tetartopress

Αγωνία για τη νεαρή τραυματισμένη φάλαινα στο Σαρωνικό


update 29/1/ – 17:00: Μετά από χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής στην βραχώδη παραλία Σελίνια της Σαλαμίνας, ο ζιφιός έδειξε σημεία έντονης βελτίωσης. Ενώ είχε προγραμματιστεί από την Δρ. Αναστασία Κομνηνού, να γίνει ακτινολογικός έλεγχος στο ρύγχος, με χρήση ειδικού φορητού ακτινολογικού μηχανήματος το ζώο απομακρύνθηκε και πάλι από μόνο του πλέοντας προς τα ανοικτά. Οι κτηνίατροι, βιολόγοι και εθελοντές δύτες παραμένουν στη περιοχή -υπό καταρρακτώδη βροχή- μέχρι νεoτέρας. Παράκληση εάν κάποιος δει το ζιφιό να έχει επαναπροσαράξει σε άλλη περιοχή να ενημερώσετε άμεσα το πλησιέστερο λιμεναρχείο (108).

Το  Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών Αρίων και η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ ειδοποιήθηκαν εκ νέου για την επαναπροσάραξη του νεαρού τραυματισμένου Ζιφιού (είδος ραμφοφάλαινας) στη Σαλαμίνα στο Σαρωνικό το πρωί του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου.

Οι ραμφοφάλαινες (Ziphius cavirostris) είναι κοινές στα ελληνικά νερά, ειδικά σε βαθύτερες τάφρους και κορυφογραμμές της θάλασσας όπου υπάρχει διαθέσιμη τροφή.

Όπως αναφέρεται από τον Αρίων: Η Ομάδα διάσωσης Κτηνιάτρων του Αρίων (Παύλος Πέζαρος), Βιολόγων (Νικήτας Βογιατζής) και εθελοντών ανταποκρίνεται και παρέχει ιατροφαρμακευτική αγωγή στο ζιφιό επιτόπου.

Υπενθυμίζεται πως ο νεαρός Ζιφιός βρέθηκε αρχικά να έχει προσαράξει σε βραχώδη ακτή στο 3ο λιμανάκι της Βουλιαγμένης την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου. Άμεσα έγινε συντονισμός μεταξύ των κτηνιάτρων του Αρίων, εθελοντών δυτών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και στελεχών του Λιμεναρχείου Βουλιαγμένης για τη διάσωση του νεαρού θαλάσσιου θηλαστικού, μήκους περίπου 3,5 μέτρων. Το θαλάσσιο θηλαστικό με τη βοήθεια των δυτών οδηγήθηκε με ασφάλεια στην ανοιχτή θάλασσα.


Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου η νεαρή ραμφοφάλαινα επαναπροσάραξε στον Φλοίσβο. H ομάδα κτηνιάτρων της Αθήνας του Αρίωνα μαζί με ειδικευμένος βιολόγος Νικήτας Βογιατζής , την καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, μαζί με την ομάδα εθελοντών δυτών (Save Life Lifeguard Hella SAR Volunteer/Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης) και το αρμόδιο Λιμεναρχείο εξέτασαν και υποστήριξαν ιατρικά τον νεαρό Ζιφιό . Το θηλαστικό έφερε τραυματισμό στο ρύγχος και ήταν απαραίτητη η φροντίδα των ειδικών.

Αργότερα το βράδυ, αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να οδηγηθεί ο νεαρός Ζιφιός σε βαθύτερη περιοχή από την ομάδα Διάσωσης του Αρίων και τους δύτες επειδή το θηλαστικό ανταποκρίνονταν στην ιατρική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση Πεταλούδες στο στομάχι ...
Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον

Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» βασισμένη στο παραδοσιακό παραμύθι της Γαλλίδας Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve έρχεται στο θέατρο «Πάνθεον» ...
Μεγάλος Ιεροεξεταστής - Μηχανουργείο

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής στο Μηχανουργείο στην Πάτρα

Η παράσταση «Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής», σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη ανεβαίνει στο Μηχανουργείο από τη Σάββατο 28 Ιανουαρίου, για 6 παραστάσεις ...
«Λαχτάρα για κεράσια»

«Λαχτάρα για κεράσια» στην Αμαξοστοιχία Τρένο στο Ρουφ

Τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ θα γιορταστούν με την επαναφορά στη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12369 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top