tetartopress

Αιολικές μπίζνες στα απομεινάρια της θεομηνίας

Βουνοκορφές του Ασπροπόταμου

Βουνοκορφές του Ασπροπόταμου


Καταγγελία της Ελληνικής Ορνιθολογικής  Εταιρείας για τα σχέδια εγκατάστασης Αιολικών Σταθμών στις βουνοκορφές του Ασπροπόταμου σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία. Αναλυτικά η καταγγελία:

Μία από τις περιοχές που πλήγηκε ιδιαίτερα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη Θεσσαλία τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν και ο ορεινός Ασπροπόταμος: τα ρέματα της περιοχής που υπερχείλισαν ‘κατέβασαν’ τεράστιους όγκους νερού και φερτών υλικών που κυριολεκτικά διέλυσαν μεγάλο μέρος του κύριου και δευτερεύοντος οδικού δικτύου, καθώς και δίκτυα κοινής ωφελείας σε οικισμούς της περιοχής, όπως η Κρανιά και το Στεφάνι.

Ακόμη και σήμερα, η αποκατάσταση των ζημιών γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς και η αγωνία και απογοήτευση του τοπικού πληθυσμού είναι διάχυτη σχετικά με το μέλλον των χωριών τους.

Μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία, κάποιοι (που κατά τα άλλα «κόπτονται για το περιβάλλον») σκέφτηκαν πως είναι ευκαιρία να προχωρήσουν τα σχέδια τους να γεμίσουν τις βουνοκορφές του Ασπροπόταμου με ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για τη -γνωστή για πολλούς αρνητικούς λόγους- εταιρεία KIEFER, που υπέβαλε για αδειοδότηση φάκελο για την έγκριση πέντε (5) Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στην κορυφογραμμή της Τριγγίας και γειτονικών ορεινών όγκων, σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μέτρα.

 

Υπό κανονικές συνθήκες, οι εικόνες και μόνο από αυτή τη, σχεδόν αλώβητη από την ανθρώπινη παρέμβαση, φυσική περιοχή, θα επαρκούσαν για να αντιληφθεί κανείς πόσο παράλογα είναι τα σχέδια μετατροπής της σε βιομηχανική ζώνη. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν και αρκετοί πρόσθετοι λόγοι που επιβάλλουν την απόρριψη της ΜΠΕ:

 

Τα βουνά του Ασπροπόταμου αποτελούν τεκμηριωμένα κρίσιμα ενδιαιτήματα για απειλούμενους γύπες, όπως το Όρνιο και ο Ασπροπάρης, ενώ επιβεβαιωμένη είναι και η παρουσία άλλων σημαντικών αρπακτικών, όπως ο Χρυσαετός, ο Φιδαετός, το Διπλοσάινο – άλλωστε η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά και ανάμεσα σε προστατευόμενες περιοχές για τα πουλιά. Για όλα τα παραπάνω, οι συντάκτες των μελετών δεν έχουν αφιερώσει ούτε μία ώρα εργασίας πεδίου για την καταγραφή των πουλιών και την εκτίμηση των επιπτώσεων με βάση πραγματικά δεδομένα, καθιστώντας πραγματικά άχρηστα και αναξιόπιστα τα συμπεράσματά τους.

Η μελέτη παρουσιάζει πολύ σοβαρή ανεπάρκεια και στην καταγραφή και εκτίμηση των επιπτώσεων και για άλλα σημαντικά είδη (πλην πουλιών) της περιοχής Natura «Ασπροπόταμος». Τα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Καφέ Αρκούδα, για την οποία η περιοχή αποτελεί πυρήνα διαβίωσης – άλλωστε οι παρατηρήσεις αρκούδας ή/και των βιοδηλωτικών ιχνών της είναι σύνηθες φαινόμενο για τους κάτοικους και επισκέπτες του Ασπροπόταμου: παρ’ όλα αυτά στη ΜΠΕ «κατάφεραν» σε 5 διαφορετικές θέσεις της περιοχής μελέτης να μην καταγράψουν ούτε ένα ίχνος αρκούδας! Η ΜΠΕ, επίσης, αγνοεί ακόμα και την ύπαρξη στην περιοχή της σπάνιας Πεταλούδας Απόλλων Parnassisus apollo, η οποία πλέον προστατεύεται με Υπουργική Απόφαση και για την οποία οι διανοίξεις δρόμων και η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ορεινούς βιότοπους αποτελεί πίεση υψηλής σημασίας.

