tetartopress

29 Νοεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό

free palestine

gaza-3829403_1280


Ήταν στις 29 Νοέμβρη του 1947, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την απόφαση 181, υιοθέτησε τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στην περιοχή της Παλαιστίνης που βρισκόταν, μέχρι τότε, υπό βρετανική διοίκηση.

Στην απόφαση αυτή προβλεπόταν η ίδρυση δυο κρατών, ενός «Ιουδαϊκού» και ενός «Αραβικού» με κοινή πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Το 1977, μετά από άλλη απόφαση η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακηρύσσει την 29η Νοέμβρη σε «Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό», συμβάλλοντας στη προσπάθεια διεθνούς ανάδειξης του παλαιστινιακό ζητήματος.

Έχουν μεσολαβήσει πολλά μετά την επίσημη ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 και τον πόλεμο που ακολούθησε με ορισμένα αραβικά κράτη, καθώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ το σχέδιο διαχωρισμού του ΟΗΕ και όσα προβλέπονταν.

Το Ισραήλ κατέλαβε το 78% του συνολικού εδάφους της ιστορικής Παλαιστίνης και το υπόλοιπο 22% προσαρτήθηκε αρχικά από την Ιορδανία -Δυτική Όχθη, Ανατολική Ιερουσαλήμ- και την Αίγυπτο στη Λωρίδα της Γάζας. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι μετά τον πόλεμο του 1967, τα εδάφη αυτά κατελήφθησαν όλα από το Ισραήλ.

Σήμερα εβδομήντα ένα χρόνια μετά από εκείνη τη απόφαση, που προέβλεπε την ύπαρξη δύο κρατών στη περιοχή, υπάρχει μόνο ένα. Υπάρχει, δηλαδή, μόνο το Ισραήλ. Το δεύτερο κράτος εκείνης της συμφωνίας, η Παλαιστίνη, απλά δεν υπάρχει.

Ο Παλαιστινιακός λαός ύστερα από αυτά τα εβδομήντα ένα χρόνια συνεχίζει, μέχρι σήμερα, τον αιματοβαμμένο αγώνα του για ελευθεριά, ανεξαρτησία, αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια, αψηφώντας την ασύγκριτη υπεροπλία της ισραηλινής ιμπεριαλιστικής μηχανής και των αμερικάνικων συμμάχων του.

Ο πληθυσμός του 1,7 εκατομμυρίου Παλαιστινίων εξακολουθεί να ζει σε μια κυριολεκτικά λωρίδα γης, μόλις 360 τ.χιλιόμετρα και σε αφόρητες συνθήκες ενός παράλογου και ασφυκτικού αποκλεισμού από θάλασσα, ξηρά και αέρα με βασικές ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα και ρεύμα. Μια λωρίδα γης που μπορεί να συγκριθεί, για να γίνει αντιληπτό το μέγεθός της για παράδειγμα, με το νησί της Άνδρου.

Η μαζική, δε, δολοφονική σφαγή αμάχων Παλαιστινίων που συντελείται στη Γάζα από την πρώτη μέρα μέχρι τον φετινό τελικό εορτασμό της Νάκμπα, μεγαλύτερη μάλιστα και από αυτήν του 2014, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανένα επιχείρημα και για κανέναν λόγο.

Η διαρκής και συνεχιζόμενη θηριωδία από τις Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατοχής στη Παλαιστίνη και οι μαζικές δολοφονικές στρατιωτικές επιθέσεις με θύματα γυναίκες, βρέφη, ανήλικα παιδιά και άοπλους άνδρες -εκτός αν θεωρούνται οι σφεντόνες θανατηφόρος οπλισμός- αποτελούν τον ορισμό του διεθνούς δικαίου περί εγκληματιών και εγκλημάτων πολέμου.

