tetartopress

Ξεκινά η 3η πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια


Το Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια, μετά από δυόμισι χρόνια σχεδόν, προχωρά νέα πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, την αναζήτηση επίκαιρων στόχων και τη συνδιαμόρφωση τρόπων μαζικής και συντονισμένης δράσης, μεταξύ συλλογικοτήτων και πολιτών που δρουν εκεί όπου αναπτύσσονται οι διάφορες ενεργειακές δραστηριότητες. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο 1 της Νομικής σχολής Αθήνας, μεταξύ 10:00 και 19:00.

Στο κάλεσμα δίνεται έμφαση στην ενεργειακή έξαρση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς και και στις πολυποικίλες εκτεταμένες -και μη αναστρέψιμες- περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των σχετικών δραστηριοτήτων. Ασχολίαστη δε μένει η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα υπέρογκα κόστη στον τομέα της ενέργειας και τις αιτίες που τα προκαλούν.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται: «Όσο κι αν προσπαθούν να μας παραπλανήσουν, δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, η απουσία κοινωνικής προστασίας και η ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς ενέργειας ευθύνονται γι’ αυτήν την κατάσταση. Ένα καθεστώς ασφυξίας τείνει να δημιουργηθεί, που έρχεται να ενταθεί από μια ακραία
εκτόξευση των τιμών στον τομέα της ενέργειας, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και -σίγουρα- πολύ
πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες ενέργειας δοκιμάζεται σκληρά και
τα φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας εντείνονται».

 

Αναλυτικά το κάλεσμα:

 

Η ενεργειακή έξαρση, που έχει οδηγήσει σε πλήθος κινηματικών αντιστάσεων σε όλη τη χώρα, αλλά και στη συγκρότηση του πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια τον Οκτώβρη του 2020, συνεχίζεται αμείωτη. Η έξαρση αυτή απλώνεται σε όλο το φάσμα των ενεργειακών δραστηριοτήτων (αιολικά και φωτοβολταϊκά βιομηχανικής κλίμακας, μονάδες φυσικού αερίου, μεγάλα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα, εξορύξεις Υ/Α, αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, έργα αποθήκευσης κλπ.) και φέρει τη «σφραγίδα» του ιδεολογήματος της ανάπτυξης και της πλήρους εμπορευματοποίησης της παραγωγής και διάθεσης της ενέργειας. Οι υποτιθέμενοι εθνικοί στόχοι, στην ουσία, δεν υπάρχουν. Η διεθνοποιημένη και πλήρως απελευθερωμένη αγορά ενέργειας καθορίζει τους όρους του παιχνιδιού.

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά είναι αυτή που σχετίζεται με τις εκτεταμένες -και μη αναστρέψιμες- περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων. Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αυτών, όπως τα παντός είδους έργα ΑΠΕ, η χρήση του φυσικού αερίου, τα μεγάλα φράγματα και ακόμη και η πυρηνική ενέργεια έχει επενδυθεί με πράσινο μανδύα και συνδεθεί με υπερφιλόδοξες προσδοκίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, οι οποίες έχουν διαψευστεί με πάταγο.

Δεν υπάρχει περιοχή της χώρας, νησιωτική ή ηπειρωτική, ορεινή ή πεδινή, που να μην έχει βιώσει τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης δράσης των ενεργειακών ομίλων, οι οποίοι συμπεριφέρονται σαν κράτος εν κράτει, ενώ, την ίδια ώρα, οι τοπικές κοινωνίες παραγκωνίζονται. Τα ισοπεδωμένα βουνά, τα τσιμεντωμένα ποτάμια, τα κατεστραμμένα οικοσυστήματα και οι σοβαρές μειώσεις στους πληθυσμούς των απειλούμενων ειδών αποτελούν τις θλιβερές αποδείξεις αυτής της αντιπεριβαλλοντικής πολιτικής.