Πέρα από τα αμιγώς περιβαλλοντικά, εξαιρετικά προβληματικό, φυσικά, είναι και το γεγονός πως ο φορέας του έργου ταυτίζεται με τον περιβαλλοντικό μελετητή. Με λίγα λόγια, η εταιρεία KIEFER θα αξιολογήσει (sic) τις επιπτώσεις ενός έργου που πρόκειται να κατασκευάσει μία θυγατρική της. Μάλιστα, η εταιρεία φρόντισε να μη μείνει καμία αμφιβολία για το πόσο «αντικειμενική» και «αξιόπιστη» είναι η ΜΠΕ, παρουσιάζοντας τον μοναδικό εταίρο και διαχειριστή του φορέα υλοποίησης ως μέλος της μελετητικής ομάδας της ΜΠΕ. Πρόκειται, προφανώς, για άλλη μία ακραία περίπτωση ευτελισμού της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και πλέον η Ορνιθολογική θα ζητήσει επίσημα με επιστολή από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) να πάρει θέση σχετικά με ένα ζήτημα που εμφανίζεται όλο και συχνότερα.

Ο φορέας του έργου ταυτίζεται με τον περιβαλλοντικό μελετητή


Η παραπάνω επιχειρηματολογία περιλαμβάνεται στο έντυπο σχολιασμού Δ11 που υπέβαλε η Ορνιθολογική μαζί με το Δίκτυο Φορέων για την Προστασία του Ασπροπόταμου στη δημόσια διαβούλευση του έργου, η οποία είναι ανοιχτή μέχρι 5/7 στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (απαιτείται απλή σύνδεση ή εγγραφή στην πλατφόρμα). Η συμβολή όλων είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση ενός ακόμα πολύτιμου φυσικού καταφυγίου.

 
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
«Άκρως τρελό και απόρρητο» - Εις μνήμην του Τζιμ Έιμπραμς με τις θεοπάλαβες κωμωδίες του

«Άκρως τρελό και απόρρητο» – Εις μνήμην του Τζιμ Έιμπραμς με τις θεοπάλαβες κωμωδίες του

"Άκρως τρελό και απόρρητο" ("Top secret!") Σκηνοθεσία: Τζιμ Έιμπραμς, Τζέρι Ζούκερ, Ντέιβιντ Ζούκερ Πρωταγωνιστούν: Βαλ Κίλμερ, Λούσι Γκατέριτζ, Τζέρεμυ Κεμπ ...
«Εν αρχή» της Ντέα Κουλουμπεγκασβίλι - Καθηλωτική απεικόνιση των πατριαρχικών ερμηνειών της φύσης που διαιωνίζουν τις έμφυλες ανισότητες

«Εν αρχή» της Ντέα Κουλουμπεγκασβίλι – Καθηλωτική απεικόνιση των πατριαρχικών ερμηνειών της φύσης που διαιωνίζουν τις έμφυλες ανισότητες

"Εν αρχή" ("Dasatskisi" / "Beginning"). Σκηνοθεσία: Ντέα Κουλουμπεγκασβίλι. Πρωταγωνιστούν: Ία Σουκιτασβίλι, Ράτι Ονέλι, Κάκια Κιντσουρασβίλι . Γεωργία, 2020. Ακίνητη η ...
«Ο Κρητικός» -  Μια μεταφυσική performance στο έργο του Διονυσίου Σολωμού σε σκηνοθεσία Μαρίας Βάρσου

«Ο Κρητικός» – Μια μεταφυσική performance στο έργο του Διονυσίου Σολωμού σε σκηνοθεσία Μαρίας Βάρσου

«...μόλις εἶν᾿ ἔτσι δυνατὸς ὁ Ἔρωτας καὶ ὁ Χάρος. Μ᾿ ἄδραχνεν ὅλη τὴν ψυχή, καὶ νά ῾μπει δὲν ἠμπόρει ὁ ...
«Αγαπητέ μ@λάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ στο Μικρό Γκλόρια

«Αγαπητέ μ@λάκα» της Βιρζινί Ντεπάντ στο Μικρό Γκλόρια

Τι συμβαίνει όταν ένας επιτυχημένος συγγραφέας (στη δίνη των κατηγοριών του metoo), μια σούπερ σταρ του σινεμά (σε κλιμακτήριο) και ...

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 14004 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top