Τέταρτο
3984 Προβολές

30 χρόνια «Μωρά στη Φωτιά»

11102624_1375756082753642_638416724199577046_n


Advertisement


Πριν λίγες μέρες βρέθηκα εν μέσω φιλικής κουβέντας σχετικά με τον πιο επιδραστικό δίσκο της ελληνόφωνης ροκ σκηνής. Μεταξύ πολλών και διαφορετικών προτάσεων όπως είναι φυσικό, δε γινόταν να μην αναφερθεί το ομώνυμο ντεμπούτο από τα Μωρά στη Φωτιά του 1987. Από τα πιο καινοτόμα άλμπουμ της ελληνικής μουσικής που συνδύασε στοιχεία punk, new wave, rock και γέννησε «ύμνους».

Τα Μωρά στη Φωτιά αποτελούν σήμερα ένα απ΄ τα πιο ιστορικά συγκροτήματα. Πιστοί στον αυθεντικό ροκ ήχο, με τη δική τους ταυτότητα που συνδέει τη funk με το punk, τη jazz με το rock n΄roll και όλα αυτά με τον ιδιαίτερο, κοινωνικό, ελληνικό στίχο τους.

Advertisement

Εν αναμονή του νέου full album τους και ενώ η μπάντα συνεχίζει και βρίσκεται δυναμικά στο δρόμο για συναυλίες σε όλη τη χώρα, καταγράψαμε με τη βοήθεια του Στέλιου Σαλβαδόρ τις σημαντικότερες στιγμές στα 30 χρόνια πορείας της μπάντας.

1985
Τρεις φίλοι κι αδελφοί από τη Βέροια σχηματίζουν ένα συγκρότημα. Είναι οι Στέλιος (Σαλβαδόρ) Παπαϊωάννου στο τραγούδι και το μπάσο, ο Γιώργος Παπαϊωάννου στα τύμπανα και ο «Μπάννυ» Δημήτρης Βασιλειάδης στην κιθάρα. Σε αυτήν την πρώτη φάση τους κυρίως διασκευάζουν τραγούδια των Clash, Brian Eno, Stooges, Dead Kennedys, Julian Cope,Cure,Joy Division,Stray Cats  κ.α.

Advertisement

1986
Στις αρχές του 1986 αφήνουν τη Βέροια για την πόλη της Θεσσαλονίκης για να αρχίσει η σταδιοδρομία τους στην ελληνική μουσική. Ο Γιώργος  Παπαϊωάννου είναι αυτός που δίνει το όνομα «Μωρά Στη Φωτιά» στην μπάντα από το τραγούδι του Βrian Eno ”Baby’s On Fire” του 1973. Με καινούργιο όνομα πλέον, παίζουν το ίδιο καλοκαίρι σε διάφορες πόλεις κυρίως της Βόρειας Ελλάδας.

afises

1987
Την Ανοιξη του 1987 γράφουν έξι τραγούδια σε τετρακάναλο, στο χώρο που κάνουν τις πρόβες τους και τον Οκτώβριο μπαίνουν στο studio Amber Recording studio και ηχογραφούν τον πρώτο τους δίσκο. Η ηχογράφηση είχε ξεκινήσει σαν ανεξάρτητη παραγωγή όμως λίγες ώρες πριν ολοκληρωθούν οι μίξεις των τελευταίων τραγουδιών και ενώ τέλειωναν πια τα χρήματα για την ολοκλήρωση του δίσκου, εμφανίστηκε ο Γιώργος Τσακαλίδης της “Ano Kato Records”, o oποίος ακούγοντάς την ηχογράφηση, αποφάσισε να τους βγάλει το δίσκο.

Advertisement

Mε το όνομα «Μωρά στη Φωτιά» ηχογραφούν τον Οκτώβριο του 1987 το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ τους που περιλαμβάνει 8 τραγούδια σε στίχους και μουσική του Στέλιου Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ και ένα τραγούδι σε μουσική του Brian Eno (Third Uncle) και στίχους Στέλιου «Σαλβαδόρ» Παπαϊωάννου. Ο πρώτος αυτός ολοκληρωμένος δίσκος του συγκροτήματος θεωρείται από τους κορυφαίους δίσκους της ελληνικής ροκ σκηνής. Η σύνθεση των «Μωρά Στη Φωτιά» ήταν:
Στέλιος Παπαιωάννου – Μπάσο, φωνή, φωνητικά
Παύλος Παυλίδης – Κιθάρα
Γιώργος Παπαιωάννου – Τύμπανα, και η συμμετοχή της Κατερίνας Μουστάκα στα πλήκτρα όπως και άλλων μουσικών, όπως ο Γιώργος Κωνσταντινίδης στη σόλο κιθάρα και ο Γρηγόρης Μωυσιάδης στα samplers  και συνθεσάιζερ.

