tetartopress

23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Βραβείο Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας


Σε συνέχεια της εξαιρετικής συνεργασίας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από το 2007 μέχρι σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία βραβεύει το καλύτερο ντοκιμαντέρ στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», με στόχο την ανάδειξη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή του στο έργο και τη δράση της για έναν κόσμο καλύτερο με δικαιοσύνη και χωρίς διακρίσεις.

Το φετινό βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας απονέμεται στο τουρκικό ντοκιμαντέρ: Dying to Divorce (Πεθαίνοντας για ένα διαζύγιο) της Chloe Fairweather.

Εξαιρετική απόφαση (ομόφωνη), ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, σύμφωνα με τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε οριστικά την παραίτηση της χώρας του από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, μια συνθήκη-ορόσημο για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη φορά που μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης αποσύρεται από μια διεθνή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αφήνοντας εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες εκτεθειμένες σε μεγαλύτερο κίνδυνο βίας και τους δράστες να μένουν ατιμώρητοι.

Η κίνηση έχει προκαλέσει παγκόσμια οργή, ενώ έχει πυροδοτήσει πανεθνικές διαδηλώσεις σε μια χώρα όπου επικρατεί η ενδοοικογενειακή βία, με τουλάχιστον 300 γυναίκες να έχουν δολοφονηθεί μόνο πέρυσι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και πολύ περισσότερους ακόμα, και σύμφωνα με το πνεύμα και το έργο της Διεθνούς Αμνηστίας, η επιτροπή αποφάσισε ότι η ταινία αυτή αξίζει να τιμηθεί με το βραβείο που απονέμεται υπό την αιγίδα της.

Tα μέλη της επιτροπής: Έφη Βουτυρά (Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ, Ανθρωπολόγος, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών), Άρης Δημοκίδης (Δημοσιογράφος – Συγγραφέας), Γεράσιμος Κουβαράς (Γενικός Διευθυντής ActionAid Ελλάς), Μαριάνα Λεονταρίδου ( Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας), Γιάννης Χαριτίδης (Σκηνοθέτης – Παραγωγός), Ειρήνη Τσολάκη (Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας – Συντονίστρια του έργου της επιτροπής και της επικοινωνίας με το ΦΝΘ).

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών - Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών – Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Ο Βέβηλος επιστρέφει στην γειτονιά του και στο Θέατρο Βράχων , για να παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «Το βιβλίο ...
Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας, πρόκειται να δώσει συναυλία τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8μ.μ ...
Παλαιά Σφαγεία

Πάτρα: Συναυλία “Φωνητικά Σύνολα Solfege Kodaly” του Δημοτικού Ωδείου στα Παλαιά Σφαγεία

Στο πλαίσιο της ενότητας εκδηλώσεων  του Δημοτικού Ωδείου Πατρών υπό τον τίτλο «Μουσική από παιδιά για παιδιά», την Δευτέρα 27 ...
11o Athens garden festival στον κήπο της κεντρικής βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων (Δομοκού 2 Αθήνα, έναντι σταθμού Λαρίσης) στις 30 και 31 Μαΐου

Athens garden festival 2024

Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο και η ΕΑΤΑ (Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών του δήμου Αθηναίων) στα πλαίσια του "This ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13933 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top