tetartopress

Ακόμη σε κίνδυνο οι  χελώνες στον κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο


Δύσκολα άρχισε ο Ιούλιος για τις θαλάσσιες χελώνες στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκου Ζακύνθου, όπου αναπαράγεται ένας από τους σημαντικότερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα (Caretta caretta) στη Μεσόγειο. Την Πέμπτη 1 Ιουλίου, η ομάδα του Αρχέλων ειδοποιήθηκε από το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου για μία νεκρή θηλυκή Καρέττα με εμφανές χτύπημα προπέλας κοντά στον Άγιο Σώστη.

«Εξετάσαμε τη χελώνα, καταγράψαμε το συμβάν, και το ζώο μεταφέρθηκε στους αμμόλοφους για να γίνει νεκροψία από την νομοκτηνίατρο» μας είπε η Νικολέττα Σιδηροπούλου, υπεύθυνη προγράμματος Ζακύνθου του Αρχέλων. Η χελώνα έφερε μεταλλικό σήμα και είχε καταγραφεί να ωοτοκεί φέτος στα Σεκάνια στις 20 Ιουνίου.

Δύο μέρες αργότερα, το Σάββατο 3 Ιουλίου, εντοπίστηκε στην θαλάσσια περιοχή χελώνα ζωντανή χτυπημένη από προπέλα, σε εμφανώς αδύναμη κατάσταση. Οι ερευνητές/εθελοντές του Αρχέλων σε συνεργασία με το προσωπικό θαλάσσιας φύλαξης του Πάρκου περισυνέλλεξαν το ζώο, το οποίο παρά την βοήθεια της νομοκτηνιάτρου, πολύ σύντομα υπέκυψε.

Έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια από τη δημιουργία του πρώτου Θαλάσσιου Πάρκου της Ελλάδας. Ωστόσο, η τήρηση των μέτρων προστασίας στο θαλάσσιο χώρο του Πάρκου, που είναι χαρακτηρισμένος ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης, παραμένει ελλιπής και το θέμα έχει επανειλημμένα έρθει στη δημοσιότητα. Το 2019 ο Αρχέλων μαζί με το Medasset και το WWF απεύθυναν έκκληση στις αρχές, ζητώντας την επιβολή προστίμων. Προφανώς το αίτημα αυτό παραμένει ανικανοποίητο και το τίθεται ξανά και σήμερα.  Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του 2019 εδώ 

Αντί για τις σκληρές φωτογραφίες από τις δύο χελώνες που χτυπήθηκαν θανάσιμα, δημοσιεύεται η τελευταία φωτογραφία (22.6.21) της χελώνας που σκοτώθηκε, του ερευνητή και μέλος του Αρχέλων Κώστα Παπαφιτσώρο. «Είναι τραγικό να έρχονται χελώνες να γεννήσουν στον Λαγανά επί μία ή δύο δεκαετίες και να σκοτωθούν ξαφνικά γιατί κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν τους κανόνες του Πάρκου» δήλωσε ο Κώστας, που συμμετείχε για 15η χρονιά στο πρόγραμμα Ζακύνθου φέτος.

Όπως αναφέρεται:

Το πρόγραμμα του Αρχέλων για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της Caretta caretta στη Ζάκυνθο συνεχίζεται για 38η χρονιά. Οι εθελοντές που παρά την πανδημία, ήρθαν στη Ζάκυνθο από την Ελλάδα και το εξωτερικό,  βρίσκονται από τον Μάιο καθημερινά στις παραλίες, καταγράφοντας και προστατεύοντας, όπου χρειαστεί, τις φωλιές, σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου.

Ο Αρχέλων είναι μη κερδοσκοπικό Σωματείο και, ενώ κατά κανόνα το πρόγραμμα της Ζακύνθου αυτοχρηματοδοτείται, τις τελευταίες δύο χρονιές λόγω της πανδημίας, έλαβε συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα με την καταγραφή των φωλιών, η ομάδα του Αρχέλων έχει αρχίσει επίσης και το πρόγραμμα ενημέρωσης του κοινού και των επισκεπτών για τις θαλάσσιες χελώνες και τις απειλές που αντιμετωπίζουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι δραστηριότητες γίνονται σε επιλεγμένα ξενοδοχεία της περιοχής, στα καραβάκια  παρατήρησης χελωνών NEFIS και TUI και στην είσοδο της παραλίας Κρυστάλ από τις 12:00 – 18:00 καθημερινά. Σύντομα θα λειτουργήσει και ο Σταθμός Ενημέρωσης του Αρχέλων στο κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.

Ο Αρχέλων επισημαίνει την ανάγκη της εντατικής θαλάσσιας φύλαξης από τον Φορέα Διαχείρισης και της συστηματικής παρουσίας του λιμεναρχείου, ώστε να εντοπίζονται οι παραβάσεις και να τιμωρούνται οι παραβάτες. Είναι αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα στο θαλάσσιο χώρο, αλλά και να εξεταστούν τεχνικές λύσεις σχετικά με τις προπέλες στην περιοχή που επιτρέπεται η κίνηση και η αγκυροβόληση σκαφών.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξαναδούμε νεκρές χελώνες φέτος στη Ζάκυνθο.

Αρχέλων: www.archelon.gr  | facebook | instagram


 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Σχετικά με τον αρθρογράφο:

Έχει γράψει 13072 Άρθρα

Στο tetartopress.gr φιλοξενούνται καθημερινά απόψεις, σχόλια και θέματα για επιλεγμένες στιγμές της επικαιρότητας, με έμφαση στην κοινωνία, στο περιβάλλον, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο βιβλίο, στη μουσική, στα ταξίδια και στην ιστορία. Το tetartopress.gr είναι μια διαδικτυακή εφημερίδα που σκοπό έχει να δώσει µια κριτική µατιά σε θέματα με πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

RELATED ARTICLES

Back to Top