαν οι περισσότεροι συνεργάτες της έντυπης έκδοσης, αλλά και καινούργιοι που βρέθηκαν μαζί μας σε αυτό το μεταίχμιο ανάμεσα στο χαρτί και την οθόνη.

Από τους πρώτους συνεργάτες του «τετάρτου» σε αυτή τη νέα σελίδα που ξεκινούσε είναι ο Χρήστος Καραπιπέρης, που σχολιάζει με άποψη την επικαιρότητα, η Χρυσάνθη Μαστροκώστα, η Νατάσσα Θεοδωρακοπούλου (η ποιήτρια μας όσο και αν η ίδια αρνείται αυτόν τον τίτλο) και ο Χρήστος Αναστασόπουλος με τις εμπνευσμένες ιστορίες του που γεννά η αγάπη του για τα δέντρα, τη φύση, τη ζωή.

Εκεί, τέλος του 2015 και αρχές του 2016, ήταν και το σημείο που το «τέταρτο», αρχίζει να αλλάζει ή καλύτερα, αρχίζει να αποκτά μια πιο ξεκάθαρη ταυτότητα ως tetartopress.gr αυτή τη φορά. Κρατώντας σταθερά τα χαρακτηριστικά του με την ύλη του να συνεχίζει να περιστρέφεται γύρω από την κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, άρχισε να παρουσιάζει όλο και πιο έντονα τις κοινωνικές αλλά και πολιτικές απόψεις και θέσεις των συνεργατών του. Παλιοί αρθρογράφοι από το έντυπο αλλά και νεώτεροι, είναι αυτοί που με τα κείμενα αλλά και τις  διαφορετικές οπτικές τους πολλές φορές πάνω σε ζητήματα της επικαιρότητας, διαμορφώνουν σταδιακά την ταυτότητα του «τετάρτου».

Οι νέοι συνεργάτες του tetartopress.gr αυτή την πρώτη του ουσιαστικά χρονιά, είναι ο Ανανίας Ραφτόπουλος / Καπουρκατσίδης με κατά βάση «πολιτικά» κείμενα και απόψεις, ο Σίμος Ανδρονίδης με πολύ ενδιαφέρουσες αναλύσεις, η Αντιγόνη Δημοπούλου με άρθρα που μας θυμίζουν πρόσφατα ιστορικά γεγονότα, ο Fidelio με κείμενα πολιτικά αλλά και «συναισθηματικά» (όπως του αρέσει να λέει), η Ευανθία Μαρκαντά, ο Νίκος Μαυρικάκης που μας μετέφερε την αγάπη του για το ποδήλατο μέσα από τα γραπτά του, ο  Νίκος Βαρδάκας με τις ξεχωριστές ιστορίες του αλλά και ο Νικόλαος Καββαδίας με τις κινηματογραφικές κριτικές του και την αγάπη του για το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι πως οι νέοι αυτοί συνεργάτες του «τετάρτου» ζουν και δραστηριοποιούνται στην πλειοψηφία τους μακριά από την Πάτρα, δίνοντας του μια νέα δυναμική και δημιουργώντας ακόμη ένα ευρύτερο, γεωγραφικά αυτή τη φορά, κοινό.


Φτάνουμε στο 2017 . Το «τέταρτο» μεγαλώνει, αλλά κρατάει πάντα τις ισορροπίες ανάμεσα στην ειδησεογραφία, την άποψη, την πολιτική, τον πολιτισμό αλλά και όλα αυτά τα μικρά και καθημερινά που μας θυμίζουν πως η ζωή είναι εδώ, είναι δίπλα μας.

Νέοι αρθρογράφοι; Η Ευθυμία Χριστοδουλοπούλου με κείμενα ρομαντικά, ταξιδιάρικα αλλά και αγωνιστικά όταν χρειάζεται, ο Γιάννης Πανουτσόπουλος με μικρές καθημερινές ιστορίες, η sine lege με παρεμβατικά κείμενα-ποιήματα που σε αφήνουν με δάκρυα στα μάτια και ένα πείσμα να συνεχίσεις, η Φωτεινή Ντάτσιου  που μας μιλάει για όνειρα, στιγμές, μύθους αλλά και για τη σκληρή πραγματικότητα, ο Αλέξανδρος Παύλου που μέσα από τα κείμενά του μας προβληματίζει για όλα αυτά τα μικρά που συμβαίνουν στη ζωή μας, ο Δημήτρης Ζαπάντης που μας παρασύρει να παρακολουθήσουμε καλές θεατρικές παραστάσεις μέσα από τις κριτικές και τις παρουσιάσεις του, και ο Θωμάς Μούστος που παρεμβαίνει σε επίκαιρα θέματα και μας συστήνει με κινήματα σε πόλεις, νησιά, βουνά.

Παράλληλα, παλιοί συνεργάτες ξεκινούν νέες στήλες, όπως η Σοφία Κροκιδά που από τις φωτογραφικές ιστορίες της στο έντυπο, συνεχίζει με παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και με τη στήλη «Με αφορμή μία ταινία» τα τελευταία χρόνια.

Κάπου εδώ έρχεται ο Γιώργος Μουργής. Δεκάδες κείμενα, συνεντεύξεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ για το μεταναστευτικό, τον αγώνα των παλαιστίνιων, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων  των κρατουμένων, την υπεράσπιση της φύσης κ.α. Σχολιάζει χωρίς υπεκφυγές την επικαιρότητα και βάζει τη δική του σφραγίδα στην ταυτότητα του «τετάρτου».


