tetartopress

Αγωνιστική Κίνηση: Οι δασικές υπηρεσίες προστατεύουν τα δάση ή τους επενδυτές;


Η Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά εντός περιοχών Νatura 2000 και το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηΣΟΣ  πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δασαρχείο Πάτρας και στη Γενική Διεύθυνση Δασών ώστε να ενημερωθεί τόσο για την επικείμενη γνωμοδότησή τους για το Αιολικό στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου καθώς και για την θετική γνωμοδότησή τους για τα Αιολικά στον Παναχαϊκό ( Ορνιοκάθισμα και Πλακουτσό).

Όπως αναλυτικά αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

Είναι χαρακτηριστική η τάση των παραπάνω δασικών υπηρεσιών να γνωμοδοτούν θετικά για έργα ΑΠΕ εντός των προστατευόμενων βουνών της περιοχής μας κάτι που προκαλεί ευλόγως την αντίδρασή μας.

Και ενώ ο  Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Καλλιστώ και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ενώ ο υφυπουργός φυσικού περιβάλλοντος και ενέργειας κ.Αμυράς ανακοίνωσε ότι ο Ερύμανθος μπαίνει στο καθεστώς ”Απάτητα βουνά” και “Περιοχών Άνευ Δρόμων”, υποτίθεται απολύτου προστασίας, οι παραπάνω δασικές υπηρεσίες φαίνεται να αγνοούν τις τεκμηριωμένες επιστημονικές ενστάσεις και να αδιαφορούν για το δασικό πλούτο που κινδυνεύει από την αλόγιστη χωροθέτηση Αιολικών εντός προστατευόμενων περιοχών και ζωνών ειδικής προστασίας όπως είναι ο Ερύμανθος και το Παναχαϊκό.

Η εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικών Σταθμών προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο ορεινό φυσικό περιβάλλον και στο δασικό σύστημα αφού:

Η διάνοιξη δρόμων γίνεται με αποψίλωση της δασικής βλάστησης, κατακερματισμό του δάσους και της βιοποικιλότητας.

Από την κατασκευή της νέας οδοποιίας για την προσέγγιση των Α/Γ και την βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου πρόσβασης στον αιολικό σταθμό λόγω του ανάγλυφου της περιοχής όπου οι κλίσεις του εδάφους είναι μεγάλες και μεταβλητές, θα υπάρχει επιβάρυνση της περιοχής και θα προκληθούν φαινόμενα επιφανειακής διάβρωσης και κατολισθήσεων με αρνητικές επιπτώσεις στη βλάστηση και γενικά στο δασικό οικοσύστημα.

Η οδοποιία έχει αρνητικό οπτικό και περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο στην αιτούμενη περιοχή (οπτική υποβάθμιση του πεδίου με τις μεγάλες εγκάρσιες τομές επί του βουνού, πρόκληση μεγάλου όγκου εκχωμάτων)

Η όχληση θορύβου και η οπτική όχληση θα προκαλέσει διατάραξη των διαδρόμων μετακίνησης ειδών της πανίδας και εκτοπισμό της σπάνιας προστατευόμενης ορνιθοπανίδας πχ. φιδαετός, χρυσαετός κ.τ.λ. καθώς και της υφιστάμενης παραδοσιακής κτηνοτροφίας που αποτελεί κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα στις ορεινές μας περιοχές.

Η αποσπασματική εκτίμηση των επιπτώσεων για κάθε έργο χωριστά, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, αθροιστικά, το σύνολο των αδειοδοτήσεων στην περιοχή, κατακερματίζει το τοπίο, θεωρούμενο ως αδιάσπαστη ενότητα από άποψη οικοσυστημάτων, ενδιαιτημάτων, γεωμορφολογίας, υδρολογικών στοιχείων κ.λ.π

Ο απόηχος της επίσκεψης μας δυστυχώς φαίνεται να είναι ότι οι δασικές υπηρεσίες αντί να προστατεύουν το δασικό μας πλούτο και το προστατευταίο αντικείμενο μάλλον κινούνται στην κατεύθυνση της προστασίας των επενδυτών ΑΠΕ σαν να αποτελούν υπηρεσίες του υπουργείου ανάπτυξης.

Ο αγώνας για την προστασία των βουνών είναι υποχρέωσή μας και θα κλιμακωθεί μέχρι την τελική δικαίωση.

Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά εντός περιοχών Natura 2000 – Δίκτυο φορέων και Πολιτών ΠΕΛΟΠΟΝΝΗS.O.S.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

«Πεταλούδες στο στομάχι» στο Θέατρο του Νέου Κόσμου

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Σκηνή του την παράσταση Πεταλούδες στο στομάχι ...
Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον

Η Πεντάμορφη και το Τέρας στο Θέατρο Πάνθεον στην Πάτρα

«Η Πεντάμορφη και το Τέρας» βασισμένη στο παραδοσιακό παραμύθι της Γαλλίδας Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve έρχεται στο θέατρο «Πάνθεον» ...
Μεγάλος Ιεροεξεταστής - Μηχανουργείο

Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής στο Μηχανουργείο στην Πάτρα

Η παράσταση «Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής», σε σκηνοθεσία Γεράσιμου Ντάβαρη ανεβαίνει στο Μηχανουργείο από τη Σάββατο 28 Ιανουαρίου, για 6 παραστάσεις ...
«Λαχτάρα για κεράσια»

«Λαχτάρα για κεράσια» στην Αμαξοστοιχία Τρένο στο Ρουφ

Τα 25 χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας της Αμαξοστοιχίας – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ θα γιορταστούν με την επαναφορά στη ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 12369 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top