tetartopress

8 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομίας

8 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομίας

8 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομίας


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Παθολογικής Ανατομικής, στις 8 Νοεμβρίου 2023, η ελληνική οικογένεια των Ιατρών Παθολογοανατόμων έρχεται, για μια ακόμη φορά, να συστηθεί και να ενημερώσει για τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο των Παθολογοανατόμων στην Ιατρική και στην περίθαλψη των ασθενών. Όπως αναλυτικά αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους:

 

Τι κάνει ο Παθολογοανατόμος για τον ασθενή:

 

Κάθε μέρα, οι Παθολογοανατόμοι επηρεάζουν σχεδόν όλες τις πτυχές της φροντίδας των ασθενών, από τη διάγνωση καλοήθων νόσων, όπως η γαστρίτιδα, τη διαχείριση σοβαρότερων χρόνιων ασθενειών, όπως η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση προκαρκινικών καταστάσεων, έως τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Γνωρίζουμε όλοι, ότι οποιαδήποτε αλλοίωση εξαιρεθεί από το σώμα μας, όσο αθώα και να φαίνεται, είναι απαραίτητο να εξετασθεί ιστολογικά. Οι Παθολογοανατόμοι θέτουν τη διάγνωση σε όλους τους τύπους καλοήθων και κακοήθων αλλοιώσεων, όλων των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού, με μελέτη μικρών δειγμάτων ιστών (βιοψίες) ή μεγάλων παρασκευασμάτων μετά από θεραπευτικό χειρουργείο (όπως αφαίρεση όγκων).

Η ιστολογική έκθεση των Παθολογοανατόμων δίνει την τελική διάγνωση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα ληφθούν οι ενδεδειγμένες αποφάσεις για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ασθενών από τους κλινικούς γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

 

Ο Παθολογοανατόμος στην σύγχρονη Ιατρική:

 

Παράλληλα με την κλασσική Παθολογική Ανατομική, στη σημερινή εποχή ο Παθολογοανατόμος έρχεται να συμπλεύσει με την υπόλοιπη Ιατρική κοινότητα πάνω σε δυο μείζονες επιστημονικές επαναστάσεις: την επανάσταση της μοριακής βιολογίας και την ψηφιακή επανάσταση στην Παθολογική Ανατομική.

Ο Παθολογοανατόμος διαχειρίζεται κατάλληλα το πολύτιμο και συχνά λιγοστό ιστολογικό υλικό κάθε ασθενούς.Είναι ο υπεύθυνος για την ενσωμάτωση και ερμηνεία των κλασσικών και μοριακών βιοδεικτών, που ανιχνεύονται σε δείγματα ιστών, στο πλαίσιο των ιστολογικών ευρημάτων που σφράγισαν τη διάγνωση.Με τον τρόπο αυτό, δίνει κρίσιμες απαντήσεις για την επιλογή εξατομικευμένων θεραπειών, κυρίως όταν πρόκειται για κακοήθη νεοπλάσματα, κατέχοντας με θεμελιώδη ρόλο στη σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου.

 

Ανάγκες των Παθολογοανατομικών Εργαστηρίων στην σύγχρονη Ιατρική Εποχή:

 

Οι νέες επιστημονικές γνώσεις και οι διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις βάζουν διαρκώς προκλήσεις στους Παθολογοανατόμους, οι οποίοι πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς, ακολουθώντας απαιτητική δια βίου εκπαίδευση. Αυξανόμενου του αριθμού των ιστολογικών δειγμάτων, των ποιοτικών απαιτήσεων της διάγνωσης και των ειδικών εξετάσεων που διενεργούμε, οι ανάγκες σε Παθολογοανατόμους αυξάνονται παγκόσμια. Ωστόσο, ο αριθμός των ειδικευμένων Παθολογοανατόμων και των ειδικευομένων ιατρών ελαττώνεται.

Με βάση το μέσο όρο των Παθολογοανατόμων / πληθυσμό παγκόσμια, η Ελλάδα χρειάζεται περί τους 450 Παθολογοανατόμους. Σήμερα, εργάζονται σε δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια, λιγότεροι από 340. Τα στοιχεία αυτά καλούν για την προσοχή της πολιτείας στην υποστελέχωση των Εργαστηρίων μας ιδίως στο Δημόσιο Τομέα.

Επιπλέον, τα Παθολογοανατομικά Εργαστήρια πρέπει να εξοπλιστούν με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για να ανταποκριθούν στις παραπάνω επιστημονικές επαναστάσεις, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις σύγχρονες κλινικές ανάγκες.

Χρειάζονται σύγχρονα μηχανήματα για την ανάπτυξη και εξέλιξη μονάδων Μοριακής Παθολογικής Ανατομικής καθώς και τεχνολογικός εξοπλισμός για την προαγωγή της μηχανοργάνωσης, της ψηφιοποίησης και της ανάλυσης της εικόνας με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.Τα πεδία αυτά θα χρειαστεί επίσης να στελεχωθούν με κατάλληλα εκπαιδευμένο αντίστοιχο επιστημονικό προσωπικό.


Η οικογένεια μας:

 

«Παρά τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, όλοι οι Παθολογοανατόμοι και οι στενοί συνεργάτες μας Βιολόγοι, Τεχνολόγοι, Παρασκευαστές και Γραμματείς μέλη της οικογένειας κάθε Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής.

Σας περιμένουμε στα Εργαστήριά μας να γνωριστούμε και να συζητήσουμε πρόθυμα ό,τι σχετικό σας απασχολεί. Αν θέλετε, να πληροφορηθείτε περισσότερα για την ειδικότητα μας, σας καλούμε να επισκεφτείτε την Ιστοσελίδα μας (www.pathology.gr), να δείτε το σχετικό infographic στη σελίδα μας στο facebook, το animation spot που δημιουργήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα, ή και να απευθυνθείτε στο 2106725532.

Τα τεχνήματα που παρατίθενται έχουν προέλθει από στοιχεία που οι παθολογοανατόμοι παρατηρούμε στο μικροσκόπιο και αποτελούν πηγή καλλιτεχνικής δημιουργίας».

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Αδέσποτα Κορμιά» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Τα «Αδέσποτα Κορμιά», το πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ της Ελίνας Ψύκου που διακρίθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, έρχεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στις ...
«Η αρπαγή» - Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» – Η επιθυμία της μητρότητας ως επιταγή της κανονικότητας στη μοναξιά των κοινωνιών μας

«Η αρπαγή» (Le ravissement). (μετάφραση πρωτότυπου τίτλου: «Η έκσταση»). Σκηνοθεσία: Ιρίς Καλτενμπάκ. Πρωταγωνιστούν: Χαφσία Χερζί, Αλέξις Μανέντι, Νίνα Μερίς. Γαλλία, ...
«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» - Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

«ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο» – Έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη στην a.antonopoulou.art

Η νέα έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη που ξεκινά την Πέμπτη 16 Μαΐου στην γκαλερί a.antonopoulou.art, είναι μια σειρά έργων, ζωγραφικής ...
«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

«Βασιλιάδες του Κόσμου» από 16 Μαΐου στους κινηματογράφους

Η Weirdwave,  από τις 16 Μαΐου, παρουσιάζει στα θερινά την  ταινία της Λάουρα Μόρα «Βασιλιάδες του Κόσμου»,  που απέσπασε το ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13902 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top