tetartopress

Αγωνιστικής Κίνησης Πάτρας: Σκοπίμως αίολη η αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας

Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά

Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά


Ανακοίνωση της  Αγωνιστικής Κίνησης Πάτρας ενάντια στα Αιολικά σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος που αν και αρνητική δεν εμπεριέχει τις απόψεις του ενδιαφερόμενου κοινού κάτι που την καθιστά αίολη:

Ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος για πολλοστή φορά εμπαίζει πολίτες και φορείς της περιοχής του Παναχαϊκού και του Ερυμάνθου, με τη ”μαϊμού” αρνητική γνωμοδότησή του για το Αιολικό στην Παπαρίτσα Παναχαϊκού, η οποία και πάλι δεν ενσωματώνει τις θέσεις και απόψεις του ενδιαφερομένου κοινού.

Τη Δευτέρα 3/4/2023 η Επιτροπή αγώνα Λεοντίου και η Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά, συμμετείχαν στη τακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με στόχο να καταθέσουν τις απόψεις – ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας (Λεοντίου, Ρακίτας και Γολεμίου) για το υπό διαβούλευση Αιολικό στην θέση Παπαρίτσα του Παναχαϊκού, την τελευταία προστατευόμενη και ανέγγιχτη κορυφή του πληγωμένου από δεκάδες αιολικά Παναχαϊκού όρους.

Η κατά τα άλλα ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, δεν περιέχει δυστυχώς καμία τεκμηρίωση και δεν ενσωματώνει, όπως η νομοθεσία προβλέπει, τις απόψεις του ενδιαφερόμενου κοινού, των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, όπως αυτοί εκπροσωπήθηκαν και από την Επιτροπή αγώνα Λεοντίου και την Αγωνιστική Κίνηση Πάτρας ενάντια στα Αιολικά στην εν λόγω συνεδρίαση.

Το φαινόμενο των ”μαϊμού” αρνητικών γνωμοδοτήσεων αποτελεί πάγια τακτική του κ.Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, αφού έχει επαναληφθεί κατ’ εξακολούθηση σε αντίστοιχες γνωμοδοτήσεις που αφορούν στην αδειοδότηση Αιολικών στο Σκιαδοβούνι Ερυμάνθου, στο Πλακουτσό και Ορνιοκάθισμα του Παναχαϊκού, παρά τις έντονες επισημάνσεις και την συνεχή παρουσία των επιτροπών αγώνα κατοίκων και φορέων με τεκμηριωμένες θέσεις και ενστάσεις κατά των έργων ΑΠΕ σε πολλές συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Μεθοδευμένα λοιπόν, επιλέγεται να εκδίδεται μια αίολη και ατεκμηρίωτη αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας για έργα καταστροφικά, τόσο για το κρίσιμο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, όσο και για την τοπική κοινωνία. Παρουσιάζεται μια αρνητική γνωμοδότηση, αρκούντως αδύναμη και ατεκμηρίωτη, ώστε να μην μπορεί να αξιολογηθεί σοβαρά, τόσο από την αδειοδοτούσα αρχή, όσο και από τις δικαστικές αρχές σε περίπτωση προσφυγής στο ΣτΕ.

Η συμπεριφορά του κ. Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών που αγωνίζονται για τον τόπο τους, εμπαίζει της επιτροπές αγώνα φορέων και κατοίκων της περιοχής και προσβάλλει ακόμη και τις υπόλοιπες παρατάξεις που συμμετέχουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, των οποίων η τεκμηρίωση της αρνητικής γνώμης δεν ενσωματώνεται ποτέ στην γνωμοδότηση του συλλογικού οργάνου.

Οι -για τα μάτια του κόσμου- αρνητικές γνωμοδοτήσεις γίνονται μόνο για το φαίνεσθαι και για λόγους ψηφοθηρικούς, ενώ στην ουσία η γνώμη του κ.Αντιπεριφερειάρχη  είναι σαφώς θετική για τα “αναπτυξιακά έργα” στην ΠΔΕ και πλήρως αδιάφορη για το φυσικό περιβάλλον.

Αυτό προκύπτει και από τις πολλές περιπτώσεις που αδειοδοτεί μια – μια ανεμογεννήτρια με Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), όπως στα  Ακαρνανικά Όρη της Αιτωλοακαρνανίας, παρά την έντονη αντίδραση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και των τοπικών κοινωνιών για το πλέον κρίσιμο ενδιαίτημα και τελευταίο προπύργιο των σπάνιων και απειλούμενων όρνιων στην περιοχή αυτή.

Κ.Αντιπεριφερειάρχη, επισημαίνουμε ότι ο θεσμικός σας ρόλος έγκειται στην εκπροσώπηση των πολιτών, στον σεβασμό της γνώμης τους για τον τόπο τους και για την προστασία της φύσης, όχι για να κάνετε πλάτες σε επενδύσεις εις βάρος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών, με κοροϊδίες για “αρνητικές” γνωμοδοτήσεις που καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
Πάτρα: Έκθεση με μικρογλυπτά του Δημήτρη Κοροβέση στο Πολύεδρο

Πάτρα: Έκθεση με μικρογλυπτά του Δημήτρη Κοροβέση στο Πολύεδρο

Έκθεση με μικρο γλυπτά του εικαστικού Δημήτρη Κοροβέση εγκαινιάζεται την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στις 8 το βράδυ, στο Πολύεδρο (Κανακάρη ...
Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» στο Θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» στο Θέατρο Θησείον

Βυσσινόκηπος του Άντον Τσέχοφ «Κωμωδία σε 4 πράξεις» από 11 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Θησείον. Σκηνοθετεί η Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη Μια ...
«Δάφνη» της Rafaella Marcus - Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

«Δάφνη» της Rafaella Marcus – Ένα αστικό δράμα με έμφυλες αποτυπώσεις

Η Pamela Demory στο βιβλίο της Queer/Adaptation: An Introduction, παρατηρεί «Το να κάνεις κάτι queer σημαίνει να το κάνεις περίεργο ...
“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

“Ω! Christmas Three!” από τη θεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο

Η Θεατρική Ομάδα Τικ Τακ Ντο παρουσιάζει τη Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική παράσταση: “Ω! Christmas Three!” Ο Άγιος Βασίλης μόλις έχει μοιράσει ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13631 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top