mora-sti-fotia-2

1988
Μετά την κυκλοφορία του δίσκου το συγκρότημα έκανε πολλές συναυλίες. Μάλιστα είχαν αγοράσει δικό τους φορτηγάκι και μηχανήματα για τα live τους. Ήταν ένα κόκκινο φορτηγάκι, έξω από το οποίο είχαν γράψει το όνομα του συγκροτήματος.  Το καλοκαίρι του 1988 μάλιστα παίζανε ως support γκρουπ σε συναυλίες του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Το Δεκέμβριο του 1988 αποχωρεί από το συγκρότημα ο κιθαρίστας Παύλος Παυλίδης. Σχετικά με το περιστατικό ο Στέλιος αναφέρει πως έχει ήδη γράψει και παρουσιάζει με τα Μωρά στη Φωτιά στις συναυλίες, τα τραγούδια για το δεύτερο άλμπουμ του συγκροτήματος στα οποία περιλαμβάνονται και τα τραγούδια «Αδρεναλίνη», «Σαλονίκη», «Γυναίκα», που πέντε χρόνια μετά, το 1993 παρουσιάζονται χωρίς τη άδειά του και χωρίς τη αναγραφή του ονόματός του, στο δίσκο «Ξεσσαλονίκη» από τα  Ξύλινα Σπαθιά. Στην καινούρια έκδοση του άλμπουμ  Ξύλινα Σπαθιά (2013) Ξεσσαλονίκη τα τέσσερα τραγούδια «Αδρεναλίνη», «Ερώτηση Κλειδί, «Ξεσσαλονίκη» και «Καβαλλάρης του τρόμου» έχουν βγει απ’ την κυκλοφορία του δίσκου.

Advertisement

1995
Στις 3 Ιουλίου του 1995 το συγκρότημα πραγματοποιεί συναυλία στο ανοιχτό θέατρο Συκεών στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τους ”Ziggy Was” και «Αντίδοτο» που κατακλύζεται από κόσμο . Ήταν ουσιαστικά η επανεκκίνηση για το συγκρότημα και η δεύτερη πορεία τους στην ελληνική ροκ σκηνή.

1999 
Τον Οκτώβρη του 1999 κυκλοφορούν από τη “Lazy Dog” οι «Θεατρίνοι», ο δεύτερος δίσκος της μπάντας. Τους στίχους και την μουσική και σε αυτόν τον δίσκο υπογράφει ο Στέλιος (Σαλβαδόρ) Παπαϊωάννου ενώ περιλαμβάνονται και τρεις ξεχωριστές μελοποιήσεις στα ποιήματα «Ο Χαμαιλέων» (του Οδυσσέα Ελύτη), «Θεατρίνοι» (του Γιώργου Σεφέρη) και «Εμβατήριο Πένθιμο και Κατακόρυφο» (του Κώστα Καρυωτάκη).
Η νέα σύνθεση τους σε αυτόν τον δίσκο είναι:
Θάνος Νάτσικας – Κιθάρες
Θανάσης Ζαχαρόπουλος – Τύμπανα, Κρουστά
Αχιλλέας Β. Τσιτούρας – Πλήκτρα
Στέλιος (Σαλβαδόρ) Παπαϊωάννου – Μπάσο, Φωνή, Φωνητικά.

theatrinoi-2

2000 – 2002
Στις 27 Ιανουαρίου του 2000 για πρώτη φορά  τα «Μωρά» κατεβαίνουν για συναυλία στο An στην Αθήνα που πλημμυρίζει από κόσμο μέσα και έξω από το club.  Ακολουθούν δεκάδες  συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2002 εμφανίζονται στην «Υδρόγειο» στη Θεσσαλονίκη σε ένα live για την Διεθνή Αμνηστία μαζί με τις «Μάσκες» και τους «Γκέτο» όπου παρουσιάζουν και καινούργια κομμάτια.

img767

2004
Τον Ιούνιο του 2004 ο Σ. Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ δημιουργεί το label ”Baby records” όπου μέσω αυτού θα κυκλοφορήσουν οι επόμενοι δίσκοι τους.

