tetartopress

«Αγαπημένη μου Lyda» – Γράμματα για μια ζωή…

lyda


«Γράψε μου, γράψε μου, γράψε μου». Πως αλλιώς να κρατηθεί στη ζωή μια νέα γυναίκα την εποχή του Μεσοπολέμου μακριά από το σπίτι της; Εξόριστη σχεδόν στο Τουρκοπάλουκο της Ηπείρου, η Κερκυραία δασκάλα Μπεμπούλα αλληλογραφεί με την αγαπημένη της αδερφή Ροζαλίνδη για να μειώσει την απόσταση που δημιούργησε η μετάθεσή της.

Οι επιστολές της προς τη Lyda (Ροζαλίνδη), περιγράφουν τις μέρες της πρωταγωνίστριας στο μακρινό χωριό, επιτρέποντας στον αναγνώστη να την ακολουθήσει σε μια ενδιαφέρουσα μετάβαση. Τη γνωρίζουμε μικρό κορίτσι, με χαρακτηριστική ευθυμία παρά τις δυσκολίες που συναντά, παρά τα λιγοστά χρήματα που δεν της φτάνουν «ούτε για δυο αυγά» και παρά την καχύποπτη αντιμετώπιση των γύρω της. Στα πρώτα της γράμματα οι σκέψεις της τρέχουν, μπερδεύονται, τραγουδάνε σχεδόν τις στεναχώριες της. Η στενομυαλιά του περίγυρου την καταβάλει αλλά δεν το βάζει κάτω. Καταγράφει μανιωδώς για να μιλήσει, να μην ξεχάσει. Και ύστερα γίνεται ότι γίνεται πάντα. Την προλαβαίνει η ζωή. Από μικρό κορίτσι με θάρρος και ανυπομονησία γίνεται μέσα σε λίγα χρόνια μια γυναίκα ώριμη και κουρασμένη.

Το σύντομο επιστολικό μυθιστόρημα-ντοκουμέντο του Αποστόλη Αρτινού είναι ένας ενδιαφέρον συνδυασμός άκρως «ζωντανών» επιστολών με τη γλώσσα της εποχής, που συμπληρώνεται από κείμενα από το τετράδιο της δασκάλας, αποσπάσματα και ποιήματα. Σε ύφος μεταμοντέρνο, ο συγγραφέας ενδιάμεσα σκορπάει τις δικές του σκέψεις και τα συναισθήματα, ψυχογραφώντας έναν άνθρωπο και μια εποχή. Το παιχνίδι αυτό τυλίγει την ιστορία με μια διαφορετική γοητεία, αφού ο συγγραφέας φαίνεται να μην θέλει να έχει την απόλυτη εξουσία πάνω στην ηρωίδα του αλλά να της δώσει μια δική της ζωή και από αυτή την απόσταση σιγά σιγά να την πλησιάσει.

Αυτό που μένει στο τέλος είναι η θεραπευτική ισχύς των επιστολών. Σε μια εποχή που όλα λέγονται με συντομεύσεις, αν λέγονται καθόλου, τα γράμματα που γράφει η Μπεμπούλα μας θυμίζουν πως πάντα ο γραπτός λόγος θα είναι εκεί για να υποβαστάξει τις πιο βαθιές μας σκέψεις. Και ακόμα περισσότερο τις πράξεις που κανείς δε βλέπει.

[wc_box color=”secondary” text_align=”left”]
«Αγαπημένη μου Lyda»


Εκδόσεις Κριτική

Συγγραφέας: Αποστόλης Αρτινός
Ημερομηνία έκδοσης: 2017

[/wc_box]


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 123 Άρθρα

Γεννήθηκε πριν κάμποσα χρόνια στην Πάτρα, κι από τότε ψάχνει τον τόπο που θα την κρατήσει. Σπούδασε δημοσιογραφία και φωτορεπορτάζ και προσωρινά ζει και εργάζεται στην Αθήνα, συγκατοικώντας με ένα μεγάλο σκύλο. Ξοδεύει την ενέργειά της σε ταξίδια, λογοτεχνία, μελαγχολικές μουσικές, όμορφες ταινίες και καλό φαγητό. Παρ’ ότι εκ φύσεως πεσιμίστρια, πιστεύει πως η ομορφιά της ζωής υπάρχει παντού, και αυτό προσπαθεί να αποτυπώνει με τις φωτογραφίες και τα κείμενά της. http://syn-grafika.blogspot.gr/ http://naliaginger.tumblr.com/

RELATED ARTICLES

Back to Top