Τέταρτο

Αφιέρωμα με μικρού μήκους ταινίες που βασίζονται σε διηγήματα του Αντώνη Σαμαράκη σε Άστορ και Ανδόρα


Ο μεγάλος πεζογράφος εμπνέει τους μικρομηκάδες. Το 2020 είχε ανακηρυχτεί έτος Αντώνη Σαμαράκη τιμώντας την προσφορά του σημαντικού συγγραφέα στην ελληνική πεζογραφία. Τα ζητήματα του Κορωναΐού δεν επέτρεψαν να τιμηθεί δεόντως ο συγγραφέας των έργων «Το Ποτάμι»,, «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Λάθος» και τόσων άλλων εξαιρετικών ιστοριών. Η t-shOrt, με σημαντική πορεία στην ελληνική κινηματογραφία, ειδικότερα δε στην ελληνική μικρού μήκους κινηματογραφία, συμβάλλει με το αφιέρωμα αυτό στην τιμή στον μεγάλο συγγραφέα.

Οκτώ (8) σκηνοθέτες μικρού μήκους ταινιών (Άρης Μπαφαλούκας, Γιάννης Καραπιπερίδης, Νάνσυ Σπετσιώτη, Κυρηναίος Παπαδημάτος, Μιχάλης Φελάνης, Σάββας Σταύρου, Γεωργία Νικολάου, Χρυσηίδα Γαζή), εμπνεύστηκαν από διηγήματά του και μετέφεραν στην οθόνη, με διαφορετικό τρόπο ο καθένας, τα έργα του: «Το Ποτάμι», «Ο ήλιος έκαιγε πολύ», «Σ΄ ένα συνοριακό σταθμό», «Φυστίκια Αιγίνης».

Διαχρονικά από την παλαιότερη (1989) μέχρι την νεώτερη (2019) καταγράφονται οι απόψεις δημιουργών του κινηματογράφου με ευαισθησία, δυναμική, και τόλμη μεταφέροντάς μας τις εικόνες και τους ήχους που φαντάστηκαν να υπάρχουν μέσα στις λέξεις και τις φράσεις των κειμένων του.

Στο επετειακό αφιέρωμα (Άστορ) θα παρευρεθούν η Ελένη Σαμαράκη (σύζυγος του συγγραφέα), οι σκηνοθέτες των ταινιών καθώς και άνθρωποι του πολιτισμού, του βιβλίου και του κινηματογραφικού χώρου για μια μικρή εισαγωγή 30 λεπτών στην έναρξη της προβολής.

Η t-shOrt με την αγάπη και το πάθος για την μικρή φόρμα του σκηνοθέτη, παραγωγού και διανομέα Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη φρόντισε για την καλύτερη δυνατή προβολή των 8 ταινιών και σας καλεί να απολαύσετε, στην δια ζώσης προβολή του αφιερώματος στους κινηματογράφους τις εμπνευσμένες ταινίες που έχουν συνολική διάρκεια 2 ωρών.

Το αφιέρωμα δεν είναι μόνο επετειακό με την προβολή του στις 9 Δεκεμβρίου ώρα 17:30 στον κινηματογράφο «Άστορ» (Σταδίου 28 – στοά Κοραή) αλλά επιχειρεί την έξοδό του με κανονική διανομή στον κινηματογράφο «Ανδόρα» τις Δευτέρες και Τρίτες 14, 15, 20 και 21 Δεκεμβρίου στις 17:30 στοχεύοντας στο μεγάλο κοινό που θέλει να δει και να απολαύσει τις μικρές αυτές δημιουργίες. Η είσοδος κοστίζει 5 ευρώ. Το αφιέρωμα θα προβληθεί και στη Θεσσαλονίκη από την αρχή του νέου έτους με την συνεργασία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


Οι ταινίες του αφιερώματος

1. Το ποτάμι

Σκηνοθεσία: Άρης Μπαφαλούκας
Διάρκεια: 9′ 45”, Μυθοπλασία, 16 χιλ., Έγχρωμη, 1995

Ένα ποτάμι αποτελεί σύνορο δύο αντίπαλων στρατοπέδων σε περίοδο πολέμου. Ο Βασίλης ένας στρατιώτης αψηφώντας τις διαταγές, κολυμπάει σε αυτό…

2. Η Απέναντι Όχθη
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Φελάνης
Διάρκεια: 9′ 25”, Μυθοπλασία, Έγχρωμη, 2011

Ένας στρατιώτης παρακούει τις εντολές της Μεραρχίας, το όριο που τους έχουν θέσει, για να φτάσει στο ποτάμι που είναι ο απαγορευμένος καρπός για τους στρατιώτες, έτσι έρχεται αντιμέτωπος με έναν άλλο άντρα. Είναι εχθρός; Και αν ναι, τι τους χωρίζει πραγματικά; Η ιστορία παραβάλει το αντιπολεμικό μήνυμα που ήθελε να εκφράσει ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης.

3. Το ποτάμι
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραπιπερίδης
Διάρκεια: 20,΄ Σπουδαστική, 16 χιλ., Έγχρωμη, 1995

Ένας στρατιώτης παρακούει τις εντολές της Μεραρχίας, το όριο που τους έχουν θέσει, για να φτάσει στο ποτάμι που είναι ο απαγορευμένος καρπός για τους στρατιώτες, έτσι έρχεται αντιμέτωπος με έναν άλλο άντρα. Είναι εχθρός; Και αν ναι, τι τους χωρίζει πραγματικά; Η ιστορία παραβάλει το αντιπολεμικό μήνυμα που ήθελε να εκφράσει ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης.