mora-sti-fotia-stodromo-front

2005
Το 2005 κυκλοφορούν την τρίτη δουλειά τους, με τίτλο «Στο Δρόμο», από την “Baby Records” σε μουσική και στίχους ξανά του Στέλιου. Οι ηχογραφήσεις έγιναν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2004 με τη σύνθεση της μπάντας αλλαγμένη για ακόμη μια φορά.
Η σύνθεση του γκρουπ σ΄ αυτό το δίσκο ήταν:
Στέλιος Παπαϊωάννου – Σαλβαδόρ – Φωνή, Φωνητικά
Βαγγέλης Νοτόπουλος – Μπάσο
Ηλίας Πετρίδης – πλήκτρα
Χρήστος Κωσταντινίδης – Τύμπανα
Γιώργος Βασίλας – Κιθάρα

Επίσης συμμετείχαν και διάφοροι μουσικοί σε κάποια τραγούδια του δίσκου, όπως ο Δημήτρης Ζήκας (τύμπανα), ο Νικόδημος Τριαρίδης (Κιθάρες), ο Ιάσωνας Γερεμτζές (Κρουστά), ο Δημήτρης Μπαλσάμ (Κοντραμπάσο), Γιώργος Γαρυφαλλάς (βιολί) και Γιάννης Παππάς (Ακορντεόν).


2008
Τα Μωρά στη Φωτιά στις 24 Μαρτίου του 2008 δίνουν μια εορταστική συναυλία στο Κύτταρο στην Αθήνα για τα 20 χρόνια της δισκογραφικής τους παρουσίας. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί το διπλό live cd και διπλό live dvd με τίτλο «20 Χρόνια Μωρά Στη Φωτιά» από τη Baby Records.


2011
Το Φεβρουάριο του 2011 κυκλοφορεί ο δίσκος ”Cougar Baby Smoking Rabbit” από την ”Baby records” με 8 καινούρια τραγούδια. Από το δίσκο αυτό έγινε video clip το τραγούδι «Μοιραίο Καραβάνι» από την ομάδα grotto team και το σκηνοθέτη Χρήστο Μουρούκη και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην συναυλία του συγκροτήματος Μωρά Στη Φωτιά, το Σάββατο στις 1 Δεκεμβρίου του 2012 στο Κύτταρο.

cougar-baby-2

2012
Τον Μάρτιο του 2012 κυκλοφορεί από την Labyrinth of thoughts, σε συνεργασία με την B-otherside records, το album «Θεατρίνοι», για πρώτη φορά σε βινύλιο. Ο δίσκος έγινε διαθέσιμος σε 420 αριθμημένα αντίτυπα σε βινύλιο 150 gr. Τα πρώτα 150 σε μπλε χρώμα, και τα υπόλοιπα σε μαύρο.

2013
To 2013 το συγκρότημα δίνει πάρα πολλά live σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Τον Μαϊο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί σε έκδοση βινυλίου το album «Στο Δρόμο» απο τη Labyrinth of Thoughts records. Σε αυτή την έκδοση υπάρχει το τραγούδι «Κοίτα με τα μάτια της καρδιάς» που δεν είχε συμπεριληφθεί στην έκδοση του 2005. Τον Ιούνιο του 2013 παίζουν ως support γκρουπ στις συναυλίες των ”Gang of Four”, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

mora4

2014
Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου του 2014, 8 μήνες από την τελευταία εμφάνιση τους στην Αθήνα, τα «Μωρά» ανεβαίνουν στη σκηνή του Κυττάρου για ένα live όπου παρουσιάζουν τα τραγούδια του επερχόμενου νέου maxi-single με τίτλο «Σκιές στη Σελήνη». Τέσσερα καινούργια κομμάτια, που είναι προάγγελος του μεγάλου δίσκου που ετοιμάζει το συγκρότημα. Οι στίχοι και η μουσική είναι του Στέλιου «Σαλβαδόρ» Παπαιωάννου.

Advertisement

Advertisement

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

Advertisement

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 265 Άρθρα

Ο Δημήτρης Μουργελάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη, αλλά από το 2011 ζει μόνιμα στην Πάτρα. Είναι φοιτητής του Οικονομικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο Πατρών όμως η μεγάλη του αγάπη είναι η μουσική με την οποία ασχολείται ενεργά ως μπασίστας στους Salto Mortale. Αποτελεί μέλος της οικογένειας του «Τετάρτου» από το 2012 και ασχολείται γενικότερα με τη μουσική αρθρογραφία. Στόχος του είναι μέσα από το «Τέταρτο» η ανάδειξη της ελληνικής μουσικής σκηνής και ιδιαίτερα των νέων συγκροτημάτων. [email protected]

RELATED ARTICLES

Advertisement

Back to Top