Τέταρτο
183 Προβολές

58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: “Είδες κάτι καλό;”

58
“Είδες κάτι καλό;”, είναι η συνηθισμένη μα και τόσο ουσιαστική ερώτηση, που αμέσως μου απευθύνουν οι φίλοι, που συναντώ. Φίλοι, που έκανα εδώ στην μεγάλη των εικόνων γιορτή στην Λευκοπυργιώτισσα. Φίλοι, που μας ενώνει το πιο φωτεινό σκοτάδι του κόσμου, αυτό της κινηματογραφικής αίθουσας. Φίλοι, που όταν δεν με δουν, αναρωτιούνται, σε ποιαν άκρη, άραγες, του κόσμου περιπλανιέμαι και τι φαντάσματα έχω πάρει πάλι στο κατόπι; Φίλοι σαν τον Γιώργο Κ., την Αργυρώ, τον Θανάση, τον Κώστα, τον Δανιήλ, την Βάσω, τον Γιώργο Χ. Φιλαράκια εθισμένα στην κινούμενη εικόνα. Αρρωστάκια σαν και του λόγου μου.

Καθώς η γιορτή πλησιάζει στο τέλος, κουρασμένος και θλιμμένος ταυτόχρονα, κρίνω, πως είναι η καταλληλότερη στιγμή να απαντήσω και στο δικό σας ερώτημα: “είδες κάτι καλό;”.

Αναφέρω τίτλο ταινίας και σκηνοθέτη. Αυτά αρκούν για εκείνους, που νοιάζονται. Οι αδιάφοροι δεν χρειάζονται λεπτομέρειες. Απλά περιφρόνηση. Να, λοιπόν, μια πρώτη λίστα με τα… καλά, που μέχρι τώρα έχουν απολαύσει οι “γυμνοί οφθαλμοί” μου στην Λευκοπυργιώτισσα.

υ.γ.: προσπαθείστε να μαντέψετε σε ποιά από αυτές τις ταινίες οι “γυμνοί οφθαλμοί” μου άνοιξαν και καθάρισαν, εκτός από το βλέμμα μου και την ψυχή μου.

1. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΑΓΙΣΣΑ – I AM NOT A WITCH / RUNGANO NYONI
2. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ – VIDA DE FAMILIA / ALICIA SCHERSON – CRISTIAN JIMENEZ
3. 1945 / FERENC TOROK
4. WESTERN / VALESKA GRISEBACH
5. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – TESNOTA / KANTEMIR BALAGOV
6. LEMON / JANICZA BRAVO
7. ΣΠΟΡΟΣ – BUGDAY / SEMIH KAPLANOGLU
8. ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ – THE SQUARE / RUBEN ÖSTLUND
9. ΤΟΥ ΘΕΟΥ Η ΧΩΡΑ – GOD’S OWN COUNTRY / FRANCIS LEE
10. ΟΜΗΡΟΙ – MDZEVLEBI / REZO GIGINEISHVILI
11. ZER / KAZIM OZ


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 23 Άρθρα

Νικόλαος Ε. Καββαδίας. Εθισμένος στις Κινούμενες Εικόνες και την Στρογγυλή Θεά. Από επιλογή ραδιοφωνικός παραγωγός, κατά περίσταση κινηματογραφικός "κριτικός" κι από ανάγκη διοργανωτής κινηματογραφικών προβολών. Βλέπει τα πάντα διά "γυμνού οφθαλμού" κι ακόμα ψάχνει τον δρόμο της επιστροφής στην παιδική αλάνα. Σαν πραγματικό κουρέλι τραγουδάει ακόμα.

RELATED ARTICLES

Back to Top