4. Το ποτάμι
Σκηνοθεσία: Georgia Bloo Nicolaou
Διάρκεια: 11′ 50”, Μυθοπλασία, Έγχρωμη, 2016

Άνοιξη 1942. Στα μέσα του 2ου παγκοσμίου Πολέμου, ένας στρατιωτικός λόχος βρίσκεται κατασκηνωμένος στο δάσος κατά τη διάρκεια μιας εκεχειρίας. Η προσωρινή ειρήνη και η αυξανόμενη ανοιξιάτικη ζέστη, τους παραπλανεί σε μια παραίσθηση ασφάλειας και ξεγνοιασιάς. Μετά από ένα νοσταλγικό όνειρο, ο Άντονυ, ένας νεαρός στρατιώτης, επιχειρεί να διατηρήσει την ανθρωπιά και ταυτότητά του, ψάχνοντας Κάθαρση στα νερά του κοντινού ποταμού.
Βασισμένο στο διήγημα ‘Το Ποτάμι’ του Αντώνη Σαμαράκη.

5. Σ’ ένα συνοριακό σταθμό
Σκηνοθεσία: Νάνσυ Σπετσιώτη
Διάρκεια: 10′ 50”, Μυθοπλασία, 35 χιλ., Έγχρωμη

Ένας ηλικιωμένος σταθμάρχης δουλεύει χρόνια σ’ έναν συνοριακό σταθμό. Παρακολουθεί τα τραίνα να φεύγουν, αλλά αυτός παραμένει εκεί…

6. Φιστίκια Αιγίνης
Σκηνοθεσία: Σάββας Σταύρου
Διάρκεια: 17′, Μυθοπλασία, Έγχρωμη, 2019

Μετά το θάνατο της μητέρας του, η οποία πνίγηκε από ένα φιστίκι Αιγίνης, και ζώντας ακόμα στο πατρικό του, ο μοναχικός σαραντάρης Γιώργος καταστρώνει προσεκτικά ένα περίπλοκο σχέδιο αυτοκτονίας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο Γιώργος αφήνει δικαιολογίες, εμπόδια και ανθρώπους να αναβάλλουν τη πράξη του αυτή, αγνοώντας ίσως τον πραγματικό λόγο που τον οδηγεί στην αυτοχειρία.


7. Ο ήλιος έκαιγε πολύ
Σκηνοθεσία: Κυρηναίος Παπαδημάτος
Διάρκεια: 26΄, Μυθοπλασία, 16 χιλ., Έγχρωμη, 1989

“Η ταινία που δεν θα δείτε, αποτέλεσε την σπουδαστική/πτυχιακή μου ταινία, στις πολύ αρχές της δεκαετίας του ’90. Ήταν μια ταινία που αποπειράθηκε να δημιουργήσει ένα 20χρονο παιδί, το οποίο δεν ήθελε πραγματικά να κάνει μια ταινία, αλλά έπρεπε να κάνει μια ταινία. Η ταινία που θα  δείτε, αποτελεί μια διασκευή της προηγούμενης από τον ίδιο (;) άνθρωπο..30 περίπου χρόνια μετά. Η πρώτη ταινία ήταν ομιλούσα διάρκειας 26:00 λεπτών, η δεύτερη βουβή, διάρκειας 6:30 λεπτών. Στην πραγματικότητα η δεύτερη ταινία αποτελεί την προσπάθεια εκδίκησης του εαυτού της.. Ετεροχρονισμένα, ευχαριστώ, ” Κυρηναίος Παπαδημάτος

8. Ο ήλιος έκαιγε πολύ
Σκηνοθεσία: Χρυσηίδα Γαζή
Διάρκεια: 11΄, Σπουδαστική, S16 χιλ., Έγχρωμη, 2000

Παρακολουθούμε μια σημαδιακή μέρα της ζωής ενός ανθρώπου. Η τύχη τού παίζει άσχημο παιχνίδι. Οι ισορροπίες είναι λεπτές. Η στέρηση από την έλλειψη χρημάτων, ακόμα και φαγητού, αποτυπώνεται κυρίαρχα στον ήρωα. Η τύχη του παραμονεύει, και μπροστά στο δίλημμα της καλής παρουσίας για μια θέση στον ήλιο, κερδίζει για άλλη μια φορά η ατυχία, ενώ εκείνος χάνει ίσως και την τελευταία ευκαιρία να βρει δουλειά.

Πληροφορίες

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 17:30, Κιν/φος Άστορ, Σταδίου 28, (Στοά Κοραή) | Οδηγίες Πρόσβασης μέσω Google map

Δευτέρα & Τρίτη 13, 14, 20, 21 Δεκεμβρίου, 17:30 Κιν/φος Ανδόρα, Σεβαστουπόλεως 117, Αμπελόκηποι | Οδηγίες Πρόσβασης μέσω Google map

Είσοδος 5 ευρώ

Περισσότερες πληροφορίες: www.t-short.gr

Τηλέφωνα επικοινωνίας 210 32 11 950 | 210 69 80 796

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 8900 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

 

Back to Top