Η προσπάθεια, δε, εξομοίωσης θύτη και θύματος αποτελεί το νέο επιχειρησιακό κόλπο των Ισραηλινών, όπου για τις ανάγκες της «Χασμπαρά», της παγκόσμιας δηλαδή, προπαγανδιστικής εκστρατείας ωραιοποίησης του ισραηλινού καθεστώτος, που χρηματοδοτείται απευθείας από το ισραηλινό κράτος, στοχοποιούνται και τσουβαλιάζονται όσοι και όσες ασκούν κριτική στις δολοφονικές πολιτικές και την κατοχή του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη, ως «αντισημίτες» ή «αρνητές του Ολοκαυτώματος».

Σεβόμενοι απόλυτα τα θύματα του Ολοκαυτώματος δεν είναι δυνατόν να μην σταθούμε απέναντι στις πολιτικές του Ισραήλ και τις τακτικές του αποικισμού, των αποκλεισμών και του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, τις εγκληματικές διώξεις των Παλαιστινίων, τις φυλακίσεις ανηλίκων παιδιών, τη δολοφονική βία των ελευθέρων και μη σκοπευτών.

Μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός των 1.7 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γάζα, μέχρι να επιστραφούν τα παλαιστινιακά εδάφη σε όσους ανήκουν δικαιωματικά, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζωές εκατομμυρίων προσφύγων και να έχουν την ευκαιρία για ένα μέλλον με ειρηνική ζωή, μέχρι να σταματήσουν οι δολοφονικές στρατιωτικές επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης, μέχρι να αρθεί οριστικά το ισραηλινό απαρτχάιντ, ο Παλαιστινιακός Αγώνας συμπληρώνοντας επτά δεκαετίες διαρκούς και ανυποχώρητης πάλης απαλλαγής από τη απάνθρωπη ισραηλινή κατοχή συνεχίζεται και βρίσκει ανιδιοτελείς συμμάχους σε όλο το πλανήτη.

Τιμώντας τη σημερινή «Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό» χωρίς τη λογική άλλης μιας επετειακής παράτας, κρατάμε ζωντανή τη μνήμη στο δίκαιο απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων, όπως συνεχίζεται σήμερα. Η χώρα μας να σταθεί αληθινά διπλά στον αγώνα αυτό χωρίς καμιά οικονομική, στρατιωτική και πολιτική εμπλοκή και μακριά από κάθε γεωστρατηγικό σχέδιο συνεργασίας με το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ και των συμμάχων του.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: Επίσκεψη και ξενάγηση του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Πάτρα: Επίσκεψη και ξενάγηση του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων στο Μυκηναϊκό Νεκροταφείο

Τα μέλη του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων - Πλαζ Αγυιάς, επισκέφθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο ...
Μετέωρα: Ζευγάρι Ασπροπάρηδων στα βράχια τους

Μετέωρα: Ζευγάρι Ασπροπάρηδων στα βράχια τους

Μετά από χρόνια, τα βράχια των Μετεώρων φιλοξενούν και πάλι ζευγάρι Ασπροπάρηδων. Πριν από δύο εβδομάδες, λίγες ημέρες μετά τον ...
SLAPP Proof: Συνηγορία για την Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης

SLAPP Proof: Συνηγορία για την Ελευθερία Έκφρασης και Πληροφόρησης

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα The Manifold ανακοινώνουν την έναρξη του έργου ...
Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας: Επιτακτική η ανάγκη της θεσμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας: Επιτακτική η ανάγκη της θεσμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών

Ψήφισμα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας ενάντια στη σύλληψη και κράτηση εκπαιδευτικών στη Ρόδο: Απαιτούμε την άμεση αποκατάστασή τους ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 81 Άρθρα

Αν ο Φουκουγιάμα διάβαζε Μπορίς Βιάν, άκουγε Ρόρι Γκάλαχερ και είχε δει την «Κοιλιά του Αρχιτέκτονα», δεν θα έγραφε ποτέ για το τέλος της ιστορίας. Βλέπω τον κόσμο μέσα από μια καραμούζα. | [email protected]

RELATED ARTICLES

Back to Top