2018 – 2021 και ο Αντώνης Παπαδόπουλος ανακατεύει την επικαιρότητα και τη θρησκεία με το ποδόσφαιρο, η  Θένια Πραντίκου (η νεότερη ποιήτρια μας) μάς δίνει την «καύσιμη ύλη» που χρειαζόμαστε για να βγούμε στους δρόμους, ο Κρίτωνας Αναστασόπουλος γράφει κείμενα που ισορροπούν ανάμεσα στην ομορφιά και στην ασχήμια του κόσμου, η Αφροδίτη Κατσαδούρη «παίζει» με τις λέξεις και την ειδησεογραφία, ο Dave αφήνει για λίγο στην άκρη τους στίχους του και γράφει στο «τέταρτο» χωρίς να αλλάζει ύφος και ρυθμό, ο Δημήτρης Γκιούλος ανάμεσα στις ποιητικές του συλλογές θυμάται τη δημοσιογραφική του ιδιότητα και σχολιάζει καυστικά την επικαιρότητα, ο Αλέξανδρος Διαμαντής μας μιλάει για καλλιτέχνες και τα έργα τους ενώ ο Βασίλης Μάλτας βλέπει, αναλύει και μας παρουσιάζει ασταμάτητα ταινίες, δημιουργώντας ένα δικό του ξεχωριστό αναγνωστικό κοινό.

Και να που μετά από δέκα χρόνια, έτυχε ο κλήρος σε ένα ακόμα σκιτσογράφο (μετά από τον Σπύρο Δερβενιώτη που έκανε την αρχή) να κλείσει αυτή την πρώτη δεκαετία αρθρογράφων και συνεργατών στο «τέταρτο» αλλά και να δώσει έμπνευση στους καινούργιους που θα ακολουθήσουν. Αυτός δεν είναι άλλος από τον Zgur που τους τελευταίους μήνες σχολιάζει την επικαιρότητα και μας «μαθαίνει τέχνη» μέσα από τα καλαίσθητα και πάντα εύστοχα σκίτσα του στη στήλη του «Λοξοδρομίες» .


Οι άνθρωποι πίσω από τις «υπογραφές» του «τετάρτου»

Το «τέταρτο» όμως δεν είναι μόνοι αυτοί που υπογράφουν τα άρθρα του. Είναι και πολλοί ακόμα που όλα αυτά τα χρόνια το στηρίζουν πολύπλευρα.

Είναι ο Περικλής Πασχάκης που μας παρέχει τις νομικές του συμβουλές από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα, είναι ο Διονύσης και η Ελένη Πέττα που σχεδίασαν και κατασκεύασαν τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί σταντ της εφημερίδας που «φιγούραραν» σε όλη την Πάτρα για 5 χρόνια. Είναι όλοι αυτοί που ξενύχτησαν μοιράζοντας την εφημερίδα για να φτάνει στα πάνω από 500 σημεία διανομής της. Είναι οι δεκάδες καλλιτέχνες που μας εμπιστεύτηκαν έργα τους για την πρώτη σελίδα της εφημερίδας την περίοδο 2014 – 2016. Είναι οι εργαζόμενοι και οι ιδιοκτήτες του  τυπογραφείου Παναγιωτόπουλος που τυπώθηκαν και τα 159 φύλλα της εφημερίδας. Είναι ο Γιάννης Πέττας που έστησε την πρώτη σελίδα του «τετάρτου» το 2011 και φιλοξενούσε ηλεκτρονικά την εφημερίδα μέχρι το 2015, η eight8 που ανέλαβε τον σχεδιασμό και τη φιλοξενία του tetartopress.gr το 2015 και η wefixit που ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό της σελίδας το 2019 και τη φιλοξενία της νέας σύγχρονης μορφής της. Είναι ο Νίκος Τζιρής που είναι πάντα έτοιμος να ξενυχτήσει για να δώσει λύση σε κάθε τεχνικό πρόβλημα. Είναι το πρακτορείο SOOC που με τις φωτογραφίες του τα τελευταία χρόνια πλαισιώνει άρθρα μας.

Είναι, τέλος, όλοι όσοι εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε άρθρα του τετάρτου, που μας κάνουν καλύτερους με τις παρατηρήσεις, τις προτάσεις, την κριτική και τις συμβουλές τους.

 

Αυτοί είναι, λοιπόν, οι άνθρωπο που δίνουν ζωή στο «τέταρτο» εδώ και μια δεκαετία. Αυτοί είναι που το διαμόρφωσαν στη σημερινή του μορφή και είναι όλοι συμμέτοχοι στην επιτυχία του να γράφονται σήμερα, Πέμπτη 27 Μαΐου 2021, αυτές οι γραμμές, ξεκινώντας με αυτό το κείμενο τη δεύτερη δεκαετία του.

* Το σύνολο των άρθρων όλων των συνεργατών που αναφέρθηκαν αλλά και αρκετών ακόμα που υπέγραψαν κάποια στιγμή κείμενά τους στο tetartopress.gr μπορείτε να το βρείτε εδώ. Το αρχείο με τα 159 φύλλα της εφημερίδας τέταρτο εδώ.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

ΤΟ «ΤΕΤΑΡΤΟ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

 

Back to Top