tetartopress

Αγωνία για τη νεαρή τραυματισμένη φάλαινα στο Σαρωνικό


update 29/1/ – 17:00: Μετά από χορήγηση της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής στην βραχώδη παραλία Σελίνια της Σαλαμίνας, ο ζιφιός έδειξε σημεία έντονης βελτίωσης. Ενώ είχε προγραμματιστεί από την Δρ. Αναστασία Κομνηνού, να γίνει ακτινολογικός έλεγχος στο ρύγχος, με χρήση ειδικού φορητού ακτινολογικού μηχανήματος το ζώο απομακρύνθηκε και πάλι από μόνο του πλέοντας προς τα ανοικτά. Οι κτηνίατροι, βιολόγοι και εθελοντές δύτες παραμένουν στη περιοχή -υπό καταρρακτώδη βροχή- μέχρι νεoτέρας. Παράκληση εάν κάποιος δει το ζιφιό να έχει επαναπροσαράξει σε άλλη περιοχή να ενημερώσετε άμεσα το πλησιέστερο λιμεναρχείο (108).

Το  Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών Αρίων και η Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ ειδοποιήθηκαν εκ νέου για την επαναπροσάραξη του νεαρού τραυματισμένου Ζιφιού (είδος ραμφοφάλαινας) στη Σαλαμίνα στο Σαρωνικό το πρωί του Σαββάτου 29 Ιανουαρίου.

Οι ραμφοφάλαινες (Ziphius cavirostris) είναι κοινές στα ελληνικά νερά, ειδικά σε βαθύτερες τάφρους και κορυφογραμμές της θάλασσας όπου υπάρχει διαθέσιμη τροφή.

Όπως αναφέρεται από τον Αρίων: Η Ομάδα διάσωσης Κτηνιάτρων του Αρίων (Παύλος Πέζαρος), Βιολόγων (Νικήτας Βογιατζής) και εθελοντών ανταποκρίνεται και παρέχει ιατροφαρμακευτική αγωγή στο ζιφιό επιτόπου.

Υπενθυμίζεται πως ο νεαρός Ζιφιός βρέθηκε αρχικά να έχει προσαράξει σε βραχώδη ακτή στο 3ο λιμανάκι της Βουλιαγμένης την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου. Άμεσα έγινε συντονισμός μεταξύ των κτηνιάτρων του Αρίων, εθελοντών δυτών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και στελεχών του Λιμεναρχείου Βουλιαγμένης για τη διάσωση του νεαρού θαλάσσιου θηλαστικού, μήκους περίπου 3,5 μέτρων. Το θαλάσσιο θηλαστικό με τη βοήθεια των δυτών οδηγήθηκε με ασφάλεια στην ανοιχτή θάλασσα.


Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου η νεαρή ραμφοφάλαινα επαναπροσάραξε στον Φλοίσβο. H ομάδα κτηνιάτρων της Αθήνας του Αρίωνα μαζί με ειδικευμένος βιολόγος Νικήτας Βογιατζής , την καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, μαζί με την ομάδα εθελοντών δυτών (Save Life Lifeguard Hella SAR Volunteer/Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης) και το αρμόδιο Λιμεναρχείο εξέτασαν και υποστήριξαν ιατρικά τον νεαρό Ζιφιό . Το θηλαστικό έφερε τραυματισμό στο ρύγχος και ήταν απαραίτητη η φροντίδα των ειδικών.

Αργότερα το βράδυ, αποφασίστηκε να γίνει προσπάθεια να οδηγηθεί ο νεαρός Ζιφιός σε βαθύτερη περιοχή από την ομάδα Διάσωσης του Αρίων και τους δύτες επειδή το θηλαστικό ανταποκρίνονταν στην ιατρική αγωγή και έπλεε ικανοποιητικά.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Αίγιο: Η «Φόνισσα» στον Απόλλωνα από την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Η εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ταινία «Φόνισσα», σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, θα ξεκινήσει να προβάλλεται ...
«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ - Ο ιδεαλισμός σ' ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

«Στο γραφείο καθηγητών» του Ιλκέρ Τσατάκ – Ο ιδεαλισμός σ’ ένα αδιαπέραστο και σκληρό περιβάλλον

"Στο γραφείο καθηγητών" ("Das lehrerzimmer" / "The teachers’ lounge") Σκηνοθεσία: Ιλκέρ Τσατάκ. Πρωταγωνιστούν: Λεόνι Μπένες, Λέοναρντ Στέτνις, Εύα Λέμπαου. Γερμανία, ...
Φένια Παπαδόδημα

“Marika’s dream” στο θέατρο Μικρό Γκλόρια

Η Φένια Παπαδόδημα συνεχίζει τις παραστάσεις του  "Marika’s dream" κάθε Παρασκευή στις 18:00 έως 29 Δεκεμβρίου 2023 στο  Θέατρο Μικρό ...
Athenian Material

Προβολή του Athenian Material στον «Μικρόκοσμο»

Προβολή του ντοκιμαντέρ Athenian Material της γαλλίδας δημιουργού Laure Vermeersch την Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023 στις 21:30 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Υπόθεση ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13621 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top