tetartopress

5 τελευταίες παραστάσεις για τη «Φουέντε Οβεχούνα» του Λόπε ντε Βέγκα στο Εθνικό Θέατρο


Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεων η «Φουέντε οβεχούνα» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, που παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Η άφιξη του Διοικητή Φερνάν Γκόμεθ στο μέχρι τότε ήσυχο χωριό Φουέντε Οβεχούνα αναστατώνει τη ζωή των κατοίκων καθώς η αυταρχικότητα και η βαναυσότητά του ξεπερνούν τα όρια. Ο Γκόμεθ αντιμετωπίζει όλες τις γυναίκες του χωριού σαν κτήμα του, θεωρώντας ότι έχει απόλυτη κυριαρχία πάνω τους και τιμωρεί ανελέητα όποιον προσπαθεί να τον σταματήσει. Ανάμεσα στις κοπέλες που θέλει να κατακτήσει είναι και η νεαρή Λαουρένθια, κόρη του δημάρχου του χωριού. Με τη βοήθεια του Φροντόσο που είναι ερωτευμένος μαζί της, η Λαουρένθια καταφέρνει να γλυτώσει, αλλά οι ερωτικές επιθέσεις του Διοικητή δεν σταματούν. Η εγκληματική συμπεριφορά του θα εξαντλήσει την ανοχή των κατοίκων που συνειδητοποιούν πως μόνο ενωμένοι μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους. Με μοχλό την προσβολή της γυναικείας τιμής, η εξέγερση των χωρικών ξεσπάει. Ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος, θα σκοτώσουν τον τυραννικό διοικητή και θα αποκαταστήσουν την ηθική και τη δικαιοσύνη στο χωριό τους. Ο τύραννος θα βρει τον θάνατο όχι από ένα πρόσωπο αλλά από ολόκληρη τη Φουέντε Οβεχούνα.

Αντιπροσωπευτικό έργο του ισπανικού Μπαρόκ, το Φουέντε Οβεχούνα, -που σημαίνει «Προβατοπηγή»-, δημοσιεύτηκε το 1619. Πηγή του ήταν το Χρονικό του Fray Francisco de Rades y Andrada, το οποίο γραμμένο τέσσερις δεκαετίες πριν από το έργο του Λόπε δε Βέγα, περιγράφει ένα ιστορικό γεγονός του 1476 με πρωταγωνιστή ολόκληρο το χωριό Φουέντε Οβεχούνα. Σε μια περίοδο μεγάλης πολιτικής αναταραχής, όπου η ισπανική αριστοκρατία συγκρούεται με την εξουσία των καθολικών βασιλέων του Φερδινάνδου και της Ισαβέλλας, ο Λόπε δε Βέγα στηλιτεύει την αυθαιρεσία του φεουδαρχικού συστήματος, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνει την αποδοχή του βασιλιά και της εξουσίας του από τον λαό.


Συντελεστές

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου
Συνεργάτιδα δραματουργός: Σοφία Ευτυχιάδου
Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά – Φαμέλη
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική σύνθεση: Λευτέρης Βενιάδης
Κίνηση: Τάσος Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βίντεο: Δημήτρης Ζάχος
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Μπούσια-Αλεξάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Άελλα Τσιλικοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Γιάννης Βαρβαρέσος
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Ειρήνη Λαμπρινοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Γιώργος Παύλου
Δραματολόγος παράστασης: Εύα Σαραγά

