tetartopress

Αιφνιδιαστική τροποποίηση του εξεταστικού συστήματος των υπό ειδίκευση ιατρών, χωρίς πρόταση αναβάθμισης της εκπαίδευσης τους


Την πλήρη αντίθεσή του για την εφαρμογή του άρθρου 166 του νόμου 4600  εκφράζει το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, ζητώντας μάλιστα την κατάργησή του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τον ενδεχόμενο διεθνή επιστημονικό εξευτελισμό και δυσφήμιση του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης της χώρας μας, εάν ο νόμος αυτός τεθεί σε εφαρμογή»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η ενεργοποίηση και εφαρμογή του ψηφισμένου από το 2019 άρθρου 166 του νόμου 4600 μας βρίσκει αντίθετους και ζητούμε την άμεση κατάργησή του από το Υπουργείο Υγείας.

Η διάταξη αυτή, που έχει ανασταλεί εδώ και δύο χρόνια λόγω των μαζικών, δικαιολογημένων αντιδράσεων των νέων γιατρών, φοιτητών ιατρικής και ειδικευόμενων, καθώς και των Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών και της ΟΕΝΓΕ, καταργεί το βασικό χαρακτήρα των τελικών εξετάσεων για απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας, που είναι η απόδειξη επιστημονικής επάρκειας. Υπενθυμίζουμε στην ηγεσία του Υπουργείου ότι σε καμιά χώρα του κόσμου δεν προβλέπεται βαθμολόγηση. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τον ενδεχόμενο διεθνή επιστημονικό εξευτελισμό και δυσφήμιση του συστήματος ιατρικής εκπαίδευσης της χώρας μας, εάν ο νόμος αυτός τεθεί σε εφαρμογή.

Το Δ.Σ του ΙΣΠ ανταποκρινόμενο στην αγωνία και τις δικαιολογημένες ενστάσεις των συναδέλφων που ήδη έχουν καταθέσει τα έγγραφά τους για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και προετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις με το ισχύον σύστημα, ενίσταται σε σχέση με τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας, την οποία και θα διερευνήσει μέσω του νομικού του εκπροσώπου. Υπενθυμίζουμε ότι στο Δελτίο Τύπου που είχε εκδώσει το Υπουργείο Υγείας στις 29/03/19, λίγες μέρες μετά την έκδοση του ν.4600/2019 σε ΦΕΚ, με το οποίο ανέστειλε τον ψηφισμένο νόμο, αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι: Το υπουργείο Υγείας θα επανεξετάσει νομοθετικά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ρύθμισης η οποία σε κάθε περίπτωση δεν θα αφορά τους ειδικευόμενους γιατρούς που εκπαιδεύονται σήμερα με το προηγούμενο πλαίσιο (που ξεκίνησαν δηλαδή την ειδικότητα πριν από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης Γ5α/Γ.Π.οικ.64843/2018 για τις ειδικότητες).

Η διεξαγωγή των εξετάσεων μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, υποβαθμίζει και απαξιώνει επιστημονικά τις υπόλοιπες πέντε πόλεις με τις αντίστοιχες Ιατρικές τους Σχολές, Πανεπιστημιακά και Γενικά Νοσοκομεία , που εδώ και δεκαετίες έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην εκπαίδευση χιλιάδων νέων γιατρών.

Στην ουσία του ζητήματος, θεωρούμε ότι  η εφαρμογή του άρθρου αυτού, αντί να περιορίσει όπως διατείνονται οι εμπνευστές του τη διαπλοκή, θα την πολλαπλασιάσει και θα τη συγκεντρώσει στα χέρια λίγων εξεταστών – καθηγητών – προέδρων των εξεταστικών επιτροπών. Απ’ την άλλη θα επιφέρει μη αναστρέψιμες αρνητικές αλλαγές τόσο στην εργασιακή προοπτική των νέων γιατρών, όσο και στην αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας συνολικά.

Οι ειδικευόμενοι από την αρχή της ειδικότητας τους μέχρι το τέλος της θα εργάζονται υπό το φόβητρο της απόρριψης και της κακής βαθμολογίας στις τελικές εξετάσεις. Ο βαθμός θα τους συνοδεύει δια βίου στη διεκδίκηση θέσης επικουρικού, επιμελητή ΕΣΥ, εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Θα δημιουργηθούν έτσι πολλαπλές ταχύτητες εργαζομένων που θα έχουν διαφορετικά εργασιακά δικαιώματα και μισθό, ανάλογα με τον βαθμό τους.

Ο νόμος αυτός δίνει τη χαριστική βολή  στα νοσοκομεία της επαρχίας, τα νοσοκομεία και τις κλινικές του ΕΣΥ που θα αποψιλωθούν πλήρως από νέους γιατρούς. Όλοι οι ειδικευόμενοι πλέον θα αναγκάζονται να διαλέγουν για ειδικότητα τα μετρημένα στα δάκτυλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μόνο τις πανεπιστημιακές κλινικές- έδρες των προέδρων της εξεταστικής επιτροπής.

Είναι ένα ακόμα λιθαράκι για την πλήρη διάλυση, απαξίωση και ερήμωση του ΕΣΥ, αφού οι νέοι γιατροί θα φεύγουν μια ώρα αρχύτερα για το εξωτερικό. Ένας ακόμα λόγος για να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους και να μην υπομένουν στη χώρα τους τις συνθήκες κακοπληρωμένης υπερεργασίας, ανύπαρκτης εκπαίδευσης και του εξευτελισμού της παγκόσμιας πρωτοτυπίας εξετάσεων με βαθμό «καλώς, λίαν καλώς και άριστα», με αβέβαιη την επαγγελματική προοπτική.

Οι αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση δεν μπορούν να ξεκινούν από την τροποποίηση του εξεταστικού συστήματος.  Δεν μπορούν  να γίνονται αιφνιδιαστικά, χωρίς καμιά προειδοποίηση και ειδικά σε μια περίοδο που τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί ετοιμάζονται για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Το πέρασμα» -  Έκθεση φωτογραφίας στο Match Point

«Το πέρασμα» – Έκθεση φωτογραφίας στο Match Point

Η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Το πέρασμα» που θα γίνει στο πλαίσιο των δράσεων του φεστιβάλ «Το Μικρό Παρίσι των ...
«Το 1922, πυλώνας στο σήμερα» - Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022

«Το 1922, πυλώνας στο σήμερα» – Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2022

Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών αποδίδει φόρο τιμής αλλά και αναγνωρίζει το αποτύπωμα του συνολικού πολιτισμού της Ιωνίας στη σημερινή ...
Μυστήριο_13  Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία - Παράσταση στο Συνοικισμό Άνω Ελευσίνας

Μυστήριο_13 Ε_ΦΥΓΑ Μικρασία – Παράσταση στο Συνοικισμό Άνω Ελευσίνας

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει από τις 30 Σεπτεμβρίου και για έξι μόνο παραστάσεις το Μυστήριο_13 Ε_ΦΥΓΑ ...
Το σπίτι των πεταλούδων – Έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη στο Μουσείο Μπενάκη

Το σπίτι των πεταλούδων – Έκθεση του Παύλου Κοζαλίδη στο Μουσείο Μπενάκη

Από το 1989 ως το 2012 ο Παύλος Κοζαλίδης ταξιδεύει συστηματικά στην Κίνα, αναζητώντας τον πολιτισμό, τους ανθρώπους, την καθημερινότητα, ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 10854 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top