Όσο κι αν προσπαθούν να μας παραπλανήσουν, δεν μπορούν να κρύψουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, η απουσία κοινωνικής προστασίας και η ανεξέλεγκτη λειτουργία της αγοράς ενέργειας ευθύνονται γι’ αυτήν την κατάσταση. Ένα καθεστώς ασφυξίας τείνει να δημιουργηθεί, που έρχεται να ενταθεί από μια ακραία εκτόξευση των τιμών στον τομέα της ενέργειας, που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και -σίγουρα- πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η καθολική πρόσβαση στις υπηρεσίες ενέργειας δοκιμάζεται σκληρά και τα φαινόμενα ενεργειακής φτώχειας εντείνονται.

Τα κινήματα πολιτών και οι κοινωνικοί φορείς που αντιστεκόμαστε στην ενεργειακή λαίλαπα σε όλη τη χώρα, νιώθουμε την ανάγκη να αποκτήσουμε ενιαία φωνή και να συντονίσουμε τις δράσεις μας.

Ως πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, σας απευθύνουμε κάλεσμα για μια νέα πανελλαδική συνάντηση για την ενέργεια, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, την αναζήτηση επίκαιρων στόχων και τη συνδιαμόρφωση τρόπων μαζικής και συντονισμένης δράσης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο 1 της Νομικής σχολής Αθήνας, μεταξύ 10:00 και 19:00.

Την πανελλαδική συνάντηση θα ακολουθήσει η συνέλευση του πανελλαδικού Δικτύου συλλογικοτήτων για την ενέργεια, που θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο, την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, μεταξύ 10:00 και 15:00. Οι συλλογικότητες που αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης του πανελλαδικού Δικτύου και αποδέχονται το βασικό πλαίσιο θέσεων και λειτουργίας του, μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες, σχετικές με τη συμμετοχή τους, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή στο τηλέφωνο 6942984299.

Το πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, είναι ένα σχήμα οριζόντιας λειτουργίας και συντονισμού της δράσης συλλογικοτήτων απ’ όλη τη χώρα, που έχουν άμεση «εμπλοκή» και δράση για πληθώρα ποικίλων ενεργειακών δραστηριοτήτων, από τη Σαμοθράκη, μέχρι τη Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, από τα Άγραφα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά, μέχρι το νοτιότερο άκρο της Εύβοιας, από την Πελοπόννησο, μέχρι την Κρήτη, από τα νησιά του Ιονίου, μέχρι αυτά των Κυκλάδων και του λοιπού Αιγαίου. Λειτουργεί στη βάση ενός συμφωνημένου πλαισίου θέσεων και τρόπου λειτουργίας, ενώ διαρκώς προσπαθεί για την επικαιροποίηση και εμβάθυνση των επεξεργασιών και του δημόσιου λόγου του.

Πανελλαδικό Δίκτυο Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια: www.energynetwork2020.wordpress.com | Kοινό πλαίσιο για τα ζητήματα της ενέργειας  | Bασικές αρχές συγκρότησης και λειτουργίας | Παρεμβάσεις – ανακοινώσεις | [email protected] | facebook

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

Ένας νεοτερικός Άμλετ σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

«Το πνεύμα του πατέρα μου με πανοπλία! Κάτι δεν πάει καλά! ...Ας είχε έρθει η νύχτα! Όμως, ψυχή μου, ησύχασε ...
«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

«Άμλετ» στο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας

Τον «Άμλετ», το κορυφαίο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη υποδέχεται στις 9.30 τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στο ...
«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα - Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

«Βασιλιάδες του κόσμου» της Λάουρα Μόρα – Απόκοσμη, συναρπαστική απεικόνιση του κοινωνικού πλαισίου της Κολομβίας

"Βασιλιάδες του κόσμου" ("Los reyes del mundo" / "Kings of the world"). Σκηνοθεσία: Λάουρα Μόρα. Πρωταγωνιστούν: Κάρλος Αντρές Καστανέδα, Ντάβιντσον Αντρές Φλόρες, ...
«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ - Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

«Λυκόφως» του Γκιόργκι Φεχέρ – Ένα ξεχασμένο αριστούργημα υπαρξιακού τρόμου

"Λυκόφως" ("Szürkület" / "Twilight"). Σκηνοθεσία Γκιόργκι Φεχέρ. Πρωταγωνιστούν Πέτερ Χάουμαν, Γιάνος Ντέρζι. Ουγγαρία, 1990. (Διαθέσιμη στο cinobo). "Κύριε... αυτό που ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13964 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top