tetartopress

5 ιστορίες μαθητών και μαθητριών για την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα

Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον

Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον


Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας, στο πλαίσιο του διεθνούς θεματικού δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον», συνδιοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Climate Crisis in the “Hood”: 5 ιστορίες μαθητών και μαθητριών για την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα», την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και ώρα 18.00 – 19.30.

Μαθητές και μαθήτριες πέντε σχολείων από περιοχές της Ελλάδας που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (Βόλος, Εύβοια, Αττική, Αίγιο και Καλαμάτα) θα παρουσιάσουν τη διάσταση που παίρνει η κλιματική κρίση στη  δική τους “γειτονιά” και θα μοιραστούν τις ιστορίες τους, με τη μορφή διαδικτυακής διαβούλευσης, καταθέτοντας κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου κλιματικά συστήματος διαχείρισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει μαθητές και μαθήτριες από 11 έως 18 ετών, να διερευνήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα και να προτείνουν λύσεις, αξιοποιώντας δημοσιογραφικά εργαλεία και τεχνικές.

Στην εκδήλωση, μαθητές και μαθήτριες σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα θα παρουσιάσουν προσωπικές τους εμπειρίες σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή τους και θα συζητήσουν τις επιπτώσεις που έχει στην καθημερινότητά τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Στη συνέχεια, κάθε σχολείο θα απευθύνει ένα ερώτημα στο πάνελ των ειδικών που θα συμμετάσχουν στη συζήτηση, με σκοπό να μάθουν πώς να προστατευτούν από τις φυσικές καταστροφές αλλά και πώς μπορούν οι ίδιοι να συμβάλλουν ώστε να αναστραφούν οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή τους.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης γύρω από την κλιματική αλλαγή μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών και τον διάλογο με ειδικούς, επιδιώκοντας να προβληματίσει και να ενημερώσει το κοινό για τις δυνατότητες μιας κοινωνικά δίκαιης και οικολογικά βιώσιμης αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom, με ζωντανή μετάδοση από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ.
 

Στο πάνελ των ειδικών επιστημόνων συμμετέχουν:

 

Ιωάννα Καρδάρα, Δημοσιογράφος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Climate Journalist

Ιωάννα Παπαϊωάννου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Β’/βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας

Εύη Τζανακάκη, Αρχιτέκτων Μηχανικός MSc, Σημείο Επαφής για το Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, ΚΑΠΕ-Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Αθηνά Τσαγκάρη, τ. Διευθύντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων

Άγις Τσουρός, Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία στο Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)

 

Σχετικά με το Δίκτυο «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον»:

 

Το πρόγραμμα «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον» ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1994 με χειριστή και συντονιστή στην Ελλάδα την ΕΕΠΦ. Είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες σχολικές μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) και η Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού σχολείου.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει μαθητές και μαθήτριες από 11 έως 18 ετών, να διερευνήσουν περιβαλλοντικά ζητήματα και να προτείνουν λύσεις, αξιοποιώντας δημοσιογραφικά μέσα όπως το άρθρο, η φωτογραφία και το βίντεο.

Το έτος 2023-2024 συμμετέχουν στο Πρόγραμμα 48 σχολικές μονάδες από όλη τη χώρα, 55 εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από 1100 μαθητές και μαθήτριες. Το 2022 η Ελλάδα κέρδισε την πρώτη διάκριση στον Διεθνή Διαγωνισμό, σε συνεργασία με μαθητές της Τουρκίας, στην κατηγορία Άρθρο με διεθνή Συνεργασία, στην ηλικιακή ομάδα 11-14.

Συντονιστική Επιτροπή Δικτύου:

 

1. Πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου: Ιωάννα Παπαϊωάννου, Υπεύθυνη Π.Ε Β/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας, 2. Αντιπρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής : Αλέξια Νικηφοράκη, Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΕΠΦ, 3. Γραμματέας Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου: Αναστασία Μισεγιάννη, Καθηγήτρια Ιδ.Κολλεγίου Deree-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας, 4. Ταμίας Συντονιστικής Επιτροπής: Ευαγγελία Μανούσου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, 5ο ΠΕΚΕΣ Αττικής, 5. Μέλος: Σταυρούλα-Μόνικα Καραμαλάκου-Λάππα, Εκπρόσωπος του ΥΠAIΘΑ, 6. Μέλος: Πέτρος Γαβράς, Υπεύθυνος ΚΠΕ Κρεστένων, 7. Μέλος: Αργύρης Δεμερτζής, Δημοσιογράφος, Μέλος της ΕΣΗΕΑ, υπεύθυνος ECOPRESS, 8. Μέλος: Μαίρη Κωττούλα, Εκπαιδευτικός, Λύκειο Αναβρύτων, 9. Μέλος: Σοφία Κανταράκη, Εκπαιδευτικός, Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top