Τέταρτο
110 Προβολές

«Αφηγήσεις από έναν… Γκαζιέρη» και ελεύθερη ξενάγηση στο Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου τις Κυριακές του Νοεμβρίου
Οι Κυριακές του Νοεμβρίου σε ταξιδεύουν στην ιστορία του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου. Κυριακές 10, 17, 24 Νοεμβρίου 2019

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ανοίγει τις πόρτες του και τις Κυριακές και μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε ένα σπάνιο μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, στην καρδιά της πόλης. Έτσι λοιπόν, μας περιμένει ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από τις «Αφηγήσεις από έναν… Γκαζιέρη», ένα ειδικά σχεδιασμένο θεατρικό δρώμενο που στόχο έχει να μας φέρει πιο κοντά στη ζωή των ανθρώπων του εργοστασίου, καθώς και μέσα από μία ξεχωριστή ξενάγηση με ελεύθερη είσοδο στο χώρο του Μουσείου.

Τι είναι ο… φανοκόρος; Ήταν εύκολη η δουλειά στους φούρνους; Πώς δουλεύει μία σέσουλα; Το καυσαέριο θεραπεύει τα βρογχικά; Τις Κυριακές του Νοεμβρίου, ένας… γκαζιέρης περιμένει τους επισκέπτες μέσα στην καρδιά του εργοστασίου, στο κτίριο των Παλαιών Φούρνων. Σκοπός; Μέσα από την αμεσότητα και τη ζωντάνια του θεάτρου, τις Κυριακές 10, 17 και 24 Νοεμβρίου, θα τους βοηθήσει να προσεγγίσουν τη ζωή που υπήρχε στο βιομηχανικό μουσείο και να γίνουν κομμάτι της ιστορίας.

Ο Αναστάσιος Χριστοφιλόπουλος, ηθοποιός και ερμηνευτής, υπό την επιμέλεια του Χρήστου Χριστόπουλου από την ομάδα θεάτρου «Ανεμόμυλοι», μεταμορφώνεται σε εργάτη και μας παρουσιάζει, μέσα από τις δικές του εμπειρίες, την ιστορία, τις συνθήκες εργασίας, τα μηχανήματα και τα εργαλεία του 19ου αιώνα, τις σχέσεις των εργαζομένων με τους εργοδότες, τη χρήση και την αξία του φωταερίου για την πρωτεύουσα και τους κατοίκους της, τη δουλειά των εργατών στο δίκτυο διανομής και όχι μόνο… Ενώ το κείμενο που παρουσιάζεται περιλαμβάνει αποσπάσματα του βραβευμένου μονόλογου «Στην αλλαγή του χρόνου» από τη συγγραφέα Αδαμαντία Ξηρίδου.

Ταυτόχρονα, την Κυριακή  24 Νοεμβρίου, μπορούμε να μάθουμε για την ιστορία του Μουσείου μέσα από μία μοναδική ξενάγηση. Μαζί με τους έμπειρους ανθρώπους του Μουσείου, ακολουθούμε τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, ερχόμαστε σε επαφή με τις μυρωδιές, ακούμε τις ιστορίες των εργαζομένων μέσα από τα κορνούτα, αγγίζουμε τις μηχανές που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα και γέμιζαν με ενέργεια και φως την πόλη.

Είμαστε καλεσμένοι να ταξιδέψουμε, να φτυαρίσουμε το λιθάνθρακα, να συντροφεύσουμε τους εργάτες που ζούσαν και εργάζονταν στο εργοστάσιο και να μετατρέψουμε τις Κυριακές του Νοεμβρίου σε ξεχωριστές εμπειρίες, ανακαλύπτοντας την ιστορία της πόλης.


Πληροφορίες:

«Αφηγήσεις από έναν… Γκαζιέρη»
Πότε: Κυριακή 10, 17, 24 Νοεμβρίου 2019
Ώρες διεξαγωγής: 12:00-13:30
Πού: Παλαιοί Φούρνοι
Κόστος: Η τιμή εισόδου στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου (1 ευρώ)
*Η διάρκεια του δρώμενου θα είναι για 30 λεπτά και θα επαναλαμβάνεται 3 φορές.
**Για περισσότερες πληροφορίες: 213 0109325

Κυριακάτικη ξενάγηση

Πότε: 24 Νοεμβρίου 2019
Ώρα: 11:00
Πού: Κεντρική καμινάδα δίπλα στο καφέ
Για οικογένειες και παιδιά άνω των 7 ετών
Ελεύθερη Είσοδος
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Πειραιώς 100, Γκάζι
213 0109300, 213 0109325
[email protected]
www.gasmuseum.gr
Πρόσβαση: Μετρό: Σταθμός «Κεραμεικός», Τρόλεï: No. 21 (από Ομόνοια), Στάση «Φωταέριο», Λεωφορεία: 049, 815, 838, 914, Β18, Γ18, Στάση «Φωταέριο»


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 
 
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 5755 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Back to Top