tetartopress

7 Οκτωβρίου 2019: Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας και Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων

disposal-1846033_1280


Η παγκόσμια συνάντηση για την Παγκόσμια Ημέρας Κατοικίας 2019 θα φιλοξενηθεί από την κυβέρνηση του Μεξικού στην Πόλη του Μεξικού στις 7 Οκτωβρίου 2019.

Το UN-Habitat προωθεί αυτή τη χρονιά τη συμβολή των πρωτοποριακών τεχνολογιών αιχμής για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων για την επίτευξη του στόχου 11 αειφόρου ανάπτυξης: ασφαλείς, ανθεκτικές και βιώσιμες πόλεις. Πέραν των στερεών αποβλήτων, αυτό περιλαμβάνει όλα τα απόβλητα που παράγονται από ανθρώπινες δραστηριότητες (στερεά, υγρά, οικιακά, βιομηχανικά και εμπορικά), τα οποία εξακολουθούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες στην αλλαγή του κλίματος, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας παρουσιάζει σε τίτλους τις θέσεις του για τη μείωση και την οικολογική, αποκεντρωμένη διαχείριση των αστικών στέρεων αποβλήτων:

1. Δεν είμαστε η μοναδική χώρα που αντιμετωπίζει το πρόβλημα μείωσης και διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων. Είμαστε όμως μία από τις  χώρες που δυσκολεύεται να συντονιστεί και να πάρει συγκεκριμένα και πρακτικά μέτρα για τη μείωση τους, αν και υπάρχει ένα σχετικά καλό νομοθετικό πλαίσιο, περιφερειακά και τοπικά σχέδια, που χρειάζονται όμως να επικαιροποιηθούν.

2. Οι «ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ» θεωρούν ότι η ορθολογικότερη/ οικολογικότερη διαχείριση των αστικών αποβλήτων είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη με την αλλαγή συμπεριφοράς και αντίληψης των πολιτών και των επιχειρήσεων» αλλά και με την αξιόπιστη και αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού, Περιφερειακού και Τοπικού σχεδιασμού.

3. Η θέση τους είναι ότι «Το καλύτερο απόβλητο είναι αυτό που δεν παράχθηκε ποτέ» και για αυτό δίνουν μεγαλύτερο βάρος ιεραρχικά στην πρόληψη, στην ελαχιστοποίηση του όγκου των αποβλήτων, στην επαναχρησιμοποίηση και στη συνέχεια, ως τέταρτη, και όχι ως καλύτερη επιλογή, στην ανακύκλωση. Συγκεκριμένα θεωρούν ότι ανακύκλωση δεν είναι μόνο ο μπλε κάδος και πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες διαχωρισμού στην πηγή και τοποθέτησης των υλικών σε ξεχωριστούς κάδους όπως π.χ. γυαλί, χαρτί, μελάνια, μπαταρίες, λαμπτήρες κ.ά. Υπάρχουν και κατηγορίες υλικών όπως π.χ. τα κλαδέματα, ελαστικά, τηγανέλαια, μπάζα κ.λπ. που και για αυτά υπάρχει η δυνατότητα αποκομιδής και διαχείρισης με έναν ορθολογικό, οικολογικό και οικονομικό τρόπο.

4. Ειδικά για την Περιφέρεια της Αθήνας Αττικής: Στη μεγάλη Περιφέρεια της Αττικής, ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Χ.Υ.Τ.Α. που βρίσκεται στην υποβαθμισμένη περιοχή του Δήμου Φυλής έχει χαρακτηριστεί ως «…ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενιές…». (Απόσπασμα από την Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, 18 – 20.09.2013). Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Ακόμα και περιβαλλοντικοί νόμοι με θετικό πρόσημο όπως π.χ. ο Εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων, «υπονομεύονται», χάνουν τη δυναμική τους, την ηθική τους αξία και τον κοινωνικό τους χαρακτήρα, όπως έγινε με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής, με την ασάφεια και την ατολμία του οποίου διαιωνίζεται η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής.

5. Ειδικότερα για το ΧΥΤΑ Φυλής, οι πάγιες θέσεις των ΦτΦ συγκλίνουν με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ: «για να μπορέσει να υλοποιηθεί ομαλά ένας τέτοιος σχεδιασμός στην Αττική, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η κρίση που υφέρπει και αυτό σημαίνει -όσο κι αν ακούγεται παράδοξο- την άμεση κατασκευή νέων χώρων τελικής διάθεσης, στη βάση της δίκαιης κατανομής των βαρών, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη τον κορεσμό του Θριασίου πεδίου, σε εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης. Όσοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρξει -για τα επόμενα χρόνια- ομαλή διαχείριση των απορριμμάτων χωρίς την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ, κραδαίνοντας τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες τους, το μόνο που επιτυγχάνουν -συνειδητά ή ασυνείδητα- είναι τη διαιώνιση της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής και την εξυπηρέτηση των εργολαβικών συμφερόντων, που σχετίζονται με αυτήν και την προετοιμαζόμενη καύση των απορριμμάτων.» (16.09.2019). Η αντικοινωνική και περιβαλλοντικά ρατσιστική νοοτροπία Not In My Back Yard/ «όχι στη δική μου αυλή», τα σκουπίδια στη Φυλή, στη Δυτική Αττική, πρέπει κάποια στιγμή να αλλάξει. Οι ΦτΦ στηρίζουν τον αγώνα όσων κατοίκων και μαθητών αγωνίζονται στο παραπάνω πνεύμα για περιβαλλοντική δικαιοσύνη, να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής.

6. Για την καύση: Οι ΦτΦ διαφωνούν με την καύση απορριμμάτων και συμπαραστέκονται στον αγώνα της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου για να σταματήσει η καύση RDF στη τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece έχει θέσει πολύ υψηλά στο πρόγραμμά του τη μείωση και την οικολογική, αποκεντρωμένη και κοινωνικά δίκαιη διαχείριση των στερεών αστικών αποβλήτων και υλοποιεί το ενημερωτικό πρόγραμμα «Λιγότερα Απόβλητα – Καλύτερη Ζωή».

Περισσότερες πληροφορίες για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top