Διανομή ρόλων

Αφηγήτρια: Μαρία Σαββίδου
Σύμβουλος της Θιουδάδ Ρεάλ, Μουσικός της Φουέντε Οβεχούνα: Γιάννης Μαστρογιάννης
Σύμβουλος της Θιουδάδ Ρεάλ, Μουσικός της Φουέντε Οβεχούνα: Ilya Algaer
Φερνάν Γκόμεθ Δε Γκουθμάν: Γιώργος Κριθάρας
Φλόρες: Θανάσης Δήμου
Ορτούνιο, Δήμιος: Χρήστος Κοντογεώργης
Ροδρίγο Τέγιεθ Χιρόν, Χωρικός: Δημήτρης Φουρλής
Θιμπράνος, Δον Μανρίκε, Ανακριτής: Τάσος Δημητρόπουλος
Εστέμπαν: Νίκος Χατζόπουλος
Λαουρένθια: Βασιλική Τρουφάκου
Χουάν Ρόχο: Γιάννης Παπαδόπουλος
Φροντόσο: Δημήτρης Κίτσος
Μπαρίλντο: Διονύσης Πιφέας
Μένγκο: Θανάσης Ζερίτης
Ολάγια: Ελένη Στεργίου
Χαθίντα: Ερατώ Πίσση
Πασκουάλα: Νάνσυ Σιδέρη
Το παιδί: Λωξάνδρα Λούκας
Βασίλισσα Ισαβέλλα, Χωρική: Μαρία Γεωργιάδου
Βασιλιάς Φερδινάνδος, Χωρικός: Μπάμπης Γαλιατσάτος


Πληροφορίες

Ημερομηνίες και Ώρες: Από 28.10.2021 έως 23.01.2022. Κάθε Τετάρτη: 19:30 & Πέμπτη – Κυριακή: 20:30

Εθνικό Θέατρο Κτίριο Τσίλλερ – Κεντρική Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22, Αθήνα | Οδηγίες πρόσβασης μέσω Google map

Τιμές Εισιτηρίων: Σάββατο, Κυριακή & επίσημες αργίες: Διακεκριμένη Ζώνη 25 ευρώ – Α’ Ζώνη 18 ευρώ – Β’ Ζώνη (Α’ Εξώστης) 15 ευρώ – Γ’ Ζώνη (Β’ Εξώστης) 10 ευρώ  | Τετάρτη & Πέμπτη: Διακεκριμένη Ζώνη 18 ευρώ – Α’ & Β’ Ζώνη 15 ευρώ – Γ’ Ζώνη (Β’ Εξώστης) 10 ευρώ  | Παρασκευή: Διακεκριμένη Ζώνη 18 ευρώ – Γενική Είσοδος 13 ευρώ – Θέσεις περιορισμένης ορατότητας 10 ευρώ

Η παράσταση θα έχει υπέρτιτλους στα αγγλικά.  Για βέλτιστη ορατότητα των υπερτίτλων προτείνεται να επιλέγετε κεντρικές θέσεις στην πλατεία και τον πρώτο εξώστη.

Οι Σκηνές του Εθνικού Θεάτρου λειτουργούν ως «αμιγείς» χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις. Η είσοδος των θεατών θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Για θεατές άνω των 18 ετών απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Για παιδιά και εφήβους από 4 έως 17 ετών, εναλλακτικά, απαιτείται η δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου self-test τελευταίου 24ώρου. Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση επίδειξης επίσημου εγγράφου, θα διενεργείται παράλληλος έλεγχος ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Εισβολέας: «Η Βιομηχανία Των Ηλιθίων»

Εισβολέας: «Η Βιομηχανία Των Ηλιθίων»

Το νέο άλμπουμ του Εισβολέα αποτελεί μια πρωτοποριακή καλλιτεχνική πρόταση: τραγούδια και αφηγήσεις εξιστορούν στο σήμερα τα ανεξίτηλα σημάδια που ...
Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών - Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Βέβηλος: Το βιβλίο των σκιών – Παρουσίαση δίσκου στο Θέατρο Βράχων

Ο Βέβηλος επιστρέφει στην γειτονιά του και στο Θέατρο Βράχων , για να παρουσιάσει τον νέο του δίσκο «Το βιβλίο ...
Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας στο Αίγιο

Η νεανική χορωδία Christophorus Kantorei από το Αltensteig της Γερμανίας, πρόκειται να δώσει συναυλία τη Δευτέρα 27 Μαΐου στις 8μ.μ ...
Παλαιά Σφαγεία

Πάτρα: Συναυλία “Φωνητικά Σύνολα Solfege Kodaly” του Δημοτικού Ωδείου στα Παλαιά Σφαγεία

Στο πλαίσιο της ενότητας εκδηλώσεων  του Δημοτικού Ωδείου Πατρών υπό τον τίτλο «Μουσική από παιδιά για παιδιά», την Δευτέρα 27 ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13937 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top